Központ - Budapest

Élet-játék-filozófia

Cselekvő filozófia több, mint 30 éve

Magyarországon először Budapesten nyílt meg az Új Akropolisz 1986-ban, és azóta is itt működik az ország legnépesebb központja. A helyszín többször változott, de a lényeg mindig ugyanaz: éltetjük a filozófia-kultúra-önkéntesség egységét, és ezzel kapcsolódunk fővárosunk lüktetéséhez. 

Hol találkozhatsz velünk?

Rigó utcai iskolánkban több mint százan tanulnak filozófiát képzési tervünk mentén, és rendszeresen tartunk mindenki számára látogatható, filozófiai programokat a legkülönbözőbb témákban. Kultúrműhelyünk előadásoknak, beszélgetéseknek, színielőadásoknak és szemináriumoknak ad otthont, és népszerűek vezetett városi sétáink is. 

Összefuthattál velünk a Sziget Fesztiválon, a Múzeumok Éjszakáján, és újabban a Műterem Kávézóban is találkozhatunk egy filozófiai kávéházi beszélgetésen.

Társadalmi szerepvállalás

Több mint tizenöt éve rendezünk önkéntesakciókat a Gellérthegy megóvására. Több mint tíz éve működik Polgári Természetőr Csoportunk, amely rendszeresen együttműködik a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal a Budapest környéki természetvédelmi területek gondozásában. 

Szociális csoportunkkal egész évben segédkezet nyújtunk szociális intézményeknek, és minden évben egy vagy több adománygyűjtő akciót rendezünk a rászorulók megsegítésére. 

Értékőrzés a szavak erejével

Budapesten működik országos szerkesztőségünk, ahol könyveink és havi kulturális hírlevelünk készül. A filozófiai-etikai üzenetet hordozó írásművek születését bátorítandó 1995 óta rendezzük meg amatőr írópályázatunkat.

Nyílt napok - tanulás az életért

A fiilozófia számunkra elsősorban gyakorlati. Legyen szó harcművészetről, elsősegélyről vagy öko-tudatosságról, mindegyikben utat látunk, hogy kicsit jobbá tegyük önmagunkat - és ezen keresztül a világot is.

Programok

Embert barátjáról: Madárbarát kertet mindenkinek!

Hétköznapi természetvédelem az Új Akropolisszal
Kezdete
2023.12.09. 10:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó u. 6-8.

Gyere el hozzánk egy vidám délelőttre, ami közelebb hozza hozzád a madarak birodalmát. Hallhatsz tőlünk pár madaras mítoszt, megtanulhatod felismerni a leggyakoribb városi madarakat, és megtudhatod, mivel segítheted őket télen, legyen akár kerted, erkélyed, vagy csak egy ablakpárkányod. Az alkalmat házi cinkegolyók gyúrásával zárjuk, amit rögtön haza is vihetsz, hogy a te környéked is boldog csiripeléstől legyen hangos.

FILO-Café: A béke megélése - a Ji King alapján

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2023.12.15. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

A béke nem alakul ki spontán, meg kell dolgozni érte, és ha az azt fenntartó erő lanyhulni kezd, el is veszik nyomban. A béke elsősorban egyéni, lelki kérdés, mert ha minden emberben önmagában megvalósítaná a harmóniát, akkor a többi emberrel se veszekedne, nem lennének viszályok és megszűnnének a népek közti háborúk.

December 15-én pénteken Budapesten, a Műterem kávézóban.

 

Városi programértesítő

Elérhetőségek

Cím: 1085 Budapest, Rigó u. 6–8.
Nyitva tartás: H–Cs 18–21 óráig
Tel.: 334-2756
Postacím: 1447 Bp., Pf. 592
E-mail: akropolisz[kukac]ujakropolisz.hu