Föld és én – egybeforrasztva!

Esemény típus
Filozófia Világnapja
Időpont
Helyszín
FILO-Pont Buda, Budapest, XI. Bartók Béla út 25., 1. kapucsengő

A természethez való viszonyunk meghatározza az élethez való viszonyunkat, az élethez való viszonyunk pedig az önmagunkhoz és másokhoz való viszonyunkat. Ebből a gondolatból indulva lett Gaia, a Föld a 2022-es filozófia világnapjának főszereplője az Új Akropolisz budai központjának előadással egybekötött beszélgetésén.

A Gaiával való barátkozás mítoszokon keresztül kezdődött el. A hallgatóság megismerhette a görög Föld-istennő, Ymir óriás, Pan Ku történeteit, amelyek szimbolikus formában mesélik el a Föld teremtését és az Élet végtelen gazdagságának megszületését. Majd az előadás áttért Lovelock Gaia-elméletére, amelynek nyomán természettudományos példákon keresztül követhették végig a résztvevők a Föld nagy életfolyamatait, legyen szó tengeráramokról, légköri körforgásról, vegyi vagy mikrobiális „alkímiáról”, vagy a földi ökoszisztémák hihetetlen összetettségéről.

A szédítő mitológiai és tudományos távlatok után az érdeklődők a gyakorlatban is kipróbálhatták, hogyan tanulhatunk a természettől – türelmet egy kőtől, kitartást egy levéltől vagy elengedést egy lehullott gesztenyétől.

Az előadást beszélgetés zárta, ahol a fő kérdés az volt, hogyan tudunk mi, emberek nyitottabban és jótékonyan közeledni az élet számtalan formájához, ami körülvesz. Hogyan fektethetjük le egy új-régi etika alapját, ami pusztítás nélkül épít, többet ad, mint amennyit elvesz, és verseny és küzdelem helyett az együttműködést keresi. Mindez ma már nem álom – ezt bizonyítják azok az ökológai-etikai „sikertörténetek”, amelyekből inspirációként a beszélgetés részvevői ízelítőül és útravalóul kaptak is néhányat.

Előadó