Eger

Filo Pont Eger

A filozófia életmód

A különböző kultúrák ősi tanításai ma is hasznos útmutatóként szolgálhatnak. Rendszeresen tartunk filozófiai tanfolyamokat: India, Tibet, Kína, Görögország, Róma filozófusainak, bölcseinek tanításait adjuk át és alkalmazzuk a mindennapokban. Tevékenységeinket a szükség és önkénteseink sokszínű álmai is meghatározzák.

Hol találkozhatsz velünk?

Eger városában jelen vagyunk az Eger Ünnepén: a város civil szervezeteit bemutató ünnepen és a Föld napján. Előadásainkat, szemináriumainkat (Egerben 2010-től) FILO Pont központunkban, jelenleg a Törvényház úton tartjuk, valamint az EKMK termeiben találkozhatnak velünk az érdeklődők. Minden év februárjában megünnepeljük a Szellem és gondolat szabadságának napját, novemberben a Filozófia világnapját.

Kiállítások, rendhagyó osztályfőnöki órák

Az Egyiptom kiállítást, Ariadné fonala filozófusokról szóló kiállításunkat a Bródy Sándor Könyvtárban, az Agria Parkban és helyi középiskolákban mutattuk be. Rendhagyó osztályfőnöki órák keretében segítünk a fiataloknak az élet lényegét érintő kérdésekre (Mi a boldogság? Mi az élet értelme? Ki vagyok én?) saját válaszaikat megtalálni.

Öngondoskodás, gyógynövények

Öngondoskodásra és természetszeretetre ösztönző előadássorozatunk, túráink kapcsolódnak a gyógynövények tanulmányozásához, az öngyógyulást, a megelőzést segítő belső gondolati és érzelmi folyamat megértéséhez.

Tábor kicsiknek és nagyoknak

Egerbocson Fellegvár Gyermek és Ifjúsági Táborunkban tartjuk filozófiai továbbképzéseinket, kalandtáborainkat, a családi és gyermektáborokat.  

Programok

Önismeret, kaland, szerelem - Peer Gynt fuvolaest

Kezdete
2024.06.16. 16:00
Helyszín
Eger, Törvényház utca 25. fszt. 2.

 

Örömmel várunk, ha meghallgatnád egy próbákkal teli hosszú út kalandos állomásait, miközben három fuvolás ad időt mindannyiunknak, hogy akár magunkra is vonatkoztassuk az elhangzó gondolatokat. 

Hajóra szállunk Peer Gynttel, beszél velünk a Szfinx, veszítünk vagyont, császárságot, nyerünk.... hűséget, s az is kiderül, újraönt-e a Gomböntő.

Június 16-án, vasárnap Egerben.

Városi programértesítő

Elérhetőségek

Cím: 3300 Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2. 
Nyitva tartás: H - Cs 18 - 21 óráig
Mobil: (20) 4722-003
E-mail: eger[kukac]ujakropolisz.hu

Küldj nekünk üzenetet!

Rovat

Kar- és „szívizom” együtt erősödik

önkéntes akciók Egerben
Időpont
2024.03.30. 08:00

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola egri önkéntesei rendszeresen szerveznek szociális akciókat, amelyekkel a lehetőségeikhez mérten idős vagy nehéz helyzetben élő embertársaink életén igyekeznek javítani. Legyen szó kétkezi munkáról, bevásárlásról vagy tartósélelmiszer-gyűjtésről, a filozófusok önkéntes munkával megteszik másokért, ami tőlük telik. 2024-ben eddig mint 14 m3 fát vágtak fel és szállítottak el három házhoz, és egy korábban hajléktalan párnak is segítettek beköltözni új otthonukba.

Szimbólumok keleten és nyugaton – égen és földön

Helyszín
FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Időpont
2022.11.17. 18:00

Az Új Akropolisz Egerben 2022. november 17-én előadást tartott a filozófia világnapja alkalmából. A 22 érdeklődőt vonzó programon a résztvevők a mítoszokban használt szimbólumokkal ismerkedhettek meg, de önmaguk mélyebb megismeréséhez is praktikus tanácsokat kaptak.

Szabadság – rajtam múlik?

Interjú a FILO-Teaház programjáról
Helyszín
FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Időpont
2019.01.12. 18:00

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola egri központja hónapról hónapra új filozófiai témával várja az érdeklődőket FILO-Teaházába. Januárban a résztvevők arra keresték a választ, hol érdemes elkezdeni a hőn áhított szabadság megtalálását, mi választja el a szabadosságtól, és hogy összeegyeztethetők-e az egyes emberek szabadságigényei.

A Nílus partján

Helyszín
FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Időpont
2018.09.23. 14:00

42 napig várta a látogatókat az Egyiptom napok az egri FILO-Pontban. A posztereken megelevenedett az ősi kultúra művészete, tudománya, nevelési elvei, ma is alkalmazható tudása. A tárlatvezetések kitértek a világ számos kézművesműhelyében készült szobormásolatok szimbolikus üzenetére is. Két félórás kisfilm mutatta be a látogatóknak a szentélykörzeteket, valamint Ízisz és Ozirisz mítoszának több szintű értelmezését. A látogatók próbára tehették magukat a Szenet játékban, melyet néhány éve elevenített fel a magyarországi Új Akropolisz Egyiptom Kutatócsoportja.

Valóság-színház

Helyszín
Egerbocs, Fellegvár Ifjúsági Tábor
Időpont
2014.08.29. 00:01
„A színház maga a valóság, a tér és az idő korlátai nélkül.” Többek között ezt is megtapasztalhatták, akik eljöttek az Új Akropolisz augusztus végi Belső színész színjátszótáborába, Egerbocsra.

Az aranyos szeglet... meglett! – gyerektábor az Egercsehi medencében

Helyszín
Egerbocs, Fellegvár Ifjúsági Tábor
Időpont
2014.08.05. 00:01
Egykor régen, az idők kezdetén Tűzkovács király Szépmező Szárnyára, a magyar nép mitikus ősére bízta kedves földjét, a világ rámájának aranyos szegletét. Meghagyta, hogy nemzetségével addig ne nyugodjon, míg rá nem lelnek az új hazára. Augusztus eleji ötnapos gyerektáborunkban az Új Akropolisz Filozófiai Iskola pedagógusainak vezetésével életre kelt az eredetmonda, és mi is csatlakoztunk a vándorláshoz, hogy felkutassuk a ránk hagyott földet.

Törzsi találkozó a négy elem jegyében

Helyszín
Egerbocs, „Fellegvár” Ifjúsági- és Gyermektábor
Időpont
2013.07.31. 00:00
Indián törzsi találkozóra gyűltek össze kicsik és nagyok 2013 augusztusának elején az Új Akropolisz egerbocsi „Fellegvár” Ifjúsági- és Gyermektáborába.

Mennyire bírod felhúzni apádat? - Erőpróba gyerekeknek

Helyszín
Egerbocs
Időpont
2011.08.20. 09:00

A bozóttűz nem áprilisi tréfa volt

Helyszín
Egerbocs
Időpont
2007.04.01. 06:00

Ismét tűzhöz riasztották a bélapátfalvi és egri tűzoltókat április 1-jén, vasárnap hajnalban, miután az Egerbocson tartózkodó akropolisziak felszálló füstre lettek figyelmesek.

Tarlótűz és tűzvihar Heves megyében

Helyszín
Egerbocs
Időpont
2007.03.15. 08:00

A mentésbe az Agria speciális mentőegység több tagja és az Egerbocson tartózkodó Új Akropolisz 19 önkéntese is bekapcsolódott.