Filo-Café Székesfehérvár

A Filo-Café a filozófiai kávéháztól eltérően nem egy előadás, hanem sokkal inkább egy beszélgetés, melyben nagyobb hangsúlyt szeretnénk adni a párbeszédnek azért, hogy megfogalmazzuk és megválaszoljuk a bennünket valóban mélyen érintő filozófiai kérdéseket. 

A Filo-Café első felében kiscsoportos beszélgetések során igyekszünk megtalálni az adott témához kapcsolódó fontos kérdéseket, megosztani egymással tapasztalatainkat, gondolatainkat. A második részben pedig ezekre a kérdésekre igyekszünk megtalálni a bennünk rejlő legjobb válaszokat, merítve az ősi keleti és nyugati bölcsesség és a modern tudomány eredményeiből is. 

Ez az új megközelítés sokkal nagyobb aktivitásra ad lehetőséget, és mindenki közreműködésére számítunk. 
Fontos számunkra, hogy mindenki megfogalmazhassa kérdéseit, gondolatait, hogy aktívan keressük a gondolatok közötti kapcsolatokat. Természetesen az sem okoz gondot, ha szemlélője, hallgatója szeretnél maradni a beszélgetéseknek. Aktív figyelmeddel is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy még mélyebb gondolatok születhessenek meg a beszélgetések során. 

Egy másik célunk ezzel a formával – egyetértésben a World Café módszertanának kidolgozóival -, hogy újra megerősítsük a párbeszéd kultúráját, mely egyre inkább hiánycikk világunkban. 

Egy teljes Filo-Café tervezett időtartama kb. 2 óra. 

A World Café a The World Café Community által kidolgozott és terjesztett módszer, melynek célja a fontos beszélgetések támogatása többek között a közösségek életében. Bővebben: www.theworldcafe.com 

Hol van ez a hely?
Fehérvár egyik belvárosi kávézójában, a Ribillió kávézó és sörözőben.


Kik vezetik a beszélgetéseket?
Az Új Akropolisz Filozófiai iskola tanárai, előadói.


Mit érdemes még tudnom? 
Belépődíj, kötelező fogyasztás nincs és az sem baj, ha idő előtt el kell menned.


Kapcsolat: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu ()

Filo-Café

Hősiesség
Kezdete
2023.03.31. 18:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

Mit szeretünk a hősökről szóló történetekben? Miért tekintünk valakit hősnek vagy példaképnek? Hogyan férhet bele a hétköznapjainkba a hősiesség? Mi közünk van a mítoszok és mesék hőseihez?

Március 31-én Székesfehérváron.

Filo-Café

Korlátainkon innen és túl
Kezdete
2023.02.24. 18:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

A korlátokra leginkább mint szükséges rosszra tekintünk. Nem tehetjük szabadon azt, amit szeretnénk, mert lépten-nyomon akadályokba ütközünk. A társadalmi együttélésnek bizony vannak szabályai, de azzal együtt, hogy ezek betartása bizonyos esetekben nehezünkre esik, lehetséges, hogy mégis egyfajta védelmet biztosítanak számunkra. Tudnátok ilyen tapasztalatot találni az életetekben?

Filo-Café

Hűség
Kezdete
2023.01.27. 18:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

A hűségről a legtöbb embernek elsőként a párkapcsolat jut eszébe, övezve saját érzelmeivel és hozott tudásával a társadalmi, kulturális vagy vallási elvárásokról. De hiba lenne lekorlátozni a hűség fogalmát a szerelmünknek fogadott, sírig tartó esküre.

Filo-Café

Művészet, ami felemel
Kezdete
2022.11.25. 18:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

Következő, november végén esedékes Filo-Café találkozónk témája egy olyan ősi fogalom lesz, amit az emberiség története során sokan és sokféleképpen használtak, sok mindenre értettek már. Évezredeken keresztül dolgoztak vele, gondolkodtak róla, elméleteket és gyakorlati útmutatókat készítettek hozzá, de valahogy mégsem alakult ki olyan konszenzus, egyetértés, ami lehetővé tette volna a fogalom jelentésének teljes és pontos, minden igényt kielégítő megfogalmazását.

