Ki a leghatalmasabb?

  Esemény típus
  Gyerekprogram
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

  _DSC6085.JPGAz Új Akropolisz Filozófiai Iskola Meseköre hónapról hónapra új történettel, foglalkozással és mesejátékkal várja az óvodáskorú gyermekeket. Legutóbb A kőfejtő című japán népmese kapott helyet a csoport repertoárjában, és a történettel az Alföldi utcai gyermekotthon lakóit is meglátogatták.

  Ha bármit lehetne választani, ugyan ki választaná egy kőfejtő nehéz, fáradságos életét? Ez a kérdés motoszkál A kőfejtő című japán mese főhősének fejében is.

  Mennyivel könnyebb annak a gazdag embernek az élete, akinek a palotájához a kemény munkával kibányászott követ szállítja? Mennyivel hatalmasabb a gazdag embernél a herceg, akinek kényelméről egész szolgahad gondoskodik? De miért is kellene itt megállni? Mennyivel hatalmasabb bármely halandó emberfiánál a Nap, amelynek perzselő lángjai senkit nem kímélnek? Ugyanakkor lehet-e a Nap a leghatalmasabb, ha meleg sugarait eltakarhatják a viharfelhők? És vajon sérthetetlen-e a pusztító viharokkal megingathatatlanul, büszkén dacoló kőszikla?

  A mese főhőse, az egyszerű, de nagyravágyó kőfejtő úgy jár a benne felmerülő kérdések végére, hogy a saját bőrén tapasztalja meg, ki hogy él. Egy bölcs hegyi szellem ugyanis teljesíti minden, egyre magasabbra törő és nagyobb hatalom után ácsingózó kívánságát. Amikor azonban immár gigászi sziklaként abba a hitbe ringatná magát, hogy íme, ő a leghatalmasabb a kerek világon, csákányok és kalapácsok zaja hallatszik… A kőfejtő meséje – más varázsmesékhez hasonlóan – olyan üzenetet hordoz, amelynek átélése közben a gyerekek nemcsak megértik a tanulságot, hanem be is látják a szereplők erkölcsi döntések következményeit, amely beépül igazságérzetükbe.

  A történetet 2019. szeptember 28-i mesedélelőttjén tűzte programjára az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Meseköre az egyesület Rigó utcai központjában. A szokásos ráhangolódó játékok és a mese meghallgatása után a gyerekek mozgalmas drámajátékban elevenítették meg az elemek harcát. Amikor pedig az erők elcsendesültek, kavicsfestésben mélyedhettek el a résztvevők.

  A kőfejtő meséjét 2019. október 5-én az Alföldi utcai átmeneti gyermekotthon népes óvodás csoportjának is előadták a Mesekör tagjai. A történet mellett az önkéntesek zenés játékokkal és alkotómunkával segítettek a fiataloknak ráhangolódni az előttük álló, olykor színpompás, olykor borongós őszi hónapokra. Bár a világ folyamatosan változik, jó tudni, hogy a felhők felett mindig süt a nap.