Veszprém

A veszprémi FILO-teret azért hoztuk létre, hogy mindazoknak, akiket foglalkoztatnak az élet nagy kérdései, akik szeretnék önmagukat és a világot mélyebben megérteni és jobbá tenni, lehetőséget adjon a filozófia életmódként való gyakorlására.

A FILO-tér mindenki számára nyitott, előképzettségtől függetlenül. Kulturális-szellemi központ, amely támogatja az egyéneket az önismeret és a fejlődés útján, lehetőséget adva a tanulásra és a maradandó emberi értékek szellemében való cselekvésre. Olyan közösség, amely önkéntes tevékenységeivel segíti a tágabb közösséget is, amelynek a része, a várost és a benne élőket.

Filozófiai iskolánkban több csoport tanul filozófiai képzési tervünk mentén, amelynek alaptanfolyama az Életre szóló filozófia kurzus (https://www.ujakropolisz.hu/filozofia). Az alaptanfolyam szintetizáló jellegű rálátást ad az egyénnel, az emberi kapcsolatokkal és az emberiség fejlődésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekre. A témák elmélyítését beszélgetések, gyakorlatok és jó közösségi hangulat segítik.

Az elmúlt években filozófiai előadásainknak és beszélgetéseinknek a város több kulturális intézménye, kávézója is teret adott. Ezeket az alkalmakat a mindennapi élet szempontjából fontos kérdések köré építettük, például beszélgettünk már arról, hogy hogyan hozhatunk jó döntéseket az életben, vagy hogy hogyan válhatunk szabadabbá. Programjaink célja, hogy elgondolkodásra ösztönözzenek és segítsenek új utakat, továbblépési lehetőségeket találni egyéni és közösségi szinten. Szeretnénk művészeti, tudományos, kézműves programokat is tartani, minden témát a gyakorlati filozófia szempontjából megközelítve.

Rendszeres környezettisztítási akcióink során a Séd patak medrét és partját, Veszprémen belüli és környéki erdőket, parkokat, kirándulóutakat tisztítottunk meg a szeméttől. Fontosnak tartjuk a felelősségünket a természetért. Szeretnénk tenni azért, hogy a környezetünk még tisztább és szebb hely legyen, példával elől járni, és ebben együttműködni más szervezetekkel és mindenkivel, aki szívesen csatlakozik.

Kirándulásaink lehetőséget adnak arra, hogy kapcsolódjunk a természethez, hogy megfigyelhessük a benne zajló változásokat és ciklusokat, hogy együtt töltődhessünk a szépségével, és megújult lelkesedéssel és energiával térhessünk vissza a városba és a mindennapokba.

 

Alább feliratkozhatsz a veszprémi programértesítőre, és megnézheted jövőbeli és korábbi programjainkat.

Facebook-oldalunkon pedig filozófiai témájú írásokat olvashatsz:

https://www.facebook.com/filoter.ujakropolisz.veszprem

Várunk szeretettel programjainkon! :)

 

Programok

Jelenleg nincs jövőbeli program meghirdetve.

Városi programértesítő

Elérhetőségek

Tel.: (30) 389-0322
E-mail: filoter.veszprem[kukac]ujakropolisz.hu

Rovat

A filozófia szellemi gyakorlatai

Időpont
2023.11.14. 18:00

Az UNESCO által kezdeményezett A filozófia világnapja alkalmából a veszprémi Új Akropolisz „A filozófia szellemi gyakorlatai” címmel tartott előadást, beszélgetést és gyakorlatokat a Ruttner-házban.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola minden év novemberében világszerte filozófiai beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal csatlakozik az UNESCO kezdeményezéséhez. Az idei veszprémi programnak a nemrég megújult és megszépült Ruttner-ház kávézója adott otthont, amely hangulatos helyszínnel és meleg italokkal várta a gyakorlati filozófia iránt érdeklődőket.

