2019. november | Nézőpontok

201911 feléc.jpg
 
Vedd kezedbe az életed!

Gyakorlati filozófiakurzus országszerte

vedd kezedbe_2019_Eg.png

PÉCS
Ideje: november 23. szombat, 17.00–19.00
A kurzus díja: 3500 Ft/hó, kedvezménnyel 2500 Ft/hó, az első alkalom díjtalan
További alkalmak: november 26. kedd, december 3. kedd, 18.00–20.00
 

 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Az egyiptomi istenek
Kezdete: november 18. hétfő, 18.30
Részvételi díj: díjmentes program

Számtalan kisebb-nagyobb fontosságú isteni lény képével találkozunk az ókori Egyiptomban. Előadásunk az istenségek megjelenítésének sokféle formájába engednek betekintést.

A mágia szerepe az egyiptomi orvoslásban
Kezdete: november 19. kedd, 18.30
Részvételi díj: díjmentes program

Az ókori egyiptomi orvoslás tanulmányozása számos, nehezen megválaszolható kérdést vet fel. Kész válaszaink nincsenek, de a klasszikus orvoslás és a klasszikus filozófia tanulmányozása segíthet a mélyebb megértésben. 

Egyiptomi építészet
Templomok, sírok, piramisok
Kezdete: november 20. szerda, 18.30
Részvételi díj: díjmentes program

Az egyiptomi templom mint szimbolikus építmény az ember és a világegyetem képmása, amely az oly fontosnak tartott kapcsolatot volt hivatott megteremteni az égi és a földi Egyiptom között. Mitől mások ezek az építészeti szempontból is rendkívüli óriások?

Szenet – egyiptomi, nem csak önismereti játék
Kezdete: november 21. csütörtök, 18.30
Részvételi díj: díjmentes program

• Milyen szabályok érvényesek az életben és a halálban az ókori egyiptomi felfogás szerint?
• Az "átkelés" folyamata: kik a segítők, mik az akadályok?
A játékszabályok megismertetése után kipróbáljuk a játékot.

Szívmérlegelés – a lélek lehetősége
Kezdete: november 22. péntek, 18.30
Részvételi díj: díjmentes program

A szívmérlegelés a léleknek az a lehetősége, hogy elfogulatlanul, az igazságosság „szemüvegén" keresztül nézze vissza élete filmjét. Szimbolikus ábrázolásának megértésével megismerhetjük az ősi Egyiptom tanítását, megtudhatjuk, hogyan segítettek felkészülni a halál utáni és a halál előtti életre.

Egyiptomi játszóház – régészek iskolája
Kezdete: november 23. szombat, 10.00 és 15.00
Részvételi díj: díjmentes program

Ezen a szombaton a gyerekek egy varázslatos ősi kultúra értékei után nyomoznak, különböző játékos foglalkozások révén ismerkednek az ősi Egyiptom titokzatos világával. Régészkedés, szoborkészítés agyagból, írnokképző és egyiptomi (társas)játékok. 

Café Szókratész: A nem feladás művészete
beszélgetés a kitartásról
Kezdete: november 23. szombat, 17.00
Részvételi díj: díjmentes program
Helyszín: "BÉLA" bár, Bartók Béla út 23.

A kitartás nem ajándék, amit szűken vagy bőven mért nekünk az élet, hanem az ember természetes képessége. Olyan, mint egy izom, ami mindenkiben megvan, csak meg kell erősíteni. De hogyan? A résztvevők saját tapasztalatát klasszikus és modern filozófusok tanácsaival és gyakorlataival egészítjük ki, olyanokéval, akik nem voltak szűkében ennek.

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

7. Filozófusok Éjszakája a filozófia világnapján
Kezdete: november 23. szombat, 16.00
Részvételi díj: díjmentes program

Az idei Filozófusok Éjszakája középpontjában az erény állnak, melyet Platón a lélek kiválóságának nevez. Miért annyira emberi és nélkülözhetetlen, mit tanítanak róla a filozófusok, hogyan visz közelebb a boldogsághoz, és hogyan hívhatjuk elő magunkból ezeket a jó tulajdonságokat, képességeket, ami aztán nemcsak magunk, de mások javára is válik?

