2019. október | Hogyan viszonyuljunk a jövőhöz?

201910 fejléc.jpg
 
Vedd kezedbe az életed!

Gyakorlati filozófiakurzus országszerte

vedd kezedbe_2019_Eg.png

Budapest
Ideje: október 7. hétfő, 18.30–20.30
A kurzus díja: 4500 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

Eger
Ideje: október 9. szerda, 18.00–20.00
A kurzus díja: 3000 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2000 Ft/hó

Szeged
Ideje: október 29. kedd, 17.30–19.30
A kurzus díja: 3500 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

Székesfehérvár
Ideje: október 14. hétfő, 18.30–20.30
A kurzus díja: 3500 Ft/hó
Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
Előadás gyakorlatokkal
Ideje: október 26. szombat, 10.00 órától kora délutánig
Részvételi díj: a program díjmentes
Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és természetvédelemről, és este beszélgess egy jót egy izgalmas témában!

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Percy Jackson, avagy hősi lehetőségeink
Kezdete: október 11. péntek, 16.00
Részvételi díj: a program díjtalan

Mi jellemző a hősökre?
Mi jellemző az istenekre?
A félvér tábor tananyaga a hétköznapokra.
Önmagadra találnál? Túl idealistának érzed magad ehhez a világhoz? Itt a helyed!
Beszélgetés, tippek, tanácsok... s hőstettek lehetőségei.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Őszi séta és odúellenőrzés a Tubesen
Kezdete: október 12. szombat, 10.00
Helyszín: Pécs, Mecsek, Nagy-Tubes, Rotary körsétány
Részvételi díj: a program díjtalan

2016 őszén a Budai Városkapu Általános Iskola diákjai 10 db madárodút készítettek, amelyeket egy közös túrán helyeztünk ki. A mostani túra célja az odúk ellenőrzése és rendbetétele, hogy a fagyos téli időben legyen menedékük a madaraknak.
Várunk mindenkit, aki szereti a természetet, szívesen tölt néhány hétvégi órát hasznos munkával, jó társaságban, és egyetért velünk abban, hogy nincs rossz időjárás, csak alkalmatlan öltözet!
Találkozó: A TV-torony alatti körparkoló (mielőtt az út felkanyarodik a TV-toronyhoz)

Amire feltétlenül szükséged lesz:
- réteges öltözet
- sártűrő lábbeli
- innivaló

A túra útvonala: A parkolótól a Nagy-Tubes kilátóig, majd onnan a Rotary körsétány északi ösvényén visszasétálunk a parkolóhoz.

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Dezodorkészítő workshop
Kezdete: október 15. kedd, 17.00
Részvételi díj: 2000 Ft, ami magában foglalja egy adag közösen elkészített dezodor árát is.

Ha magadnak készíted a dezodorodat, kevesebb szemetet termelsz és biztos lehetsz benne, hogy amit használsz, az nem káros az egészségedre. Így egyszerre tudsz lépést tenni a környezet- és egészségtudatosság útján.

Ezen a workshopon együtt fogunk készíteni női, illetve férfi illatú golyós dezodorokat, amiből a végén vásárolhatsz is, továbbá megkapod a receptet, ami alapján majd otthon is el tudod készíteni magadnak vagy szeretteidnek. Az elkészítése nagyon egyszerű, nincs különleges eszköz- vagy anyagigénye!

Mi rejtőzik a motiváltságunk mögött?
Kezdete: október 24. csütörtök, 18.30
Részvételi díj: 800 Ft, diákoknak 600 Ft.

Ismerd meg a fejlődési és a rögzült szemléletmód (mindset) hatását!

Hogyan tudjuk fenntartani nehéz körülmények között is a motivációnkat? - évekig kutatta ezt a kérdést Carol S. Dweck, a Stanford Egyetem neves pszichológia-professzora. Arra jutott, hogy ez elsősorban a szemléletmódunkon múlik, ami egyben jelentősen befolyásolja a fejlődésünket és a sikerességünket is. Az előadásban bemutatjuk a kétféle szemléletmódot, és körüljárjuk a módját annak, hogy hogyan tudunk változtatni a saját szemléletmódunkon, egy eredményesebb élet reményében.

