Nemrég történt

Egyiptom titkai – A nagy utazás téren és időn át

Időpont
2023.03.01. 18:00

2023 március 1-jén „Egyiptom titkai – A nagy utazás téren és időn át" címmel előadást tartottunk az Agóra Veszprém Kulturális Központban. A rendezvényen a veszprémi Új Akropolisz két előadója, Dr. Nagy Alinda és Klatsmányi Péter az ókori Egyiptom rejtélyes világába kalauzolta el a hallgatóságot.

Az egyiptomi kultúra iránt olyan élénk érdeklődés mutatkozott, a téma olyannyira vonzó volt, hogy a terem zsúfolásig megtelt, plusz székekre volt szükség, hogy a több mint 50 érdeklődő beférjen. 

 

Humanitárius segítségnyújtás az olajszennyezés által érintett kisvállalkozásoknak

(Lima, Peru)
Időpont
2024.01.01. 13:13

Az új Akropolisz Peru önkéntesei élelmiszerek és alapvető használati tárgyak adományozásával humanitárius segítséget nyújtottak az olajszennyezés által érintett kisvállalkozásoknak. Ez a kampány 71 családot támogatott a limai Ventanilla Playa Bahia Blanca közösségében.

Egy csillagos éjszaka

(São José dos Pinhais, Brazília)
Időpont
2024.01.01. 13:13

A São José dos Pinhais-i Új Akropolisz tagjai és barátai lehetőséget kaptak arra, hogy többet megtudjanak a csillagokról a Curitiba-i Állami Főiskola Planetáriumában, ahol részt vehettek egy előadáson is a sötét anyagról. Ezután a csoport ellátogatott a szomszédos Campo Magro városának Csillagászati Obszervatóriumába.

Tisztelgés a filozófia világnapja előtt: A szimbólumok nyelve

(Görögország – Athén)
Időpont
2024.01.01. 13:13

A görög Új Akropolisz tagjai Filozófia Világnapja alkalmából Athén történelmi belvárosában interaktív eseményt tartottak, melynek témája a szimbólumok nyelve volt. Fogták a szerszámaikat, a krétát és a jókedvüket, és nekiláttak.

Gyűjtés az ukrajnai gyerekeknek

(Pozsony, Szlovákia)

Az új Akropolisz önkéntesei az Ukrajnából érkező menekültek gyerekeinek szerveztek gyűjtést. Az iskolai és szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó tárgyakat a gyerekek életkorának megfelelően külön csomagolták, majd a besztercebányai Ukrajnáért Regionális Koordinációs Központba vitték, ahonnan szétosztották őket.

A tudat útja

(Párizs, Franciaország)
Időpont
2023.12.01. 13:13

Az Új Akropolisz franciaországi elnöke, Thierry Adda előadást tartott az illúzió fogságából kivezető filozófiáról. A filozófia az élet művészete, amely összekapcsolja a fejet, a szívet, a kezet, és az igazság keresésén alapul. Az elmélkedés és önfejlesztés munkájának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a szép elképzeléseket konkrét, méltó és nemeslelkű cselekvésekké alakítsuk. A cél, hogy itt és most a világ tudatos szereplőjévé váljunk.

Sakkverseny

(Guatemalaváros, Guatemala)
Időpont
2023.12.01. 13:13

Közel húsz résztvevővel rendeztek három tudásszinten sakkversenyt Guatemalavárosban. A versenyt svájci rendszerben bonyolították le, azonos pontszámnál pedig Bucholtz-számítással döntöttek a sorrendről. A torna szünetében a résztvevőknek lehetőségük nyílt minőségi időt együtt tölteni a többi versenyzővel. Végül három győztes született.

„Kapcsolat a Földanyával” nap

(Lima, Peru)
Időpont
2023.12.01. 13:13

Az Új Akropolisz önkéntesei részt vettek a „Tudatosság magvetése” elnevezésű kampányban. Parkokat takarítottak, plakátokat helyeztek ki és facsemetéket ültettek a limai Lince negyedben. Ezzel egy időben a szervezet chiclayói központjának önkéntesei az Avenida Principal és a Miguel Grau Avenue járdáit és zöldterületeit tisztították meg. Közben egész nap palántákat adományoztak a szomszédságban élőknek.

Sorsbörzét tartottak Székesfehérváron

Időpont
2023.11.24. 18:00

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola székesfehérvári tagjai idén az ókori filozófus, Platón egy mítoszának játékos feldolgozásával ünnepelték A filozófia világnapját, 2023. november 24-én az egyesület közel harminc érdeklődőt vonzó fehérvári központjában.