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Mesedélelőtt: Fehérlófia
Kezdete: november 23. szombat, 10.00
Részvételi díj: díjmentes program

Varázslatos mesék, mesés varázslat, játék, móka és kacagás - a programon résztvevő gyerekekkel együtt dolgozzuk fel a mesét zenével és mozgással. A programot 4–8 éves korú gyerekeknek ajánljuk. 

Játékvarrás egy mosolyért
Kezdete: november 23. szombat, 13.00
Részvételi díj: díjmentes program

Ezen a szombaton a Pécsbányai Családok Átmeneti Otthona gyermekeinek varrunk vidám, színes állatfigurákat. A tarkabarka textiljátékok a bentlakó gyerekek karácsonyi csomagjába kerülnek majd. 

Filmvetítés: Az ember, aki fákat ültetett
Kezdete: november 23. szombat, 19.00
Részvételi díj: díjmentes program

Mennyit ér egyetlen ember kitartó munkája? Megváltoztathatjuk-e környezetünket vagy a világot? A harmincperces, Jean Giono elbeszélése nyomán készült animációs film inspiráló példa a jó szándék és a kitartás erejéről, és bátorítás, hogy mi is megkeressük magunkban az erőt és a célt, hogy „faültetőkké”, „hétköznapi hősökké” váljunk. A filmnézést beszélgetés követi.

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Konfliktuskezelés workshop
Kezdete: november 9. szombat, 14.00
Részvételi díj: 3500 Ft, diákoknak 2500 Ft

A workshopon foglalkozunk önismerettel, nézőpontváltással, kommunikációs stílusokkal. A puha és kemény tárgyalási módszerek ismertetése után az asszertív módszert beszéljük meg részletesen. Áttekintjük a konfliktuskezelési stratégiákat és stílusokat. A megbeszélt módszerek gyakorlati alkalmazását feladatokkal segítjük.
 

Magány vagy egyedüllét?
Filozófiai kávéház
Kezdete: november 22. péntek, 20.00
Részvételi díj: díjmentes program

A magányosság egy korjelenség, amit a közösségi hálózatok és a modern életmód még tovább mélyítettek. Hiába lehet ma már bárkit, bármikor elérni, hiába lehet a Föld egyik feléről a másikra órák alatt eljutni, a modern ember egyre magányosabb. De mit jelent valójában magányosnak lenni? 

Hétpróba meseház
Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek
Kezdete: november 23. szombat, 10.00
Részvételi díj: díjmentes program

Sok szeretettel várjuk az 5-9 éves gyerekeket a következő programunkon, melyen az aktuális mesének világába kalandozunk el. A foglalkozáson megismerhetjük a mesét, jelképes próbákon megyünk együtt keresztül, kézműves tevékenységekben bontakozhatunk ki, és még más izgalmas kalandokkal gazdagothatunk. 

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Az élet és a halál új, filozófiai megközelítése

élet-halál_Hartwig HKD_holló.jpgA filozófia szó jelentése: „a bölcsesség, avagy a tudás szeretete”. Olyan út ez, amelyet az Igazság napja világít be. Mindaz, ami ennek az alaptermészetének ellentmond, nem filozófia, hanem üres okoskodás, mások gondolatainak átfogalmazása, amely az eredeti tanításból csak annyira tud táplálkozni, amennyire egy levesestálba merített kanálnak jut a levesből és az ízéből.

Az élet és a halál az egységes Élet két oldala. Aki ezt még csak nem is sejti, ne nevezze magát elhamarkodottan filozófusnak, hiszen még rá sem lépett a felfelé vezető ösvényre.

Az Új Akropolisz mint filozófiai mozgalom egyik legfőbb célja, hogy olyan kérdéseket ébresszen az emberben, amelyek elvezetnek az önismerethez. Ezekből a kérdésekből tudunk kiindulni, a gond viszont az, hogy a legtöbben egész életükben megelégszenek pusztán a kérdések felvetésével, a legrosszabb pedig, hogy ahogy öregszenek és egyre kényelmesebbé válnak, a legtöbbről meg is feledkeznek.

