Segítségnyújtás az Országos Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny döntőjén

Esemény típus
Természetvédelmi akció
Időpont
Helyszín
Budapest

Mi az az ADR? Mi van a nyúlgáton túl? Hogyan kell sűrű füstben, gázálarcban káresetet bejelenteni? Nem biztos, hogy kapásból tudnánk rá a választ, vészhelyzetben viszont életet menthet, ha szakszerű segítségnyújtással vagy bejelentéssel tudjuk gyorsítani a hivatásos katasztrófavédelmi szervek munkáját. Ezért rendezi meg az Országos Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Szövetség évek óta az Országos Ifjúsági Katasztrófavédelmi Versenyt, ahol általános és középiskolás csapatok tizenegy állomáson bizonyíthatják tudásukat, rátermettségüket és talpraesettségüket, amely éles helyzetben sem hagyja cserben őket.

A Katasztrófavédelmi Verseny döntőjének lebonyolításában Egyesületünk évek óta segít. Idén a budapesti forduló után április 27-én, az országos döntőn a radioaktív, biológiai és vegyi veszélyes anyagok kezelését bemutató állomáson igazítottuk el a megyei megmérettetéseken legjobban teljesítő 21 középiskolai csapat versenyzőit. Ezen az állomáson a diákoknak 8 perc alatt összesen 3 feladatot kellett teljesíteniük.

Elsőként 9 hatalmas szivacs dobókockából kellett kirakniuk egy általuk húzott veszélyre figyelmeztető piktogramot (nagyfeszültség, mérgező anyag, radioaktív anyag és egyéb nyalánkságok). Az állomás sátra előtt szétszórt kockákat a versenyzőknek össze kellett szedniük, majd egy közeli fát megkerülve kellett a sátor előtt kirakni belőle a húzott piktogramot.

A második részfeladatban veszélyes anyag bárcát kellett húzniuk, majd ismertetni, hogy a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) szerint milyen anyagra (veszélyre) utal az általuk húzott figyelmeztető tábla.

A harmadik részfeladatban ADR veszélyes anyag táblát kellett értelmezniük és a Kemler szám (első sor) alapján megfelelő (szimulált) káreset bejelentést kellett tenniük. Ezután az UN szám (második sor) alapján a veszélyes anyag katalógusból (SIX illetve VAX) kellett kikeresniük az anyagot és ismertetni a veszélyeit, illetve a kárhelyen követendő szabályokat (pl. csak teljes védőruházatban, légzésvédelemmel megközelíthető; vízzel nem oltható; maró hatású stb.). 33/1203 benzin, 30/1134 Klór-benzol, 85/2984 Hidrogénperoxid, 663/1996 Vas-karbonil (Fe(CO)5), X338/1298 Trimetil-klór-szilán, 40/1340 Foszfor-pentaszulfid voltak a szóba jöhető anyagok.

Aggodalomra semmi ok: az átlagpolgár talán elhűlne egy ilyen feladat hallatán, a versenyző ifjak viszont jól felkészültek és gyakorlottak voltak, és igen jól vették az akadályokat. Ezúton is gratulálunk nekik!

Vid Gábor