Az Új Akropoliszról

30. evforduloKik vagyunk?

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi, minden politikai, vallási és gazdasági befolyástól mentes közhasznú kulturális egyesület, amely 1957-ben alakult meg Buenos Airesben és azóta világszintű filozófiai mozgalommá nőtte ki magát. Magyarországon 1986 óta működünk. Egy idealista filozófia képviselői vagyunk a 21. században, az etikai és a szellemi kincsek fennmaradásáért cselekszünk és a filozófiát az ember teljességére törekvő életmódnak tekintjük. 

Miért Akropolisz?

Az ókori Görögországban az Akropolisz, a Fellegvár volt a város legmagasabban fekvő része, ahol az ég és a föld találkozik. Az Akropolisz több mint egy hely. Szimbólum, amely arra inspirál, hogy megkeressük saját belső fellegvárunkat, lényünk legmagasabb és legjobb részét.   
Meggyőződésünk, hogy a világnak szüksége van új Akropoliszokra, amelyek nem kövekből, hanem jó szándékú és tettrekész emberekből épülnek. Új fellegvárakra városaink szívében, ahol mindenki lehetőséget kap a belső Erdőfürdő Egerbocs környékénnövekedésre, és arra, hogy szorosabbra fűzze azokat az ősi szálakat, amelyek összekötik az embereket egymással és a természettel. 
Ma az Új Akropolisz Kulturális Egyesület több, mint ötven országban működik. Céljai több mint 15.000 önkéntest és több százezer szimpatizánst kovácsolnak össze világszerte, akik a legkülönbözőbb társadalmi és kulturális közegből érkeztek.

Filozófia, ami inspirál

A filozófia megtanít gondolkodni és kérdezni, valamint hozzásegít, hogy a megszerzett tudás alkalmazásával derűsen, éber intelligenciával tudjunk szembenézni az élet nehézségeivel. Ebből születik az önbizalom és a nyitottság, amely segít bízni önmagunkban és másokban, és kihozni magunkból a lehető legjobbat. 

Többet akarok tudni!

Együttműködési gyakorlatNyilvános programjai mellett az Új Akropolisz heti rendszerességű, az elméletet és a gyakorlatot ötvöző filozófiai képzést nyújt tagjainak a következő témakörökben: keleti és nyugati bölcsesség, pszichológia, összehasonlító vallástudomány, szimbolizmus stb. 

 

Kultúra, ami megérint

A kultúra szerintünk olyan eszköz, amely jobbá teszi befogadóját és emberibbé a társadalmat, ahol megszületik. Az emberi kultúra sokszínűségét eklektikus és egységes szemlélettel igyekszünk bemutatni, amely látókörük távlatainak kiszélesítésével hozza egymáshoz közelebb az embereket. Bárki számára érthető és befogadható, filozófiai üzenetet hordozó kultúráról álmodunk, amely megérinti és jobbá teszi a művelőjét. A befogadáson túl kulturális műhelyeink alkotásra is lehetőséget adnak: a zenében, a táncban, a képzőművészetben, az írás- és a beszédkészség terén. 

Többet akarok tudni!

Önkéntesség, ami összekötGyerektábor zenével és sok mesével

Az önkéntesség szerves részét képezi filozófiai képzésünknek és tevékenységünknek. A közös célokért való jobbító cselekvés belülről fakadó igény, amely mélyen gyökerező együttérzésből, és korunk égető ökológiai és társadalmi problémáin való segíteni akarásból születik. Humanitárius és ökológiai akcióink lehetőséget teremtenek arra, hogy a minden ember lelkében ott szunnyadó önzetlenség és tettrekészség ereje kibontakozzon.

Önkéntes csoportjaink rendszeresen tisztítják a hegyeket, tavakat, vízpartokat, ruha- és játékgyűjtő akciókat szerveznek, valamint kulturális programokat tartanak időseknek és gyermekeknek.

Többet akarok tudni!

 

 

 

Az alapító:
Jorge Angel Livraga Rizzi
Jorge Angel Livraga

(1930-1991)

A tiszteletbeli elnök:
Delia Steinberg Guzmán

(1943-2023)

A nemzetközi elnök:
Carlos Adelantado Puchal

Carlos Adelantado

 

A magyarországi elnök:
Deák Szilvia