November 25-én Székesfehérváron.

 

Filo-Café

Az Élet iskolája
Kezdete
2022.10.28. 18:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

Októberi FiloCafé beszélgetésünk során újra iskolások leszünk! Mindannyian részt veszünk ugyanis egy élethosszig tartó tanulási folyamatban, amelyben nincsenek megnevezve sem a „tantárgyak", sem a minket tanitó „tanárok", sőt még a vizsgák és azok sikeressége is gyakran láthatatlan módon, mégis érzékelhetően van elrejtve az élet oktatási rendszerében.

Október 28-án Székesfehérváron.

 

Filo-Café

A holnap kulcsa: A közösség
Kezdete
2022.09.23. 18:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.

Köz. Közös. Közösség. Talán mindannyian egyet tudunk érteni abban, hogy kell, hogy legyen bennünk, emberekben valami, ami egyrészt természeti környezetünktől megkülönböztet, másrészt pedig emberiségként összeköt minket; valami olyasmi tehát, ami bennünk: közös. Ez a valami pedig, ami közös bennünk, a jól működő, fejlett kultúrákban azt eredményezi, hogy valóban közünk is lesz, közünk is kell, hogy legyen egymáshoz.

Filo-Café

Mozgás testben és lélekben. Ki mozgat kit?
Kezdete
2022.05.20. 18:30
Helyszín
Cafe Mandala, Székesfehérvár, Kossuth utca 11.

A mozgás különböző formákban ugyan, de a természet minden szintjén jelen van. Ősi tanítások szerint minden él, és az élet egyik fontos jellemzője a mozgás; az ásványok tágulással-összehúzódással, a növények növekedéssel, az állatok ösztön-érzelmekkel mozognak. És az ember? Milyen szintű mozgásokról beszélhetünk az ember esetében? Mi lehet a célja ezeknek a mozgásoknak? Van-e helye a mozdulatlanságnak, ha igen, milyen formában, mikor és miért?

Május 20-án Székesfehérváron.

 

Filo-Café

Közösségi bűnök és erények
Kezdete
2022.04.29. 18:30
Helyszín
Cafe Mandala, Székesfehérvár, Kossuth utca 11.

A jelenlegi társadalmunkban sokan magányosan élik életüket, ahol a többi ember nem segítő-, hanem vetélytárs. Ám közösségi lények vagyunk, elemi igényünk tartozni valahová, ahol elfogadnak minket. A család, egy jó munkahelyi közösség vagy a közös érdeklődés alapján szerveződő csoportok ugyan oldják a magány feszültségét, de csak erre való egy valóban értékes társulás? Hogyan és miben tudja az egyént segíteni a közösség, és megfordítva, a tagok hogyan lehetnek a csoport javára?

Április 29-én Székesfehérváron.

 

Filo-Café

A természet tudja, hogyan újuljon meg. És mi?
Kezdete
2022.03.25. 18:30
Helyszín
Cafe Mandala, Székesfehérvár, Kossuth utca 11.

Következő Filo-Café rendezvényünk központi témája a természet és az ember tavaszi megújulása, újjászületése lesz. A beszélgetések során együtt próbáljuk majd meg körbejárni az ember és a természet viszonyát a kölcsönös függőség, a kialakult alá-, fölé- vagy mellérendelt helyzetek és a felelősség szempontjából is. Vajon mennyire harmonikus a viszonyunk a minket körülvevő természeti környezettel? Összhangban vagyunk-e mindazzal, ami a körülöttünk lévő „élő valóságban” történik?

Filo-NetCafé

A harmonikus együttélés
Kezdete
2020.06.26. 20:00
Helyszín
Virtuális videókonferencián

Filo-Netcafé témánk: A harmonikus együttélés. Az emberek többnyire egyetértenek abban, hogy mindenkinek szüksége van valamilyen közösségre. Persze ez is lehet időnként kellemetlen, lehetnek bennük konfliktusok, nézeteltérések. Mitől lesz harmonikus egy közösség, és mit tehetünk, ha valami miatt felborul ez a harmónia?