Szimbólumok keleten és nyugaton – égen és földön

Esemény típus
Filozófia Világnapja
Időpont
Helyszín
FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Az Új Akropolisz Egerben 2022. november 17-én előadást tartott a filozófia világnapja alkalmából. A 22 érdeklődőt vonzó programon a résztvevők a mítoszokban használt szimbólumokkal ismerkedhettek meg, de önmaguk mélyebb megismeréséhez is praktikus tanácsokat kaptak.

Az Új Akropolisz Szimbólumok keleten és nyugaton – égen és földön című, Egerben tartott előadás fő témája a szimbolikus gondolkodás volt, melynek elsajátításával az ember – ég és föld összekötőjeként – mélyebben megértheti és egyesítheti külső és belső világát. Emellett szó esett a gondolkodásmód különböző szintjeiről, hogy megkülönböztethessük, mikor sarkallnak gondolataink vágyakkal teli tettekre, és mikor cselekszünk másoknak is hasznos, tiszta indíttatásokból. Ahogy az előadó, Kassai Zita kifejtette, a szimbólumok – korszaktól függetlenül – örök ideákat sűrítenek magukba, amelyek kulcsot adhatnak a kettősségek világában élő embernek, hogyan hozza szintézisbe az egymás kiegészítő ellentéteket és teremtsen egyensúlyt, harmóniát.

Mit üzen nekünk például a spirál, amely számos ősi kultúra gyakran megjelenő szimbóluma? – erről is szó esett a bevezetőt követő, három termen át vezető rövid utazás első állomásán. Ez a – természetben és számos kultúrkör ábrázolásain is fellelhető – minta többek között az élet örök körforgását jelképezi, és az ember által járt fejlődési utat jeleníti meg. Murguly Viktória hennával festette a kézfejekre a spirált, vagy épen azt az erényt megragadó ábrát, melyet az érkezők gyakorolni szeretnének a következő időszakban. A következő teremben az egyesület egyik tagja, Rigó István, aki egyben fitoterapeuta is, arról mesélt, hogy a különböző kultúrákban egyes növényeknek milyen jelentéseket tulajdonítottak. Ezek között is külön figyelmet szentelt a kakukkfűnek, amely a görögöknél a bátorság, vitézség szimbóluma volt.

Végül a hallgatók egy ősi egyiptomi társasjátékban, a szenetben tehették próbára magukat. A játékosok a saját élethelyzeteikkel kapcsolatos, önmaguknak feltett kérdéssel indulhattak útnak a játéktáblán, és ahogy haladtak, az egyes mezők szimbolikus magyarázatai szempontokat, friss nézőpontot vagy akár kulcsokat is adhattak az elgondolkodáshoz és a megoldás megtalálásához. A három termet az önismeret útja fűzte össze, de a mindenkori kereső ember teheti csak meg a lépéseket önmaga csiszolásában, legyen szó akár jellemformálásról vagy közösségi erényekről.

Szerző