Rajtunk is múlik

Öko-tippek a mindennapi környezettudatosabb élethez
Esemény típus
Előadás beszélgetéssel
Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola beszélgetéssel és workshoppal egybekötött előadást tartott a biológiai sokféleség fontosságáról és az ember döntéseinek felelősségéről a Föld napja alkalmából Pécsett.

2022. április 23-án az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntese, Bakos Bettina előadást és beszélgetést tartott a biológiai sokszínűség fontosságáról Pécsett, melyet kézműves tevékenységgel szemléltetett az újrahasznosítás jegyében.

A biológus elsősorban a biodiverzitás jótékony hatásait mutatta be, úgy mint a hatékony ellenállóképességet, a gyorsabb alkalmazkodást a megváltozott körülményekhez és a szebb élőkörnyezetet. Az előadáson kitért a veszélyeztető tényezőkre is, és hangsúlyozta az emberi tevékenységek hatását a környezetre. Ennek kapcsán rávilágított olyan ok-okozati összefüggésekre, amelyek rövid és hosszú távú megváltoztatása jelentős mértékben emberi viszonyulás kérdése.

Az ember – hangzott el – az akár jelentéktelennek tűnő szemléletváltással is helyesbítheti tettei következményét, így a kis döntésekkel és következetes betartásukkal is képes jelentős változásokat elérni.

Az előadás végén a látogatók környezettudatos egyéni praktikákról beszélgettek. Az öko-tippek azonban zömükben nem az újrahasznosított, lebomló és más „zöld” termékek megvásárlásáról szóltak, hanem egy olyan szemléletmódról, amely akár a megszokott komfortzónánkon is tágíthat. Már az is előrelépés, ha csak a mindennapi vízhasználatunkban tudatosabban járunk el. Sokan kellemesebbnek találják, ha megmártózhatnak egy kád forró vízben, ugyanakkor legalább 10-szer annyi ivóvizet használunk el egy ilyen fürdésnél, mint ha lezuhanyoznánk.

A program zárásaként a résztvevők lejárt naptárakból készítettek ajándék tasakokat. Így új értelmet adtak a kidobásra szánt, de még felhasználható papírlapoknak. A szebbnél szebb alkotásokat természetesen ki-ki haza is vihette, hogy máris újrahasznosítsa.

„Nekünk kell a változássá lennünk, amit a világban látni akarunk.” Gándhí

Előadó