Vedd fel a fonalat! – modern mítoszfeldolgozás

Esemény típus
Színielőadás
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

theszeusz1.jpgAz Új Akropolisz Központjában nyilvános filozófiai slam poetry-előadással egybekötött díjmentes beszélgetést tartottak fiatal önkéntesek a megjelent érdeklődőknek, köztük az osztálytársaiknak és barátaiknak. A kilenc ifjú előadó – az Új Akropolisz ifjúsági csoportjának tagjai – modern köntösben, rímbe szedve elevenítette fel a labirintus történetét, amelyben Thészeusz szembeszáll a Minótaurosszal. A többségében tizen- és huszonéves alkotók – akiket a csoportjuk névadója ösztönzött a darab megformálására – maguk írták a szöveget és vitték színpadra az általuk megálmodott modern verziót.

A slambetétek között a 36 vendég kerekasztalbeszélgetéseken oszthatta meg egymással a mítoszfeldolgozás kapcsán felmerült gondolatait. Az asztaltársaságok több jelent érintő kérdést feszegettek: Vajon milyen lesz a jövőnk, ha a fiatalok elkallódnak? Mennyire és hogyan, milyen úton-módon lehet hatásunk a körülöttünk zajló eseményekre? Abban azonban mindannyian egyetértettek, hogy a társadalmi szerepvállalás, civil összefogás kortól és világrendtől függetlenül mindenkor időszerű és aktuális.

A nézőközönség elmondása alapján a művészeti előadás hatására a komoly témákról is könnyeden lehetett beszélgetni, a pezsgő hangulat pedig továbbgondolásra inspirálta a résztvevőket. A mini társulat az ősbemutató után több helyről – köztük egy fővárosi gimnáziumból – is meghívást kapott, hogy a darabbal a fiatal korosztály másokat is megszólíthasson.