Ellopott figyelem

Filozófiai kávéház
Kezdete
2024.05.10. péntek 18:00
Vége
2024.05.10. péntek 20:30
Helyszín
FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.
Részvételi díj
2200 Ft.
Kedvezmény
Diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak: 1500 Ft.

Ellopott figyelem

Előadás és beszélgetés gyakorlatokkal

Hogyan szerezhetjük vissza koncentráló képességünket, hogy újra kapcsolódhassunk saját magunkhoz?

Ha már érezted úgy, 

hogy semmire sem tudsz igazán összpontosítani,
hogy a legfontosabb dolgokra nem jut idő,
hogy elvesztél az útvesztőben,
hogy szeretnéd végre összeszedni magad, hogy megvalósítsd, amit kitűztél magadnak,

akkor ez a program neked is szól.

A megoldásokra és az azonnal alkalmazható egyszerű módszerekre koncentrálva járjuk körbe a tömeges méreteket öltő figyelemzavarunk okait Johann Hari, brit újságíró Stolen focus (magyarul Tönkretett figyelem címmel jelent meg) című könyve alapján. A kutatószellemű szerző alaposan megvizsgálta a problémát, amelynek egyik káros hatása az, hogy ellehetetleníti a tudatos jelenlétet „életünk színpadán”.

„… ha folyamatosan újabb és újabb zavaró tényezők vonják el a figyelmünket, akkor nem tudunk teljes életet élni. Ha nem vagyunk képesek a figyelem hosszú távú fenntartására, az már céljaink elérésében is akadályozhat bennünket.” Johann Hari

A szétszórtság és a felszínesség ma szinte világjárvány – az összpontosítás nehézsége azonban nem újkeletű, sőt! Az elme uralása az egyik olyan téma, amire már a legősibb szövegekben is találunk olyan tanításokat és tanácsokat, amiket ma is sikerrel alkalmazhatunk.
Fernand Schwarz Összpontosítás és belső felébredés című könyve egy szimbolikus tibeti festmény segítségével tárja elénk a figyelem és „elmenevelés” útját, amely a tudatosság és bölcsesség felé vezet. 

Regisztrálni a gyor[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címen lehet.