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

HÉTPRÓBA MESEHÁZ
Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek
Kezdete: október 19. szombat, 10.00
Részvételi díj: a belépés díjtalan

Ebben az évben is várjuk a székesfehérvári Új Akropolisz meseházában a gyerekeket. Kölcsönvesszük a mesehősök vándorbotját, és az Óperencián is túlra indulunk belga, japán, angol, afrikai, orosz és indián mesékkel.
Minden népnek megvan a saját népmesekincse, tükrözve azt a világlátást és azt az évezredest hagyományt, ami meghatározza tagjait. A meséiken keresztül bepillanthatunk életükbe, és könnyedén megérthetjük őket, mert a mesék nyelvében az emberiség közös anyanyelvére ismerhetünk. A mesehős itt is és ott is elindul, hogy kalandokon keresztül helyreállítsa a világ rendjét. Hogyan segítik vagy akadályozzák őt a tündérek, manók, táltosok, óriások, sárkányok, az a mesék mérhetetlen sokféleségét adják. De akármilyen vidéken is jár, csak kitartó küzdelemmel és bátor helytállással győzhet, hogy boldogan éljen övéivel.
Bejárjuk a világot a mesékkel, és ehhez várjuk kedves útitársainkat, a gyerekeket.
Gyermeked hozd kényelmes ruhában, amiben jól tud asztalnál kézműveskedni vagy mozgásos játékokban részt venni. Hozzátok magatokkal aznapi jókedveteket, minden mást mi adunk: mesét, játékokat, festéket, papírt és más eszközöket.
A Meseház közben az érdeklődő szülőkkel kézműves ajándékokat készítünk egy gyermekotthonnak.

Sztereotípiák nélkül a nőiességről és a férfiasságról
Filozófiai kávéház
Kezdete: október 25. péntek, 20.00
Részvételi díj: a belépés díjtalan

Bár az ősi filozófiai tanítások szerint a Lélek nemek fölött áll, a megnyilvánulás szintjén mégis nőknek és férfiaknak születünk. Ez pedig rengeteg érdekes és vicces kérdést vet fel, amióta megpróbálunk együtt élni önmagunkkal és egymással.
Mert hát nem is olyan egyszerű mindig elfogadni azokat a lehetőségeket és korlátokat, amelyek ezekből az adottságból fakadnak. Főleg, ha hozzátesszük mindazokat a vélt vagy valós elvárásokat, amelyeket környezetünk, társadalmunk, vagy éppen az aktuális mesterséges divatok támasztanak felénk. Nem könnyű megfelelni a „tipikus férfi” és „tipikus nő” mintájának úgy, hogy senki sem tipikus, minden ember egyszeri és megismételhetetlen.
Beszéljünk hát a sztereotípiákról, a kulturális vagy éppen generációs különbségekről, és arról is, hogyan élhetjük meg filozófusként természetesen a női és a férfi létet, hogy végül valóban képesek legyünk önmagunkban is és egymásban is az úton járó Embert látni.

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Mesélj az életedről!

jövő nevelése.jpgMeséljek az életemről? Miért? Kinek? Hogyan? Nincs abban semmi érdekes! Na jó! Időnként van valami izgalmas, arról készítek néhány fotót, és kiposztolom. Írjon, alkosson, hagyjon nyomot a jövőnek, akinek ehhez van kedve, tehetsége! Elég az, nem?

A születés nem más, mint lehetőség élni.Esélyek sorozata. A döntéseinktől függ, hogy mit hozunk ki belőle, megtaláljuk-e azt, amire képesek vagyunk. Magányosan keresni az élet célját és értelmét rendkívül nehéz, szükség van hozzá társra, vezetőre, közösségre.

Manapság rá lehet bukkanni kisebb közösségekre, csoportokra, amelyek segítik a tagjaikat, hogy megtalálják a bennük rejlő képességeket, tehetséget, és segítik a kibontakoztatását.

