Központ - Budapest

Élet-játék-filozófia

Cselekvő filozófia több, mint 30 éve

Magyarországon először Budapesten nyílt meg az Új Akropolisz 1986-ban, és azóta is itt működik az ország legnépesebb központja. A helyszín többször változott, de a lényeg mindig ugyanaz: éltetjük a filozófia-kultúra-önkéntesség egységét, és ezzel kapcsolódunk fővárosunk lüktetéséhez. 

Hol találkozhatsz velünk?

Rigó utcai iskolánkban több mint százan tanulnak filozófiát képzési tervünk mentén, és rendszeresen tartunk mindenki számára látogatható, filozófiai programokat a legkülönbözőbb témákban. Kultúrműhelyünk előadásoknak, beszélgetéseknek, színielőadásoknak és szemináriumoknak ad otthont, és népszerűek vezetett városi sétáink is. 

Összefuthattál velünk a Sziget Fesztiválon, a Múzeumok Éjszakáján, és újabban a Műterem Kávézóban is találkozhatunk egy filozófiai kávéházi beszélgetésen.

Társadalmi szerepvállalás

Több mint tizenöt éve rendezünk önkéntesakciókat a Gellérthegy megóvására. Több mint tíz éve működik Polgári Természetőr Csoportunk, amely rendszeresen együttműködik a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal a Budapest környéki természetvédelmi területek gondozásában. 

Szociális csoportunkkal egész évben segédkezet nyújtunk szociális intézményeknek, és minden évben egy vagy több adománygyűjtő akciót rendezünk a rászorulók megsegítésére. 

Értékőrzés a szavak erejével

Budapesten működik országos szerkesztőségünk, ahol könyveink és havi kulturális hírlevelünk készül. A filozófiai-etikai üzenetet hordozó írásművek születését bátorítandó 1995 óta rendezzük meg amatőr írópályázatunkat.

Nyílt napok - tanulás az életért

A fiilozófia számunkra elsősorban gyakorlati. Legyen szó harcművészetről, elsősegélyről vagy öko-tudatosságról, mindegyikben utat látunk, hogy kicsit jobbá tegyük önmagunkat - és ezen keresztül a világot is.

Programok

FILO-Café: Elvárások pro és kontra – Mit várhatunk el magunktól és másoktól?

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2024.07.29. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Küzdöttél már azzal, hogy ne akarj mindenáron mások elvárásainak megfelelni? És azzal, hogy a környezeted nem felel meg a te elvárásaidnak?

FILO-Café: Női archetípusok - Ki vagyok és ki lehetek?

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2024.08.22. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Tudni szeretnéd, milyen tudatalatti, ösztönös erők hatnak a nőkre? A görög mítoszok világából négy istennő testesíti meg legkifejezőbben a négy legtipikusabb női arculatot: Aphrodité, Athéné, Démétér és Héra. Az ő mítoszaik az önismeret és lelki fejlődés eszközei. A négy női archetípus ereje valamennyi nőben benne él, de egyes minták erőteljesebben jelenhetnek meg, mint mások. Hogy épp melyik az uralkodó, akár életszakaszonként is változhat.

Augusztus 22-én csütörtökön Budapesten, a Műterem kávézóban.

Hogyan leljem meg önazonosságom?

Előadás eposzrészletekkel
Kezdete
2024.08.28. 18:30
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Az önismeret kemény munka, mondják, hiszen aki elég bátor ahhoz, hogy a lelke mélyére nézzen, csupa olyasmire bukkan, amivel nehéz szembesülnie. De él-e igazán az, aki nem igyekszik a bátorság erényét éltetni magában? Hogyan érjük el, hogy önmegvalósításunk ne lázadozás legyen, hanem harmonikus és célratörő út, ha kihívásokkal teli is?

Augusztus 28-án Budapesten.

FILO-Café: Férfi archetípusok - Ki vagyok és ki lehetek?

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2024.09.27. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Tudni szeretnéd milyen archetípusok, vagyis ősi mintázatok, hajtóerők mozgatják a férfiakat? A görög mítoszok világából ismert négy isten: Zeusz, Apollón, Dionüszosz és Héphaisztosz nagyszerűen testesítik meg a négy legtipikusabb életpályát, amely a férfiakat jellemezheti. Bár az erejük valamennyi férfiban benne él, más-más arányban vannak jelen, és ezek az arányok életkor és saját elhatározásaink függvényében is változhatnak.

Szeptember 27-én pénteken Budapesten, a Műterem kávézóban.

 

Városi programértesítő

Elérhetőségek

Cím: 1085 Budapest, Rigó u. 6–8.
Nyitva tartás: H–Cs 18–21 óráig
Tel.: 334-2756
Postacím: 1447 Bp., Pf. 592
E-mail: akropolisz[kukac]ujakropolisz.hu