2021. október | A lelkesedés

fejlec_2021oktober.jpg
 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

Októberben indul:
Pécs, október 7. csütörtök, 18:00 órától

További részletek itt.


 

Pincekiállítás Bögös András képeiből
242873884_4369156093152426_5203484885845672949_n.jpg

Kiállítás

Időpont: a kiállítás október 2. és 10. között megtekinthető, hétköznapokon 16–18 óra között
Helyszín: Pécs, Ferencesek utcája 24.

Kiállításunkkal szeretnénk elindítani egy támogatói sorozatot, amelyben a helyi művészeket segítjük az alkotásaik kiállításában. Ehhez mi adjuk a teret és a lehetőséget, ők hozzák a munkáikat. Első alkalommal a P8 Műhely egyik alapító tagjának, Bögös Andrásnak a kiállítására invitálunk mindenkit. Képei az épített környezet és a sajátos szemléletmód hatására jönnek létre, amivel egy izgalmas, sokszor meghökkentő képi világot alakít ki.

Filo-Café: Önazonosság

onazonossag_2.jpgFilozófiai kávéház

Időpont: október 15. péntek, 18:00 órától
Helyszín: Szeged, Juhász Gyula utca 36/a

Beszélgetni – úgy gondoljuk – tudunk, viszont mégis olyan sokszor találjuk magunkat a meg nem értés, és meg nem értettség kusza útvesztőjében. Egy ártatlan vélemény, meglátás könnyen átfordulhat a sokunkat fárasztó, meddő vitába. Olyan vitába, ahol egyenrangú partnerek helyett győztes és vesztes diskurál.
A Filo-Café keretein belül arra keressük a megoldást, hogy ezt elkerülhessük, és arra törekszünk, hogy a beszélgetés művészet legyen, és kihasználva a különbözőségeinket, új gondolatokat, meglátásokat alkossunk.
Aktuális témánk az önazonosság – ha mondanivalód vagy kérdésed van a témával kapcsolatban, itt a helyed! Találjuk meg az utat egymáshoz a kusza útvesztő sötét járataiban!

 


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

A lelkesedés
Részlet a Filozófia és optimizmus című könyvből

lelkesedes_1_tancos.jpgA szellem nem ismeri a pesszimizmust. Egyszer s mindenkorra magunk mögött kellene hagynunk azokat a nézeteket, amelyek szembeállítják bennünk a jót a rosszal. Ne tekintsük egyenrangúnak a jót és a rosszat, Istent és ördögöt. Az ellentétes erők harcot vívnak bennünk, amitől középre helyezkedünk, akár egy néző, és így kétségek közé kerülünk, az állandó bizonytalanság állapotába.

Nincs Isten és ördög, csak Isten van. Nincs jó és rossz, csak jó. Mindössze arról van szó, hogy a jó annyiféleképpen nyilvánulhat meg a világban, hogy ezt nem mindig látjuk át, és ezért tudatlanságunkban rossznak nevezzük.

Tételezzük fel, hogy létezik egyfajta legfőbb fény, nevezzük ezt Jónak, amely az egész világegyetemet áthatja. Ha sikerül megközelítenünk azt a pontot, ahonnan a sugarak erednek, ha egészen közel tudunk emelkedni hozzá, akkor rengeteget befogadhatunk melegségéből és fényességéből. Ha viszont messzebb helyezkedünk el a forrástól, kevesebb energia jut el hozzánk, mert a fény szétszóródott és eloszlott a világban.

Nem a világban van a rossz, hanem tudatlanságunkban. A rossz annyit tesz, hogy nem tudunk, nem látunk, nem veszünk észre valamit; a szenvedés rossz, mert tanulnunk kell; a fájdalom rossz, mert képtelenek vagyunk megérteni, hogy letértünk az útról.
[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz tiszteletbeli elnöke

montazs_2110.jpg

Nálunk történt
 

Vedd fel a fonalat! – modern mítoszfeldolgozás

Családi mesetábor a Fellegvárban

theszeusz1.jpg

Pe_2021_nyar_kep.jpg
Az Új Akropolisz Központjában filozófiai slam poetry-előadással egybekötött beszélgetést tartottak fiatal önkéntesek. A kilenc ifjú előadó – az Új Akropolisz ifjúsági csoportjának tagjai – modern köntösben, rímbe szedve elevenítette fel a labirintus történetét, amelyben Thészeusz szembeszáll a Minótaurosszal.
Tovább
Az Új Akropolisz 2021 augusztusának legelején családi hétvégét szervezett Fellegvár nevű egerbocsi táborába. A többségében kisgyermekes szülők és csemetéik olyan mesefoglalkozásokon vehettek részt, ahol a táborozók a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című mesét dolgozták fel.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgHadd hasson át a filozófia! (Gdańsk, Lengyelország)

Az Új Akropolisz lengyel tagjai három filozófiai előadást tartottak Gdańskban. A „Hadd hasson át a filozófia!” című programon Konfuciuszról, az antik Görögországban működő Delphoi jósdáról és az ókori egyiptomi kultúráról hallhattak az érdeklődők. Az előadások közötti szünetekben a hallgatók élő zene mellett arról beszélgettek, hogy az elhangzott tanítások és életelvek hogyan ültethetők át a mindennapi életünkbe.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpegMűvészeti est – az identitás (Izrael)

Izraelben az Új Akropolisz tagjai műalkotásokat mutattak be és zenei, irodalmi produkciókkal léptek fel az egyéni önazonosságra reflektáló előadás után. A programon elevenbe vágó kérdések vetődtek fel, úgy mint: Ha az identitásunk az, ami vagyunk, de közben folyamatosan változunk, megújulunk, akkor mivel azonosítsuk magunkat? Az alkotások és fellépések amatőr művészek vizuális megnyilatkozásai arról, honnan jöttek, mivel azonosulnak és hová tartanak, hiszen – ahogy az előadáson elhangzott – az identitásunk filozófiai értelemben a szívünkben megérlelt célkitűzéseinknek felel meg.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgEgészségügyi csomagok és higiénés előadás (Mumbai, India)

Az Új Akropolisz mumbaii önkéntesei 120 egészségügyi csomagot állítottak össze nehéz sorsú családoknak, valamint tájékoztatót tartottak arról, mennyire fontos a mindennapi higiénia és a természetes immunitásunk megerősítése, különösen járvány idején. A csomagokba a családoknak 3 hónapra elegendő multivitamint és étrendkiegészítőket tettek.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021