Workshop: Fejleszd a belső filozófust

(London, Nagy Britannia)

news_filo.jpgAz egyesült királysági Új Akropolisz egynapos hétvégi workshopot rendezett „Fejleszd a belső filozófust” címmel. Az esemény a „klasszikus értelemben vett”, vagyis gyakorlati filozófiába engedett betekintést. A workshopon keleti és nyugati tanokkal is megismerkedhetett a hallgatóság, valamint hasznos gyakorlatokat is elsajátíthattak, amelyek megkönnyíthetik saját magunk és ezáltal mások jobb, mélyebb megismerését.

A programsorozat a klasszikus hagyomány szerinti filozófiai alapok megismerésével kezdődött, melyet az önmagunkról gondolkodásról (önreflexióról) tartott előadás követett, majd egy bevezető szeminárium a naplóírásba filozófus szemmel. Bátorításként minden résztvevő kapott is egy naplót, amelyet az Új Akropolisz önkéntesei kézzel készítettek újrafelhasznált anyagokból, hogy legyen is hova írni a felmerülő gondolataikat. A délelőtti szakasz „A helyesen élt élet művészete” című előadással zárult, melyen sztoikus filozófiai tanítások és példák, gyakorlatok hangzottak el.

Az előadók elmélet és gyakorlat harmonikus keveredésében dolgozták fel témájukat, amelyeket a workshop hét órája alatt adtak elő. A szünetben változatos és ízletes vegetáriánus ételek elfogyasztása mellett indulhatott meg a gondolat- és tapasztalatcsere.

A délután „filozófiai nézőpontok” megvitatásával kezdődött, amelyek segítenek más szemmel látni a körülöttünk lévő világot, és hogy fejlesszük magunkban azt a képességet, hogy filozófiai viszonyulással elemezzük az eseményeket. Ezt követően „A koncentárció művészete és tudománya” rövid kurzusán a résztvevők elmerülhettek a tibeti bölcsesség rejtelmeiben. Az utolsó felvonás „Ember, ismerd meg önmagad” címmel vezetett képzelet- és önfelfedező gyakorlat formájában segített megragadni a „belső élet” fogalmát.

Végezetül az előadók átadták a szót a hallgatóságnak, hogy megfogalmazhassák visszajelzéseiket és összefoglalhassák, mit is tanultak ezen a napon. Nagyon pozitív vélemények hangzottak el, és a beszámolók alapján minden résztvevő valódi értékekkel gazdagodva térhetett haza.