A filozófia világnapja

A filozófia világnapja

 

A filozófia világnapját először 2002. november 21-én ünnepelték meg, az UNESCO főigazgatója, Macuura Koicsiro kezdeményezésére. Ekkor jelölték ki a filozófia világnapjának minden esztendő novemberének harmadik csütörtökét. filozófia világnapja22007 novemberétől a filozófiai gondolkodást serkentő programjaival az Új Akropolisz Filozófiai Iskola is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez.

Programjainkkal szeretnénk kihangsúlyozni a filozófia kiemelkedő szerepét a mindennapi életben. Bemutatni, mit jelent életmóddá tenni az időtlen értéket képviselő tanításokat, melyek egyrészt segítenek jobbító szándékkal gondolkodni a világról és az emberiséget sújtó gondokról. Másrészt rávilágítanak a lehetséges gyakorlati megoldásokra is.

Nemzetközi szinten az Új Akropolisznak több mint 50 tagszervezete van, amelyek merítve kultúrájukból, szokásaikból és nyelvi sajátságaikból különböző eszmecseréket, előadásokat, filozófiai fórumokat, művészeti és kulturális eseményeket szerveznek a filozófia világnapja alkalmából.
Széleskörű programsorozatunk összekapcsolja a filozófiát a művészetekkel, a társadalmi élettel, felhívja a figyelmet az egyetemes emberi értékekre, valamint a filozófiai gondolkodásmód fontosságára.filozófia világnapja1

   Az UNESCO főigazgatója, Macuura Koicsiro nyilatkozata a Filozófia világnapjáról cikkeink között olvasható.

"Sokan megkérdezik, hogy: miért terjeszti az UNESCO a filozófiát? Erre a következő a válaszom: hogyan is tudna az UNESCO, mint az ENSZ intellektuális és etikai jobbkeze úgy működni, ha nem ösztönözné a filozófiai elgondolkodást, amely a demokrácia, az emberi jogok és az igazságos társadalom alapja? Hogy is lehetne másként megerősíteni a békés együttélés stabil alapját?..."

Közelgő események

Nincs jövőbeli esemény az adatbázisban.