2016. november – Emberség és filozófia

 


 
Ha Te változol, minden változik
Kattanj rá a filozófiára!

Szeged
2016. november 2. szerda, 18.30
További alkalom: nov. 9.

Eger
2016. november 7. hétfő, 18.30
További alkalmak: nov. 14., nov. 21.


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Hunyadi Kultúrműhely, Budapest II., Margit krt. 64/b, fszt. 6.

Polgári Természetőr Szolgálat – november
2016. november 6. vasárnap, 9.00
Budai Tájvédelmi Körzet

Színjáték vagy valóság? –
Misztériumszínház Keleten és Nyugaton

2016. november 12. szombat, 14.00

Szabadon gondolkodni, együtt cselekedni
2016. november 19. szombat, 16.00

Varázsolj karácsonyt 2016-ban is!
2016. november 21. – december 5.

Mesedélelőtt – Rózsa királyfi
2016. november 26. szombat, 10.30

Játékvarrás egy mosolyért
2016. november 26. szombat, 14.00

További budapesti programjaink
 

 
EGER
Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Egri programjaink
 
 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

Élj túl, hogy segíthess!
2016. november 18. péntek, 18.00

FILO-Slam a Tehetségnapon, avagy Lásd a világot filozófiai slammel!
2016. november 23. szerda, 14.00

A filozófia világnapja
2016. november 24. csütörtök, 18.00

FILO-filmklub: Az ördög ügyvédje
2016. november 25. péntek, 18.00

További győri programjaink
 

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Csiribiri Tanoda Baba-mama kör
2016. november 3., 11.00

További pécsi programjaink
 

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Szivárvány u. 3/a

Szegedi programjaink
 

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Szocális akció A filozófia világnapján
2016. november 14. – 18.

A filozófia világnapja
18.00 – A Lélek ébredése a 21. század hajnalán, előadás
20.00 – Jonathan Livingston, a sirály, felolvasószínház vetítéssel
2016. november 18. péntek, 18.00

Hogyan szabadulhatunk meg a stressztől?
2016. november 20. vasárnap, 14.00

További székesfehérvári programjaink
 

   

Szabadon gondolkodni, együtt cselekedni

fenceÉletünk minőségét jelentősen befolyásolják emberi kapcsolataink és a többiekhez fűződő viszonyunk. Mégis, egyre erősebben mérgezi hétköznapjainkat a gyűlölet és az ebből fakadó félelem. A szélsőségek együtt járnak: ahol gyűlölködnek, ott félnek, és aki gyűlöletet kelt, gyűlölettel telve beszél vagy cselekszik, joggal fél attól, hogy őt is gyűlölik. Végül már senki sem tudja, hol kezdődött ez az ördögi kör…

A probléma nem új keletű, a történelem folyamán számtalanszor felütötte már a fejét, hiszen az ellenszenv okai mélyen az emberi természetben gyökereznek: az önzésben és a tudatlanságban. A rosszul értelmezett túlélési ösztön újra és újra arra késztette az embereket, népeket, hogy bezárkózzanak és a közös értékek és együttműködés lehetőségének keresése helyett ellenségesen viszonyuljanak mindenkihez, aki különbözik tőlük és így talán veszélyt jelent rájuk.

A filozófia, a bölcsesség szeretete és keresése arra sarkall, hogy megismerjük és jobban megértsük a többi embert – ezáltal önmagunkat is. Amit pedig kellőképpen ismerünk, azt legtöbbször meg is szeretjük, hiszen felfedezzük értékeit. Amikor látjuk a jót, akkor jóindulattal tudunk viseltetni mások nehézségei iránt és képesek vagyunk elfogadni meglévő hiányosságaikat is.

Az elfogadás és a nyitottság azonban önmagában kevés a többiekkel való harmonikus együttműködéshez. A pozitív viszonyulás kialakításához bátorságra, belátásra és következetességre is szükségünk van, hogy úgy fogadjuk el és tiszteljük egymást, hogy közben megőrizzük önazonosságunkat és saját értékeinket. Így jöhet létre a filozófiai alapokon nyugvó összefogás, ami nemeslelkű tettekkel párosulva az önzés és félelem hathatós ellenszerévé válik.

árvízvédelemAz aktív filozófia tehát a gyűlölet és a kirekesztés ellen hat, mert kutatásra és cselekvésre ösztönöz. Bár kevésnek tűnhet, amit egy-egy ember tehet a harmonikus egymás mellett élésért, de ha a sok egyéni jó szándék összeadódik, az képes visszaszorítani mindazt, ami romboló és elválaszt egymástól.

