Új Akropolisz a világban

Beszélgetés a belső szabadságról

(Busan, Dél-Korea)

Busanban az Új Akropolisz előadással egybekötött beszélgetést szervezett, ahol a résztvevők Platón barlanghasonlatából kiindulva beszélgettek a szabadság élményéről. Bejárva „belső barlangunkat” mindenki felfedezheti, melyek a saját láncai, amelyek megkötik őt, és gátolják kiteljesedését. A beszélgetésen sok szó esett arról, hogyan ismerhetjük fel ezeket a láncokat, és a barlang kijáratát is, amely elvezet a belső szabadsághoz.

Egy falat étel és néhány kedves szó

(Tel-Aviv, Izrael)

Az Új Akropolisz tel-avivi központja környékén rengeteg a nehéz szociális helyzetben élő család, és sokan kényszerülnek az utcára. A központ az iskola legfiatalabb hallgatóival márciusban felállított egy standot, ahol megismerkedhettek a helyiekkel, akiket forró itallal és étellel kínáltak. A résztvevők elmondása szerint ez remek alkalom volt a kapcsolatteremtésre. Az itt lakók meséltek életkörülményeikről, és jólesett nekik még ez a kis törődés is, amely amilyen csekély erőfeszítést igényelt, annál gazdagabb élményt jelentett az önkénteseknek.

Művészet, tudomány, filozófia

(Nyizsnyij Novgorod, Oroszország)

Az Új Akropolisz egyik oroszországi központja idén is megrendezte éves, több napon átívelő művészeti fesztiválját. Az esten valamennyi résztvevő előadhatott valamit, így sorra váltották egymást a verses, drámai, énekes és táncos produkciók. A második napon felkeresték Nyizsnyij Novgorod városi galériáit és múzeumait, hogy jobban megismerkedhessenek a kortárs és klasszikus művészettel. A programsorozat zárásaként interaktív előadást rendeztek arról, hogyan valósul meg a rezonancia elve és a harmónia törvénye a zenében, és hogy filozófiai szemszögből a fizika ismerete hogyan segít bennünket hozzá, hogy teljes életet éljünk.

Filozófiai nőnap

(Chicago, USA)

A chicagói Új Akropolisz tagjai filozófiai előadással ünnepelték meg a nemzetközi nőnapot. Az előadók az ókori görög mitológia négy női archetípusát – Aphroditét, Athénét, Démétért és Hérát – vették górcső alá. Meséltek az istennőkhöz kapcsolódó mítoszokról és a szimbolikájukról, miközben a résztvevők a művészet nyelvén megtapasztalhatták, hogyan fejleszthetik ki vagy erősíthetjük meg magunkban ezeknek az archetípusoknak az erényeit, erőit.

Keltsük életre a meséket!

(Mumbai, India)

A mumbai-i Új Akropolisz önkéntesei gyerekprogramot tartottak „Keltsük életre a meséket!” címmel 8–14 éves, hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az akcióval azt a célt tűzték ki, hogy különböző mesék feldolgozásával praktikus és erkölcsi útmutatást kapjanak a kicsik, mindezt játékos formában, vidámsággal fűszerezve.

Közösségi segítségnyújtás a minas geraisi esőzések károsultjainak

(Brazília)

Az év elején Minas Geraisban a nagy mennyiségű, intenzív csapadékhullás súlyos következményekkel járt. A károsultak mielőbbi megsegítésére a helyi önkormányzat adománygyűjtést szervezett, amelyben az Új Akropolisz önkéntesei is részt vettek. Az összegyűlt adományokat január végén, a helyi tűzoltóságon adták át a rászorulóknak.

Labirintus mint a választás útja – filozófiai játék

(Mikolajiv, Ukrajna)

A mikolajivi Új Akropolisz szervezői filozófiai játékot szerveztek a „Labirintus mint a választás útja” címmel. A résztvevők megismerték a labirintus ősi mítoszát, feltárult előttük szimbolikus jelentése. Miközben gyakorolták az átjutást a kacskaringón, minden kanyarban új kérdést tettek fel maguknak, amelyet megválaszolni hol hosszabb, hol rövidebb időt engednek az út egyes szakaszai. A labirintus az életünket jelképezi. Lépésről lépésre próbálunk közelebb jutni célunkhoz. Ez az út nem könnyű, mert választásokkal teli, és a jó válaszhoz emlékeznünk kell arra, hová is tartunk. Így végigsétálni az építményben személyiségünk átalakulását, megújulását és fejlődését szimbolizálja.

Könyvbemutató a filozófia világnapján

(Mumbai, India)

A mumbai-i új Akropolisz új könyv kiadásával ünnepelte a filozófia világnapját. A „Mindenekelőtt légy jó: Sztoikus útmutató a boldogsághoz” című kötetet Gilad Sommer, a Középnyugat-amerikai Új Akropolisz elnöke írta. A bemutatón az indiai Új Akropolisz elnöke, Yaron Barzilay beszélt a sztoikus tanítások időtlen relevanciájáról. A több mint 100 érdeklődőt vonzó eseményen az előadó kiemelt néhány kulcsfontosságú alapelvet az antik filozófia hagyományaiból. Hangsúlyozta például annak a jelentőségét, hogy vállaljuk a felelősséget érzelmeinkért és gondolatainkért, és hogy belső stabilitásunkat igyekezzünk megőrizni a legnehezebb körülmények közepette is, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk.

Hogyan vegyük át a hatalmat érzelmeinktől? – filozófiai műhely

(Tajpej, Tajvan)

A tajpeji Új Akropolisz műhelyfoglalkozásán arról hallhattak a résztvevők, hogy hogyan érdemes kapcsolatba lépni saját érzéseinkkel. Az előadás után gyakorlatok is voltak, melyek azt a célt szolgálták, hogy a hallgatók megtanulják feltérképezni saját belső világukat, hogy ezáltal arra is választ kapjanak, min érdemes változtatni. Így mindenki megtanulhat felülemelkedni a visszatartó, felszínes érzéseken, hogy helyüket egyre inkább az egészséges, előre vivő érzelmek vegyék át.

Kurzus az adatelemző módszerekről

(Albánia)

Albániában az adatelemzési módszerekkel kapcsolatos képzést szerveztek az Új Akropolisz központjában. A kurzuson szoftverekkel is megismerkedhetett a hallgatóság, valamint olyan kérdésekre kaptak választ, hogy hogyan állítsanak össze egy kérdőívet, milyen kérdéseket és hogyan tegyenek fel, hogyan hozzanak létre adatbázist és hogyan elemezzék a beérkezett adatokat.