Thészeusz

Vedd fel a fonalat! – modern mítoszfeldolgozás

Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Időpont
2021.09.11. 17:00

Hősi mítoszok és szimbólumok – filozófiai kávéház

Kezdete
2016.06.26. 18:00
Helyszín
Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.

Hősiességgel foglalkozó sorozatunk utolsó témájához érkeztünk, most az ókori mitológia hőseivel fogunk foglalkozni, akik a mai napig megjelennek modern formában a filmekben, játékokban.

Egy este Krétán

Kezdete
2013.10.25. 18:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, 7621 Pécs, Teréz u.1.
Minósz, krétai király labirintust építtetett a palotájába, hogy elrejtse a bikafejű, embertestű Minotauroszt. A szörny mindenkit felfalt, aki a közelébe került. Egy nap a hős Thészeusz eljutott a sötétség mélyére, és megölte a szörnyet. Csak egy régi legenda? A mítosz szimbólumokba rejtve beszél az élet értelméről, az ember sorsáról. Gyerekprogram: a labirintus meséjében megjelenik a bátor Thészeusz és a szépséges Ariadné.

Ariadné fonala

A görög mítosz szerint Athén városát kemény adó sújtja: kilenc évenként hét ifjút és hét szüzet kell Krétára küldenie, ahol a labirintusban biztos halál vár rájuk. Thészeusz, athéni ifjú, önként jelentkezik, hogy átvegye helyüket és szembeszálljon a labirintusban lesben álló szörnnyel, Minótaurosszal. A legmélyebb igazságok a mesék köntösébe bújva ellenállnak a feledésnek, szájról szájra járnak, hisz a mitikus történet mindenkihez szól.