Mit teszünk?

Az Új Akropolisz Magyarországon 1986 óta működik. Önkénteseink 2016-ban már hat városban, Budapesten, Egerben, Győrött, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron tevékenykednek az Egyesület három alapelvével összhangban, a filozófia, a kultúra és az önkéntesség területén:

1. Filozófia

A filozófia gyakorlati eszköz önmagunk és világunk nemesítésére.

 • Filozófiai bevezető előadássorozatunkkal alapozzuk meg a további tanfolyamok során is érvényes viszonyulásunkat az emberiség közös szellemi kincséhez, tudásának minden ágához.
 • Előadásokra, kerekasztal-beszélgetésekre várunk mindenkit, aki kérdésekkel és kutató szellemmel fordul a világ felé. Előadásaink középpontjában az ember áll, ezért az elhangzottakat mindenki alkalmazhatja saját életére, és így megújult nézőpontból szemlélheti és alakíthatja át mindennapjait.
 • Szemináriumainkon és a néhány alkalomból álló kurzusainkon testet és lelket megmozgató gyakorlatok segítik szokásaink átalakítását.
 • További tanfolyamaink: Pszichológia, Erkölcsfilozófia, Szónoklattan, A filozófia története, Teológiai szimbolizmus, Összehasonlító vallástudomány, Tudományfilozófia, Metafizikus esztétika, Hermetikus tudományok…

 

FILO-Slam viadal

   Filozófia a Sziget Fesztiválon

2. Kultúra

A kultúra mindent magában foglal, ami csak jellemzi az embert. Összehasonlító tanulmányozással felülemelkedhetünk a felszíni különbségeken. A nemzedékről nemzedékre átadódó hagyomány (művészet, tudomány stb.) megújításával felépíthetjük jövőnket.

 • Kézműves műhelyeinkben nemes formát igyekszünk adni az anyagnak: kézzel festett kisplasztikák, vászon- és selyemfestmények, kovácsműhely…
 • Kiállításainkkal az a célunk, hogy elfogulatlanul felidézzük egy korszak, egy nagy gondolkodó vagy egy civilizáció hagyatékát. Néhány példa: Platón, Egyiptom öröksége.
 • FiloSzín csoportunk, kórusunk foglalkozásain, illetve a retorikai képzés eredményeként színpadi játékok is születnek.
 • Kiadványaink az olvasás örömén kívül elgondoltatnak, és új szemmel nézhetünk a világra.
 • Kutatócsoportok: pedagógusaink tanulmányozzák a meséket és azok hatásait, és ezzel segítik Meseházunk tevékenységét. Orvosaink és természetgyógyászaink kutatják az alternatív orvoslást és a leghatékonyabb betegségmegelőzési módszereket (Ép testben ép lélek). Mérnökeink természetvédelmi kérdésekkel és az alternatív energiaforrásokkal foglalkoznak. Az ókori kultúrák tanulmányozásának egyik fő témája az emberről alkotott kép és az ember fejlődési útja.
 • Csoportos kutatásainkat időről időre kiegészítjük tanulmányi kirándulásokkal. Néhány példa: Leonardo gépezetei kiállítás (Zágráb), Komárom és környékének római maradványai, Léka vára (Ausztria), Delphoi (Görögország), Törökország, Egyiptom, Róma

  Színtan szeminárium   Tanulmányi kirándulás gyerekeknek

  3. Önkéntesség

  Célunk, hogy a társadalom cselekvő részesei legyünk. Lehetőségeinkhez mérten segítsünk az embereknek és a bolygónknak. Ehhez fejlődnünk kell egyénileg, hogy felkészülten fogadjuk a különböző élethelyzeteket.

     Koncert a nyugdíjasházban  Elsősegély képzés

   Közhasznúsági jelentések

   Nemzetközi tevékenységünkről itt olvashatsz.