2022. december | Miről mesélnek a szimbólumok?

Miről mesél a tölgy?

A közelmúltban mutatták be A tölgy – Az erdő szíve című műalkotást, Laurent Charbonnier és Michel Seydoux rendezőpáros filmjét. Ebben egyetlen tölgyfa – és a rajta, körülötte élő lények – egyéves ciklusát követhetjük nyomon, nyártól tavaszig. A megformálás abban tér el a természetfilmek sokaságától, hogy nem kíséri narráció, nem hangzik el benne semmilyen verbális információ. Csak a természet hangjait és a zenei aláfestést fülelhetjük.

Abban az információáradatban, amelyben élünk, 80 percre a befogadás más módjára késztetik a nézőt az alkotók. Csak ülünk és nézünk, mint a moziban… Mégsem a megszokott módon, olyan tartalomfogyasztóként, akinek az ingerdömping idővel akár ki is kapcsolja az agyát. Itt nincsenek sokkoló robbantások, feszültségkeltő jelenetek, bombasztikus fordulatok. Csak a természet és mi vagyunk, madárcsivitelés, percegés, mennydörgés és eső, meg a szél játéka.

Mitől vonódunk be mégis egy több mint kétszázéves famatuzsálem látszólag történésmentes életébe? Talán, mert a világban tapasztalható kommunikációs áradat szünetében teret engednek a képsorok, hogy befogadóvá váljunk. De nem passzív befogadóvá, aki nem igazán értékeli ki a látottakat, hiszen jóformán ideje sincs rá, olyan gyorsan záporoznak rá az információk. Inkább nyitott, intelligens szemlélővé, mintha csak időmilliomosok lennénk.

[Tovább…]

Héjja Edit



Nálunk történt a filozófia világnapján
 

Élet, játék és szimbólum a filozófia világnapján

Az Új Akropolisz budapesti központjában 2022. november 17-én tartották meg a filozófia világnapja tiszteletére megrendezett programsorozat első alkalmát. Ezen az estén a résztvevők olyan, jellemzően az egyesület megalkotta társasjátékokkal játszhattak, amelyek célja nem a többiek legyőzése, sokkal inkább az önmagunk megismerését segítő közösségi kaland. Azonos vonásuk, hogy szimbólumokat használnak, amelyek jellemzője, hogy egyetlen szó, kép vagy jelenség mögött számos jelentésréteg fejthető fel, ahogy egyetlen ember is számos erényét, képességét és esetleges hiányosságát térképezheti fel az önismeret útján. A közel 40 érdeklődőt vonzó esemény házigazdájával, Révész Angélával beszélgettünk a programról. Tovább

Föld és én – egybeforrasztva!

A természethez való viszonyunk meghatározza az élethez való viszonyunkat, az élethez való viszonyunk pedig az önmagunkhoz és másokhoz való viszonyunkat. Ebből a gondolatból indulva lett Gaia, a Föld a 2022-es filozófia világnapjának főszereplője az Új Akropolisz budai központjának előadással egybekötött beszélgetésén. A Gaiával való barátkozás mítoszokon keresztül kezdődött el. A hallgatóság megismerhette a görög Föld-istennő, Ymir óriás, Pan Ku történeteit, amelyek szimbolikus formában mesélik el a Föld teremtését és az Élet végtelen gazdagságának megszületését. Majd az előadás áttért Lovelock Gaia-elméletére, amelynek nyomán természettudományos példákon keresztül követhették végig a résztvevők a Föld nagy életfolyamatait, legyen szó tengeráramokról, légköri körforgásról, vegyi vagy mikrobiális „alkímiáról”, vagy a földi ökoszisztémák hihetetlen összetettségéről. Tovább