Voltak korok, amikor akár bele is lehetett születni. Ősi templomegyütteseket, régészeti lelőhelyeket, múzeumokat járva gyakran rácsodálkozhatunk arra, hogy az elmúlt évezredekben micsoda alkotások születtek. Az időtálló építményektől a használati tárgyakig. Az emberek, akik ezeket alkották minden bizonnyal hasznosnak érezték magukat, látták, hogy, amit teremtenek értékes. Ők tudták, hogy mi a feladatuk, szerepük abban a társadalomban.

[Tovább…]
Révész Angéla
 

67428272_1576086732528283_8221426569801891840_n.jpg
Múlt, jelen, jövő

11240082626_11a0088f03_c.jpg„Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”
(Babits Mihály)

„A történelem az a tantárgy, amelynek a legnagyobb hatása volt értékrendszerünk kialakulására, hiszen milyen más alapra lehet a jövőt építeni, mint a múltra?”
(Szent-Györgyi Albert)

„Jó a múltra támaszkodni, jó átnézni mindazt, amit elértünk, de nem élhetünk a múltból. Nem szabad megkövesedni, jégszoborrá, az időben megmerevedett kővé válni.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Légy szirtfok, amelyet szüntelen csapkodnak a hullámok, de ő rezdületlenül áll, s körülötte elcsöndesül a habzó forgatag. Ne búslakodj a kedvezőtlen széljárás miatt, inkább örülj, és élj derűs arccal – ha a jelen nem tör meg, a jövőtől sem kell tartanod.”
(Marcus Aurelius)

„Azt tudjuk, amit a múltban megtanultunk, olyan erősek vagyunk, amennyire a múltban megerősödtünk, és egyáltalában annyira vagyunk itt a jelenben, amennyire vissza nem maradtunk a múltban. Gondolataink, érzéseink, életünk igazságai nem hunynak ki bennünk.”
(Kassák Lajos)

„A folyó egyszerre van ott mindenütt, eredeténél és torkolatánál, a vízesésnél, a révnél, a duzzasztógátnál, a tengerben, fenn a hegyeken, egyszerre mindenütt, (…) számára csak a jelen létezik, nem ismeri sem a múlt, sem a jövő árnyékát.”
(Hermann Hesse)

„A múlt nem a tied, csak az utána vonuló árnyék. A jövő nem a tied, csak az elébed vetődő sugara. Az óra a tied. Csupán az óra, amelyben élsz. Ne siess ki belőle.”
(Gárdonyi Géza)

„Sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, hanem mindig csak a jelen.”
(Marcus Aurelius)

„A mai nap csak egy az elkövetkező számtalan nap közül. De hogy mi történik a jövő számtalan napjain, az talán épp a mai naptól függ.”
(Ernest Hemingway)

„Maradj a jelen pillanat egyszerűségében. Fel kell hagynod a haszontalan gondokkal, a múlton való rágódással, a jövő elé sietéssel. Vagyis szabadulj meg a »már nincs« és a »még nincs« irrealitásaitól. Élj az egyetlen realitásban, a »most«-ban.”
(Popper Péter)

[Tovább…]

[További idézetválogatások]
Fotó: worldoflard


Házunk táján
 

Az orvos csatorna az égi és földi világ között

Saját készítésű dezodorral a környezetért és egészségért

papirusz_hir.jpg

deozor_hir.jpg

Az antik egyiptomi orvoslásról tartott előadást Dr. Németh István akupunktúrás orvos szeptember 28-án az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Rigó utcai központjában. A résztvevők megtudhatták, hogyan vélekedtek a régi birodalomban a gyógyításról, honnan származtatják ezt a magasztos tudást, és hogy az orvosok elsődleges tevékenysége a betegségek kialakulásának megelőzését szolgálta. Mit tanulhat a ma embere a sok ezer éves bölcsességekből az egészségére nézve?
Tovább
Az Új Akropolisz szegedi központja többed íziglen rendezte már meg a környezet- és egészségtudatos életmódra is ösztönző dezodorkészítő workshopját. A résztvevők nemcsak elsajátíthatták a dezodorok otthoni előállításának csínját-bínját, de a workshopon kikevert készítményekből haza is vihettek. A dezodor nagy előnye, hogy mivel természetes alapanyagokból vannak, gazdaságosabbak, és a használatuk nem káros az egészségre. A program vezetőjét, Kecskés Zsuzsannát kérdeztük.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgWorkshop: Fejleszd a belső filozófust (London, Nagy Britannia)