Az én Odüsszeiám

Időpont
2023.11.23. 18:00

A filozófia napja alkalmából az Új Akropolisz győri filiáljában Az én Odüsszeiám címmel tartottak beszélgetést és játékos felfedezőutat. Az este első felében a 20 fős közönség megismerkedhetett Odüsszeusz kalandos életével, a második részben pedig osztozhatott a hős két próbájában.

Hogyan tekinthetünk a vadidegenekre testvéreinkként?

Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Időpont
2023.11.23. 18:30

2023. november 23-án az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Rigó utcai központjában A filozófia világnapja alkalmából beszélgetéssel egybekötött előadást tartottak. Az est házigazdája, Apáti János az emberi kapcsolatokról és arról tartotta bevezetőjét, hogy miben különbözünk és miben hasonlítunk mi, emberek, és mindez hogyan határozza meg viszonyulásunkat egymáshoz. A közel ötven érdeklődőt vonzó programon a témafelvetésekről két körben beszélgettek a résztvevők nyolc asztalnál. A filozófiai eszmecseréken olyan kérdések hangzottak el, minthogy miért fontos egy közösség életében az értékrend, mennyire van szükség merev vagy rugalmas közös szabályokra, és hogy a szabályok nem gátolják-e a sokszínűség térnyerését. Az esten elhangzott gondolatok kapcsán az előadóval beszélgettünk.

Eseménysorozat A filozófia világnapja alkalmából

Időpont
2023.11.21. 18:30

A filozófia világnapja alkalmából az Új Akropolisz magyarországi központjában háromnapos eseménysorozatot tartottak. A három napon az iskola bevezető kurzusának három nagy témaköréhez, valamint az Új Akropolisz három alapelvéhez kapcsolódtak a naponta több mint ötven látogatót vonzó előadások és beszélgetések.

Hódítsd vissza a figyelmed!

Helyszín
FILO-Pont Buda, Budapest, XI. Bartók Béla út 25., 1. kapucsengő
Időpont
2023.11.18. 18:00

Rohanó napjaink során vajon hányszor vesszük észre, hogy elkalandozott figyelmünk és egyáltalán nem arra fókuszálunk, amit épp csinálunk? Ide-oda csapongunk, mindenféle tevékenységbe belefogunk, a legtöbb dolgot azonban nem sikerül befejeznünk, és a végén még jól el is fáradunk. 2023. november 18-án, az Új Akropolisz budai központjának önkéntesei Hódítsd vissza a figyelmed! címmel szemináriumot szerveztek az összpontosítási képesség fejlesztéséről.

Segítségnyújtás a háborúban

(Izrael)
Időpont
2023.11.01. 13:13

A nemrégiben kirobbant harcokban Izraelben az Új Akropolisz önkéntesei meleg ételt készítettek az éjjel-nappal dolgozó mentőalakulatoknak, étel- és egyéb készleteket gyűjtöttek össze a frontra hívott tartalékosoknak, és temetéseken is részt vettek.

Filozófiai filmklub

(Chicago, USA)
Időpont
2023.11.01. 13:13

Chicagóban az Új Akropolisz központjában a hallgatók megtekintették "Az Én évszázada” című BBC sorozat első epizódját, amely bemutatja a PR születését és azt, hogyan manipulálják a segítségével a tömeget. A filmet megtekintve világossá válik, hogy jelenkorunkra nem a sors különös játéka folytán vált szinte egyeduralkodóvá a fogyasztói társadalom eszménye, hanem tudatos tervezés révén.

Előadás a görög kultúráról

(Oszaka, Japán)
Időpont
2023.11.01. 13:13

Japánban a múlt hónapban a görög kultúrának szenteltek egy estét, különös figyelmet fordítva azokra az ismeretekre, amelyeket az emberiség egyenesen az antik görögöktől örökölt. Az előadáson többek között az ógörög építészet szépségéről és varázsáról, az oszlopépítészet titkairól beszéltek, valamint az aranymetszés szimbolizmusáról. 

A szívben ünnepély

Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Időpont
2023.10.28. 17:00

2023 október utolsó hétvégéjén ismét Budapestre látogatott az Új Akropolisz győri zenecsoportja, a Vers-zengetők Együttes és a Léleknyelv művészeti műhely. Az amatőr zenészek és szavalók többek között József Attilától, Kányádi Sándortól, Szabó T. Annától, Reményik Sándortól és Weöres Sándortól készültek egy vagy több költeménnyel. A „Szívben ünnepély” hívószavú est házigazdája, Szabados Éva elmondta, hogy a versek és dalok segítségével a mindennapok forgatagában megállhatunk egy percre, és mintha ünnepre készülnénk, elcsendesíthetjük zakatoló gondolatainkat, cikázó érzéseinket. Így a költészet, és általában a művészet segít, hogy a világ zaja elől visszatérjünk önmagunkba, és szétforgácsolt részeinket ismét egyesítsük, felvértezve magunkat az újabb kihívásokra.

