Kar- és „szívizom” együtt erősödik

önkéntes akciók Egerben
Esemény típus
Szociális akció
Időpont

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola egri önkéntesei rendszeresen szerveznek szociális akciókat, amelyekkel a lehetőségeikhez mérten idős vagy nehéz helyzetben élő embertársaink életén igyekeznek javítani. Legyen szó kétkezi munkáról, bevásárlásról vagy tartósélelmiszer-gyűjtésről, a filozófusok önkéntes munkával megteszik másokért, ami tőlük telik. 2024-ben eddig több mint 14 m3 fát vágtak fel és szállítottak el három házhoz, és egy korábban hajléktalan párnak is segítettek beköltözni új otthonukba. 

„Nagy öröm számunkra, hogy az edzőtermen kívül is karban tarthatjuk izmainkat, és ez ráadásul másoknak is hasznára lehet!” – mondta lelkesen Rigó István, az Új Akropolisz egri központjának tagja, aki a városban koordinálja a filozófiai iskola főleg férfiakat megmozgató tevékenységeit. Mint elmondta, „a filozófia cselekvésre tanít, a bölcsesség keresése erények fejlesztésére inspirál, többek között olyanokra is, mint az odaadás, önzetlenség, együttműködés, helytállás”. Ezeken az akciókon az önkéntesek nemcsak megvásárolják és a helyszínre szállítják a fűtéshez szükséges faanyagot, de az évek során felhalmozott eszközeikkel elfűrészelik, felhasítják és gyújtóst is aprítanak belőle. 

Az idei télutón hírt kaptak róla, hogy egy hajléktalan párnak segítségre van szüksége, hogy az utcáról beköltözhessen új otthonába. Az önkéntesek előbb újrakezdő csomaghoz gyűjtöttek tartós élelmiszert, tisztasági eszközöket, a költöztetést követően pedig jó pár napra elegendő tűzifával látták el őket. István elmondta, hogy nem válogatnak az eszközökben, teszik, amit, amikor és ahogyan lehetőségük adódik, és ahogy a szükség hozza. Ha kell, fűnyírással, sövényvágással, vagy ha egy kitört ablakot kell átmenetileg összeragasztani és kartonlapokkal kipótolva visszailleszteni a keretbe, akkor ily módon állnak helyt. „Tesszük, amit tudunk, jó szívvel, másokért, mert hisszük, hogy ettől lesz jobb hely a világ” – így az akciók főszervezője.

 

Előadó