Az Új Akropolisz a klasszikus ókori filozófia forrásait szeretné újra hozzáférhetővé tenni, hiszen ez az egyetlen filozófia, amely az azóta is újra meg újra felbukkanó igazságok mélyére hatolt; amely nem hajhászta a népszerűséget, nem vált a tudatlanság terjesztésének eszközévé, és nem használták fenyegetésül. Ennek Szókratész a bizonyítéka.

[Tovább…]
Jorge Ángel Livraga
Az Új Akropolisz alapítója

montázs-201911.jpg
Nézőpontok

nézőpontok_Bill Morrow_bunji.jpg„Törekedj az igazságosságra, hogy megszabadulj az összehasonlításból eredő szubjektivitástól, hogy lásd be, nem vagyunk egyformák, de senki sem kevesebb, és hogy mindenki azt kapja, ami jár neki.”
(Jorge Ángel Livraga)

„Mindenfajta projekció elhomályosítja az embertársainkról alkotott képet, eltorzítja az objektivitást és ezáltal megfoszt bennünket a valódi kapcsolatok minden lehetőségétől.”
(Carl Gustav Jung)

„Az egyik házban az a jó, hogy egészen magas és új, a másikban meg az, hogy olyan kicsi és régi.”
(Janikovszky Éva)

„Az ember tulajdonképpen bármit állíthat bárkiről. Valahogy mindig jellemző az illetőre.”
(Ingmar Bergman)

„Az, akit ismerünk, rendszerint: kleptomániás. Az, akit nem ismerünk, rendszerint: tolvaj.”
(Kosztolányi Dezső)

„Tartsd magad tisztán és fényesen: te vagy az ablak, melyen keresztül a világot nézheted.”
(George Bernard Shaw)

„Platón egyértelművé tette, hogy ideák hiányában beérjük a véleménnyel, vagyis azzal, hogy saját szubjektivitásunk szűrőjén át nézzük az igazságot. A szubjektivitás az érzelmi szint állhatatlansága, amely változó értéket tulajdonít a dolgoknak, és jobban épít arra, amit hiszünk, mint arra, amit látunk.”
(Delia Steinberg Guzmán)

[Tovább…]

[További idézetválogatások]


Házunk táján
 

Ki a leghatalmasabb?

Filozófussziget Pécsett

meseprogram-1911.jpg

pécsi nyitott udvar.jpg

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Meseköre hónapról hónapra új történettel, foglalkozással és mesejátékkal várja az óvodáskorú gyermekeket. Legutóbb A kőfejtő című japán népmese kapott helyet a csoport repertoárjában, és a történettel az Alföldi utcai gyermekotthon lakóit is meglátogatták.
Tovább
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola pécsi központja is részt vett a 3. Pécsi Nyitott Udvarok Napján. Városszerte hat helyszínen várták az érdeklődőket a kulturális programokkal. Az Új Akropolisz nyolc önkéntese a civilek „szigetén” várta a résztvevőket kiállítással, játékos filozófiai kvízekkel, kézműves-foglalkozással.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgHogyan képes megváltoztatni az Igazság szolgálata a világot? – megemlékezés Gandhiról (Volgográd, Oroszország)

Megemlékezést tartottak Volgográdban az október másodikán született Mohandász Karamcsand Gandhiról, akit több mint 100 éve a világ Mahatma, vagyis a Nagy Lélek néven emleget.
Gandhi India függetlenségéért harcolt, de fontosnak tartotta a győzelem árát is. Több tízezer embert hívott harcba, de le is állította hadjáratukat, mikor az már túl sok vért és életet követelt. Saját életét is sok veszélynek tette ki, éveket töltött börtönben, és éhezett is azért, hogy Szatja, az Igazság mindenkinek láthatóvá váljon, és tiszta fénnyel ragyogjon. Egy történet szerint véget vetett a mészárlásnak, visszaadta a páriák (a társadalom kitagadott rétegének) jogait, és felfedte a politikai intrikák szövevényeit.
A volgográdi Új Akropoliszban megemlékeztek India politikai és spirituális vezetőjéről, az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjáról, aki a korunktól oly távolinak tűnik. És akinek szellemiségére ma is oly nagy szükség van.