Hogyan váljak önmagammá?

(Puszan, Dél-Korea)
Időpont
2023.10.01. 10:00

Dél-Koreában, Puszanban az Új Akropolisz az önazonosságról tartott előadást, ahol elsősorban azt keresték, vajon hogyan fedezhető fel az ember belső központja, amelyről valóban azt tudja mondani: „ez vagyok én”. Ha erre a részünkre rátalálunk – hangzott el –, egyre rugalmasabban és szabadabban vezérelhetjük saját sorsunkat.

Szimbólumok mindenütt

(Pozsony, Szlovákia)
Időpont
2023.10.01. 10:00

Az Új Akropolisz pozsonyi tagjai rendhagyó városnézést szerveztek az érdeklődőknek „Szimbólumok körülöttünk” címmel. A túravezetők arra inspirálták a résztvevőket, hogy figyeljék meg alaposabban mindazokat az épületeket, szobrokat, domborműveket, amelyek mellett nap mint nap elsétálnak.

Idősotthon látogatása

(Szófia, Bulgária)
Időpont
2023.10.01. 10:00

Szófiában az Új Akropolisz önkéntesei látogatássorozatot szerveztek a helyi idősek otthonába, amelynek bolgár neve (Nadezhda) magyarul reményt jelent. A fiatalok alkalomról alkalomra egy közeli parkba kísérték ki a nyugdíjasokat, együtt fagylaltoztak, mókáztak, és izgalmas történeteket hallhattak a szépkorúak életéről.

Létkérdések: Állandó a változóban

Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Időpont
2023.09.12. 18:30

Szeptember elején a Műterem Kávézóban újabb FiloCafét rendezett az Új Akropolisz Filozófiai Iskola. Bernát Ottilia és dr. Bujáki Márton a 19-én induló filozófiakurzus felvezetéseként tartották a mulandó és a maradandó közti különbségről szóló, beszélgetéssel egybekötött előadást. A „Mit tegyünk, ha erős a sodrás?” alcímű alkalmon többek között arról esett szó, hogy állandóan változó világunkban vajon milyen értékekre támaszkodhatunk ahhoz, hogy eligazodjunk a rengetegben.

Könyvek kereszteződése

(Ladispoli, Olaszország)
Időpont
2023.09.01. 10:00

Olaszországban immáron harmadik alkalommal rendezték meg az Új Akropolisz hallgatói a Bibliocasetta (házi könyvtár) nevű akciót. A forgalmas úton felépített standjukon könyvek cserélhettek gazdát – bárki elhozhatta már elolvasott kötetét, és hagyhatta hátra, hogy eztán más lelje benne örömét, sőt, szabadon elvihette bármelyik kedvére való olvasnivalót.

Az önazonosságom szabadsága

(Puszan, Dél-Korea)
Időpont
2023.09.01. 10:00

Puszanban az Új Akropolisz dél-koreai tagjai arról tartottak előadással egybekötött beszélgetést, hogy vajon mit jelent önmagunk lenni. A gyakorlatokkal fűszerezett programon a résztvevők arra keresték a választ, ki-ki hogyan találhatja meg belső központját. 

Egészségügyi csomag hajléktalanoknak

(Pasadena, USA)
Időpont
2023.09.01. 10:00

Pasadenában nagyon sok hajléktalan él az utcán, ahol különösön a nyári kánikulában rettentően nehéz az élet. Az Új Akropolisz önkéntesei ezért a legmelegebb napokban hideg vizet osztottak a társadalom peremére szorultaknak. Ezen kívül mindennapi egészségügyi csomagokat is összeállítottak (fogkefével, fogkrémmel, samponnal, körömvirágkrémmel stb.), és adtak át a hontalanoknak.

A tartós kapcsolatok titka a Ji King alapján

Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.08.24. 18:00

Augusztus 24-én ismét zsúfolásig megtelt a Műterem Kávézó az Új Akropolisz Filozófiai Iskola rendezte Filo-Cafén. Apáti János ezúttal arról tartott előadást, hogy a kínai Ji King tanácsait szem előtt tartva hogyan tehetünk szert tartós, tartalmas kapcsolatokra. A Változások könyveként is emlegetett írásműből többek között azt olvashatjuk ki, hogy a természet ciklusaihoz hasonlóan arra is más és másféle választ találhatunk, vajon mitől lesz tartós az adott viszony.