Szimbólumok keleten és nyugaton – égen és földön

Az Új Akropolisz Egerben 2022. november 17-én előadást tartott a filozófia világnapja alkalmából. A 22 érdeklődőt vonzó programon a résztvevők a mítoszokban használt szimbólumokkal ismerkedhettek meg, de önmaguk mélyebb megismeréséhez is praktikus tanácsokat kaptak. Az Új Akropolisz Szimbólumok keleten és nyugaton – égen és földön című, Egerben tartott előadás fő témája a szimbolikus gondolkodás volt, melynek elsajátításával az ember – ég és föld összekötőjeként – mélyebben megértheti és egyesítheti külső és belső világát. Emellett szó esett a gondolkodásmód különböző szintjeiről, hogy megkülönböztethessük, mikor sarkallnak gondolataink vágyakkal teli tettekre, és mikor cselekszünk másoknak is hasznos, tiszta indíttatásokból. Tovább

Ismerjünk meg másokat a szimbólumok révén

A filozófia napja alkalmából rendezett programsorozat részeként 2022. november 18-án az Új Akropolisz kerekasztal-beszélgetést tartott a szimbólumok jelentőségéről és az életünkben betöltött szerepéről a Főnix Kultúrműhelyben. Az est házigazdája, Apáti János röviden mesélt négy fontos, a különböző mitológiákban, filozófiai irányzatokban megjelenő szimbólumról. Közben a hallgatóság az asztaloknál egymással is megoszthatta gondolatait, a résztvevők együtt kereshették annak nyitját, hogy vajon az egyes jelképek, jelenségek, ábrázolások mit üzennek a ma emberének, kinek mi adhat támpontot mindennapi élethelyzetekben. Tovább

 

Új Akropolisz a világban

Programajánló

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A mandala szimbolizmusa (Tajpej, Tajvan)

2022-ban a filozófia világnapján Tajpejben a mandala magával ragadó világával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ez a szimbolikus ábrázolás egyszerre jelképezi a természetet és az azt mozgató örök törvényeket, valamint az ember személyiségét és halhatatlan lelkét. A programon a hallgatóság arról beszélgetett, vajon hogyan találhatjuk meg középpontunkat, és hogyan tarthatjuk ennek segítségével összhangban különböző személyiségjegyeinket.

Ajándékozz bölcsességet!

Ünnepre hangoló alkotó délután

Időpont: december 19. hétfő, 16:00 órától
Helyszín: FILO-Pont Buda, Budapest, Bartók Béla út 25. Fszt/1.

Szakadj ki velünk néhány órára az adventi hajcihőből, és készíts személyre szabott, értékálló karácsonyi ajándékot valakinek, akit szeretsz. Az alkotó munkához klasszikus szimbólumok és lélekemelő idézetek közül válogathatsz, az inspiráló körülményeket pedig halk háttérzene és néhány, a választott szimbólumhoz kapcsolódó gondolat segíti.

A technika akril és decoupage. A munkához szükséges időt Te határozod meg, de azt javasoljuk, hogy legalább egy órát szánj rá. Délután négy és este nyolc között bármikor szeretettel és meleg teával várunk. Korhatár nincs, de 12 év alatt nem biztos hogy ez a legjobb választás.

A hely- és az anyagszükséglet becsléséhez kérlek regisztrálj a regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu címen december 16-án éjfélig.

Az alkalom díja 2000 Ft, ami magában foglalja az első alkotásod minden anyagköltségét. A műhelyfoglalkozás ideje alatt kiadónk könyvei 30%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.

 

K
u
l
t
ú
r
a

Együtt az akarat fejlesztéséért (Kassa, Szlovákia)

Szlovákiában az Új Akropolisz arról tartott workshopot, hogy vajon hogyan erősíthető meg az akarat. A számos gyakorlattal előrukkoló előadáson az előadó segítségével a résztvevők különféle nézőpontból tekinthettek rá az emberi akaratra, mozgatórugóira, feltérképezték ellenségeit és segítőit. Ezután a jelenlévők egymást ötleteit kiegészítve írtak össze jó néhány példát arra, hogyan fejleszthető az akarat, sőt, elsősorban a jóakarat.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Az Akropolisz erdeje (Kolumbia)

Kolumbiában az Új Akropolisz önkéntesei életre hívták az „Akropolisz erdeje” projektet, amelyen különféle gyümölcsfákat ültetnek, különösen olyanokat, amelyeknek a termése a területen élő madarak tápláléka. Akciójukról video is készült, amely ezen a linken tekinthető meg.
További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven. További programjaink: Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022