A filozófia szellemi gyakorlatai

Esemény típus
Előadás beszélgetéssel
Időpont

Az UNESCO által kezdeményezett A filozófia világnapja alkalmából a veszprémi Új Akropolisz „A filozófia szellemi gyakorlatai” címmel tartott előadást, beszélgetést és gyakorlatokat a Ruttner-házban.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola minden év novemberében világszerte filozófiai beszélgetésekkel, előadásokkal, workshopokkal csatlakozik az UNESCO kezdeményezéséhez. Az idei veszprémi programnak a nemrég megújult és megszépült Ruttner-ház kávézója adott otthont, amely hangulatos helyszínnel és meleg italokkal várta a gyakorlati filozófia iránt érdeklődőket. 

A filozófiát az ókorban életművészetnek tartották: nem korlátozódott csupán a gondolkodásra és a megismerésre, hanem az élet egészét felölelte. Segített a gyakorlójának önmagára eszmélni, a személyiségét formálva továbbfejlődni, és így szabadabb és önazonosabb életet élni. Ez a belső átalakulás lépésről lépésre, szellemi gyakorlatok révén valósulhatott meg, amelyek a filozófiai iskolák mindennapjainak szerves részét képezték. 

Az este folyamán a részvevők először egy rövid előadást hallhattak a nyugati és keleti filozófiai hagyományokban egyaránt fellelhető szellemi gyakorlatokról, majd néhány egyszerű gyakorlatot együtt ki is próbáltak. A gyakorlatok aköré a kérdés köré épültek, hogy hogyan találhatunk stabil pontokat a mai bizonytalan, változó és sok szempontból válságban lévő világban. A maradandó értékek és életelvek keresése közben mindenkinek lehetősége nyílt egy kis befelé fordulásra, elmélyedésre, majd pedig a született felismerések megosztására filozófiai párbeszéd formájában. 

Az előadók az élet nagy kérdései iránt érdeklődőket szeretettel meginvitálták a következő héten induló „Életre szóló filozófia” sorozatra, amely heti rendszerességű előadásokkal és beszélgetésekkel lehetőséget ad a témák alaposabb kibontására és a tanultak gyakorlására. Ennek a tanfolyamnak része több olyan évezredek óta bevált szellemi gyakorlat, amely segíthet mindazoknak, akik módszereket keresnek saját határaik tágításához, hogy tudatosabbá, jobbá és boldogabbá válhassanak. Az este végén többen jelezték, hogy szívesen csatlakoznak a kurzushoz, és már várják a folytatást.

Szerző