Filo-Café

Filozófiai kávéház
Kezdete
2023.11.24. péntek 18:30
Vége
2023.11.24. péntek 21:00
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

Filo-Café

Önsorsfonás - Mítosz ÉR?

A modern ember igyekszik tudatából kizárni az elmúlás, a halál gondolatát. Vajon miért? Valószínű azért, mert többségünk fél az ismeretlentől. Vajon elmúlna a félelem, ha tudnánk, mi vár ránk a halálunk után?

A tudatlanság az egyik legfőbb akadálya annak, hogy valóban emberhez méltó életet éljünk - tartja a filozófia. Megvan azonban a lehetőségünk arra, hogy szembe szálljunk ezzel a hiányossággal, hiszen rendelkezünk a gondolkodás, az érdeklődés, a keresés képességével, és rengeteg információ közül válogathatunk. Ha a halál témáját kutatjuk, szembesülünk a tudomány, a vallás és a filozófia elméleteivel, hiszen biztos tényt nem állíthat egyik sem, mert -szokták mondani- a másik oldalról még nem jött vissza senki… Vagy mégis?

Az ókorban a misztériumi tudás részét képezte az élet-halál kettőssége, ám a beavatottak nem oszthatták meg ismereteiket az átlagemberekkel. De voltak azonban köztük olyanok, akik -ha nem is direkt formában, de- mítoszokba ágyazottan próbáltak információkat csepegtetni a nagybetűs Élet misztériumáról a tudásra szomjazók számára. Egy ilyen ókori bölcs volt Platón, aki számos mítoszt hagyott az utókorra; többek közt az élet-halál témájáról is. Most mi is az ő segítségét vesszük igénybe!

Nos, készüljetek fel egy túlvilági utazásra a novemberi Filo-Café keretében! Öveket bekötni! Mítoszok szárnyán szállunk majd le a halál misztikus birodalmába, hogy láthassuk a láthatatlant. Mi történik velünk, miután fizikai testünk nem funkcionál már? Vár ránk valaki majd a másik oldalon, hogy segítsen eligazodni abban a világban? Mire számítsunk; kellemes vagy kellemetlen tapasztalatok várnak odaát ránk? Van-e összefüggés a földi-, és túlvilági életünk között? És mi van a többiekkel; mindenkire ugyanaz a dolog vár odaát, vagy más-más utat járunk majd be? És azt mi választjuk vagy előre elrendeltetett? Van-e lehetőségünk arra, hogy sorsunkat alakítsuk? Milyen törvények határozzák meg az evilági és túlvilági létet?

Mi az, hogy „önsorfonás”??? Ha vannak még kérdéseitek, írjátok össze! Kalandunk során igyekszünk közösen választ találni rájuk.

Rendhagyó lesz a novemberi Café, mert ezúttal nem csak beszélgetni fogunk. Lesz egy kis tanítás, lesz mítosz mesélés és lesznek interaktív játékok! Reményeink szerint, sikerül jobban megérteni önmagunkat, a motivációinkat, és talán egy kicsit közelebb kerülünk a lényeghez; az emberi élet értelméhez. És persze a program végén a beszélgetések során megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat.

Mindezt megbeszéljük a Filozófia Világnapja alkalmából november 24-én.

A túlvilági kalandozásban a részvétel ingyenes!

Várunk titeket!

Érkezés: 18.00-18.30
Kezdés: 18.30
Zárás: 21.00-21.30
 
Mi is az a Filo-Café? https://filozofiaikavehaz.blog.hu/2012/05/12/mi_ez_a_filozofiai_kavehaz
Keresd a Filo-Café zárt csoportot: https://www.facebook.com/groups/239621509720772
 
Üdvözlettel:
A Filo-Café csapata