 

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgOdissi tánc – ismeretterjesztéssel egybekötött bemutató (Mumbai, India)

A mumbai Új Akropolisz elméleti oktatással egybekötött táncbemutatót tartott „Odissi – a szent tánc” címmel. Priya Singh táncművész bevezette az érdeklődőket a stílus történetébe egészen a kezdetektől, beszélt az Odissi fő szimbólumairól valamint az egyes mozdulatok és testtartások jelentéséről.
Nagy odafigyeléssel koreografált táncválogatásaival Priya a résztvevők szerint azt is kitűnően érzékeltette, hogy a szórakoztatáson túl ez a klasszikus stílus hogyan képes gazdagítani belső életünket.


 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgEgyütt könnyebb kihívás 2019 (Dél-Korea)

Az Új Akropolisz részt vett egy háromnapos, a társadalmi fejlődés elősegítéséért megtartott rendezvényen a koreai Phjongcshang városban. Kilencven szervezettel együttműködve, a mintegy 500 résztvevőt számláló eseménysorozatra a világ minden részéről érkeztek a társadalom megújításáért dolgozó, a változásokat előmozdító idealista emberek, hogy megosszák egymással inspiráló ötleteiket.
Az Új Akropolisz Nemzetközi Önkéntes Szervezet képviselőjeként, az indiai Új Akropolisz elnöke arról tartott előadást, hogy milyen szerep juthat a filozófiának a társadalom jobbításában. A változás az egyén szintjén kezdődik, ahogyan minden egyes ember egyre nagyobb odafigyeléssel és felelősséggel éli az életét, ami a társas együttélés szintjére is kifejti a hatását.
Ez az üzenet a nagy filozófusok egyetemes tanítására emlékeztet bennünket, ahogy Konfuciusz szavai is: „A társadalom mindennemű fejlődése az egyén fejlődésével kezdődik”.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 
Ajánló

Egyiptomipapirusz-témájú kiállítás és előadássorozat

Tárlatvezetés


RamsesIII_and_Thoth_in_QV44.jpgA 19. század vége felé került elő Ani írnok papirusza, amely a Halottak könyvének nevezett szöveggyűjtemény fejezeteit tartalmazza. Az eredeti papiruszt, 37 táblára bontva, a British Múzeumban őrzik. Kiállításunk ebből válogat, bemutatja a papirusz csaknem felét. A táblákat követve megtudhatjuk, hogyan indul másvilági utazására Ani írnok, mi történik a testével és mi a lelkével. Milyen bűnökről kell állítania, hogy nem követte el őket ahhoz, hogy „tiszta hangúvá” válhasson és kiérdemelje a boldog túlvilági létet Ozirisz birodalmában?

Mindemögött a legfőbb kérdés áll: milyen életet érdemes élni? Mert evilági döntéseink határozzák meg másvilági sorunkat is. Az egyiptomi civilizáció nem a halálra készítette fel az embereket, hanem arra az életre, amely az örök, a maradandó értékek megragadására és megőrzésére épült. Ezért a lélek sorsa foglalkoztatta őket az életben és a halálban egyaránt. Vagyis évezredeken át minden az ember és valódi igényei körül forgott. Talán ez ennek a hosszú életű civilizációnak az egyik oszlopa, amelyről a Halottak könyve, vagy a kezdősor szavaival élve a Kilépés a fényre könyve is tanúskodik.

Rövid ízelítők a következő hét előadásaiból

• Az egyiptomi istenek
• A mágia szerepe az egyiptomi orvoslásban
• Egyiptomi építészet
• Szenet – egyiptomi, nem csak önismereti játék
• Szívmérlegelés – a lélek lehetősége

 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2019

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.