Filozófussziget Pécsett

Esemény típus
Kiállítás
Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

pécsi nyitott udvar.jpgAz Új Akropolisz Filozófiai Iskola pécsi központja is részt vett a 3. Pécsi Nyitott Udvarok Napján. A programon városszerte hat helyszínen várták az érdeklődőket a legkülönfélébb kulturális programokkal. Az Új Akropolisz nyolc önkéntese a civilek „szigetén” várta a résztvevőket kiállítással, játékos filozófiai kvízekkel, kézműves-foglalkozással.

Az Új Akropolisz „Ariadné fonala” című kiállítása néhány bölcsességszerető óriás életét, munkásságát, világképét és hatását mutatja be. A pécsi látogatók megismerhették többek között Szókratészt, a filozófia atyját, Marcus Aureliust, a filozófus császárt, Konfuciuszt, aki megreformálta a kínai oktatási rendszert, és Helena Petrovna Blavatskyt, akinek tanításai felébresztették mély álmukból a 19. század gondolkodóit, tudósait, művészeit és humanistáit.

Aki ennél is többre volt kíváncsi, próbára tehette tudását vagy intuíciós készségét játékos filozófiai kvízekkel, amelyek révén tovább mélyíthette ismereteit a nagy gondolkodókról. A kitöltött tesztlapok remek alkalmat adtak arra, hogy a filozófiát gyakorló önkéntesekkel elbeszélgethessenek a látogatók életről, filozófiáról, erényekről. Utóbbihoz segítséget is kaptak azok, akik megforgatták az Erénykereket, és elolvasták a kipörgetett erényt boncolgató idézetet.

Aki pedig kézműves tevékenységre vágyott, az Új Akropolisz standjánál ecsetet és antik szimbólumokat ragadhatott, hogy egyiptomi Anhot és Hepert fessen. Miközben a műkövekre újabb festékrétegek kerültek, az egyesület tagjai meséltek a szimbólumok különböző jelentésrétegeiről is.