Egyiptom titkai – A nagy utazás téren és időn át

Időpont
2023.03.01. 18:00

2023 március 1-jén „Egyiptom titkai – A nagy utazás téren és időn át" címmel előadást tartottunk az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A rendezvényen a veszprémi Új Akropolisz két előadója, Dr. Nagy Alinda és Klatsmányi Péter az ókori Egyiptom rejtélyes világába kalauzolta el a hallgatóságot.

Az egyiptomi kultúra iránt olyan élénk érdeklődés mutatkozott, a téma olyannyira vonzó volt, hogy a terem zsúfolásig megtelt, plusz székekre volt szükség, hogy a több mint 50 érdeklődő beférjen. 

 

Környezetvédelmi akció Veszprémben

Időpont
2023.04.20. 10:00

Tizennégy pár dolgos kéz, három kutya és kilenc hatalmas zsák összegyűjtött szemét – ez a veszprémi Új Akropolisz idei Föld napi akciója számokban.
De persze pusztán a számok nem sokat mondanak, úgyhogy mesélünk.

Önkéntes akciónkat a természet iránti szeretet hívta életre, és az a törekvés, hogy mindabból, amit filozófiai tanulmányaink során megértettünk az időtlen értékekről, minél többet átültessünk a gyakorlatba, hogy ezzel jobbítsunk önmagunkon és egy kicsit jobb hellyé tegyük a világot.

Válassz megfontoltan az életben!

Időpont
2022.11.18. 18:00

A filozófia világnapja alkalmából a magyarországi Új Akropolisz Veszprém filiáljában beszélgetést és játékos „önsorsfonást” szerveztek. Az egymásra hangolódást és ismerkedést segítő játékok után a Platón Államában található Ér mítosz tanulságai alapján arról beszélgettek a résztvevők, hogy ha szeretnénk, hogy lehet változtatni önmagunkon és az életünkön. A beszélgetést követően mindezt ki is próbálhatták egy művészeti részlettel gazdagított, játékos önsorsfonás keretében, ahol mindenki átgondolhatta, hogy mit tanult élete egy-egy sorsfordító eseményéből, majd új „sorsmintát” választhatott. A program a gyakorlat során megélt élmények és felmerült gondolatok megosztásával zárult. Tovább

Együtt a természetért – szemétszedési akció Veszprémben

Időpont
2022.05.24. 17:00

Az Új Akropolisz veszprémi önkéntesei 2022. május végén szemétszedési akciót tartottak egy Veszprém közeli erdőben. A résztvevők eleinte csak egy kellemes sétát terveztek a jó levegőn, miközben a szemeteszsákokba összegyűjtik a túraösvények mellett eldobált szemetet, ám a helyszínre kiérve módosítaniuk kellett az elképzelésükön. „Kiderült – kezdte beszámolóját Dr. Nagy Alinda, az iskola helyi központjának vezetője –, hogy a hulladékok nagy része egy mély árokban csobogó patak medrébe gyűlt fel, így kalandosabbá vált az akció.”

Hogyan válhatunk egyre szabadabbá?

Időpont
2022.03.09. 18:00

Az Új Akropolisz veszprémi központja március 9-én tartotta az első filozófiai beszélgetést, amelyet önismereti gyakorlatok is kiegészítettek. A FILO-tér első programján a résztvevők a belső szabadság témáját járták körül az elmélet és gyakorlat összekapcsolását célzó eszmecserén az Íródeák kávézóban. A szervezők ezzel és jövőbeli programjaikkal szeretnének teret engedni az együtt tanulásnak és a párbeszédnek olyan életbevágó témákról, mint a valódi emberi értékek, a nehézségeink és megoldásaik.

Megnyitott a FILO-tér!

Tanulj filozófiát Veszprémben!
Időpont
2022.03.01. 10:00

Az Új Akropolisz immár Veszprémben is megnyitotta kapuit, és szeretettel várja mindazokat, akiket mindig is vonzott, érdekelt a filozófia. Kurzusainkon Kelet és Nyugat bölcseinek főbb gondolatait ismerheted meg három téma köré csoportosítva. Ezek együttesen arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.