Hogyan szelídítsünk elefántot?

Esemény típus
Előadás gyakorlatokkal
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

2022. január végén a Műterem Kávézóban, Budapesten tartott előadást az Új Akropolisz Filozófiai iskola két tagja, amelynek témája a tudatosság volt.

Az Új Akropolisz két önkéntese, Bernát Ottilia és Balogh Edina 2022. január 27-én a Műterem Kávézóban gyakorlatokkal tarkított előadást tartott az összpontosításról. Az előadók ráhangolódásként egy koncentrációs gyakorlattal tették próbára a jelenlévőket. A párperces agytorna után a résztvevők megosztották egymással élményeiket, és megállapították, hogy nem is olyan könnyű egyetlen dologra figyelni. Magán az előadáson Bernát Ottilia és Balogh Edina a következő kérdésekre kereste a válaszokat a hallgatósággal: Miért fontos a tudatosság? Hogyan lehet tudatosan jelen lenni a hétköznapokban? Mik azok a tevékenységek, amelyek segítségével képesek leszünk tudatossá válni?

Ehhez segítségül hívták Fernand Schwarz Összpontosítás és belső felébredés című könyvét, amely a tibeti buddhista tanítás alapján vizsgálja a tudat utazását. A bejárt út szemléltetéséhez egy tradicionális ábrát használtak, amelyet annak idején a szamatha-meditáció buddhista gyakorlatában alkalmaztak. Az ábrát közösen értelmezve hasznos tippeket kaptak a látogatók saját elméjük- uralásához, amelyet a fejlődés közben fokozatosan fehérré váló elefánt jelenített meg. Az elmét gyakran szétzilálja a szétszórtság, ez a képen majomként szerepel. A majom kezdetben ormányánál fogva vezeti az elefántot, de a tudatosság fejlődésével a majom végül az elefánt mögé kerül. A kötetlen beszélgetésen az előadók kiemelték a kitartás, az éberség és az akaraterő fontosságát, amelyek nélkül képtelenség lenne uralkodni önmagunkon, hogy elérhessük a belső béke és csend állapotát.