Az egyesült királysági Új Akropolisz egynapos hétvégi workshopot rendezett „Fejleszd a belső filozófust” címmel. Az esemény a „klasszikus értelemben vett”, vagyis gyakorlati filozófiába engedett betekintést. A workshopon keleti és nyugati tanokkal is megismerkedhetett a hallgatóság, valamint hasznos gyakorlatokat is elsajátíthattak, amelyek megkönnyíthetik saját magunk és ezáltal mások jobb, mélyebb megismerését.


[Tovább…]
 

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgKözreműködés a salari régészeti ásatási területen (Granada, Spanyolország)

Augusztus első felében a granadai Új Akropolisz önkéntesei részt vettek a Salar városában található római villa ásatási munkálataiban. Ez a villa Granada nyugati régiójában a Krisztus utáni I. században épült, és 2004 óta dolgoznak azon, hogy a felszínre kerüljön. A jelenlegi, negyedik szakaszban, Julio Román régész vezetésével korabeli pénzérméket találtak, és sikerült újabb 30 négyzetmétert feltárni az előző fázisokban megkezdett nagy mozaikból. A kép egy vadászjelenetet ábrázol, ahol egy fiatal férfi lándzsával a kezében, kutyával száll szembe egy vaddisznóval. Julio Román szerint ez a fiatal férfi lehetett a dominus, vagyis a villa építtetője és tulajdonosa.


[Tovább…]
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgRuhaadományozással egybekötött „Filozófia a parkban” esemény (Porto Alegre, Brazília)

Porto Alegre-i önkéntesek ismét megtartották szokásos „Filozófia a parkban” eseményüket, a város egyik nevezetességében, a Farroupilha Parkban. A szükséget szenvedők segítését célzó ruhaadományozás mellett sok más tevékenység is szerepet kapott, többek között lehetett Erénykereket pörgetni, tartottak egy vezetett beszélgetést a kultúra és a személyiség kapcsolatáról, valamint bárki kitehette versét egy közös falra, és kitelepült az Új Akropolisz olvasóköre is.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 
Ajánló

Vedd kezedbe az életed!
Cselekvő filozófia - kurzus gyakorlatokkal


ZsiákA_BK_2.pngÓvoda, általános, középiskola, bulik, barátok, esetleg egyetem, vizsgák, még több buli, diploma. Álláskeresés, talán pár év külföld, lakás, autó, házasság, gyerek(ek?) ... felnevelni, iskolázni, az életre nevelni ... unokák, nyugdíj …

Tényleg csak ennyi?


Ha te is úgy gondolod, hogy ennél többről szól az élet, akkor vedd kezedbe, és indulj el a cselekvő filozófia útján!

Tizenkét téma, ami a sürgős ügyek helyett a fontos témákat feszegeti: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk gazdagabb, a kapcsolataink őszintébbek, tetteink gyümölcsözőbbek legyenek, egy olyan világban, amire azért ráfér a jobbítás. A heti alkalmakon előadás, beszélgetés és gyakorlatok váltják egymást, amelyekkel próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát.

Aki kérdez: a bennünk élő örök kereső.
Aki válaszol: négyezer év bölcsei és gondolkodói.
Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 2-2,5 órát, plusz a kurzust kiegészítő opcionális programok.
Milyen előképzettséget igényel? Semmilyet. Ha kérdéseid vannak és nyitott vagy a világra, itt a helyed.

Jelentkezem!

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2019

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.