Minden apró udvarias tett, jó szándékú cselekedet olyan, mint egy kis meggyújtott láng a sötétségben. Talán csak pár pillanatig nyújt melegséget, de addig is megvilágítja a világ egy kis részét. És közben talán újabb és újabb fényforrásokat gyújt maga körül.

 
A szerkesztőség

A filozófia világnapja alkalmából november 19-én nagy filozófusok előremutató gondolatai mentén járjuk körül ezt a témát, és együtt keressük a módját, hogy hogyan léphetünk előrébb a közösségalkotásban. A friss meglátásokat az együttműködést és az összetartást erősítő gyakorlatokkal tesszük majd próbára. Várunk téged is, ha foglalkoztat, hogy mit tehetünk egyénileg és közösen egy összetartóbb világért.
 

E havi számunkban:

 

spiral flower önkéntesek festenek
Mentális lakberendezés Azt mondták…
az emberségről
Varázsolj karácsonyt 2016-ban is!


szabadság
 Mentális lakberendezés

spiral flowerAhogy megtanultuk kellemesebbé tenni életterünket, tudnunk kell azt is, hogy a gondolkodás és a belőle származó gondolatok is fontos és meghatározó környezetet alakíthatnak ki, hasonlóan ahhoz, amikor egy napfényes és tiszta szobát szép bútorokkal és ízléses dísztárgyakkal rendezünk be.

Ha egyetértünk abban, hogy a szép tárgyak szebbé és harmonikusabbá teszik a környezetet, akkor azt is tudnunk kell, hogy a harmonikus gondolatok is kedvező és kellemes környezetet alakítanak ki. Ez egyetlen emberre éppúgy igaz, mint egész közösségekre, akik együtt élnek, és megosztják egymással közös és hasznos javaikat. Ezek olyan helyek, ahol jól érzi magát az ember, amikor belép, bár maga sem tudja pontosan megmagyarázni, hogy miért. Az ártó gondolatok tömkelege viszont visszatetsző benyomást kelt, ami menekülési vágyat idéz elő bennünk. Ilyenkor sem tudjuk megmagyarázni, hogy mi az, ami nem tetszik, de érezzük, hogy van valami a levegőben, valami negatív, valami rossz, ami akár ártalmas is lehet…

Ma, amikor a világ igyekszik megerősíteni az ökológiai szemléletmódot, és a természet tisztaságának megőrzésére törekszik, el kellene sajátítani ezt a másik törekvést is, amely nemcsak a fizikai szintre vonatkozik, hanem az anyaginál jóval fontosabb mentális szintet is meg tudja tisztítani. Megfelelően kell táplálni testünket és gondolatainkat is, mert ebből a kettőből születik az egészséges ember.

Hogyan tápláljuk jól az elmét? Hogyan őrizzük meg egészségét? Úgy, hogy követünk egy régi tanácsot, amely egy olyan embertől származik, aki megszabadult Mája hálóinak többségéből: gondolkodjunk mindig úgy, hogy gondolatainkat szégyenkezés nélkül elmondhassuk, ha rákérdeznek.

Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

Az írás Delia Steinberg Guzmán Mája játékai című kötetének A gondolkodás fejezetében jelent meg.
Azt mondták… az emberségről

önkéntesek festenek„Mi magunk legyünk az a változás, amelyet látni szeretnénk a világban.”
Mahatma Gandhi

„Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.”
John Donne

„Minden teremtmény reszket a veszélytől, mind fél a haláltól. Mikor valaki megérti ezt, nem öl és nem okoz halált.
Minden teremtmény fél a veszélytől, mindnek kedves az élete. Mikor valaki megérti ezt, nem öl és nem okoz halált.”
Dhammapada

„Ha valaki önmagával szemben szigorú volna, másokkal szemben pedig elnéző, soha nem okozna gyűlölködést.”
Konfuciusz

„Az emberek egymásért születtek. Vagy tanítsd, vagy tűrd hát őket.”
Marcus Aurelius

„Próbáljátok megérteni egymást, fölfedezni a jót, ami társaitokban van! Mindig keressetek legalább egy pozitív pontot, és arra építsetek. Ha egy emberben végképp nem sikerül semmi jót találni, akkor kérjetek meg valakit, hogy segítsen!”
Teréz anya

„A valódi együttérzés nem csak érzelmi viszonyt jelez. Szilárd, az értelmen alapuló meggyőződésből ered.”
Tendzin Gjaco

„Szólj igazat, ne add át magad a haragnak, nyújtsd, amit tudsz, annak, aki kér. Ez a három lépés elvezet az istenekig.”
Dhammapada

„Az igazi férfi azt, amit helyesnek ítél, cselekszi akkor is, ha nehézséggel, akkor is, ha bajjal jár, azt pedig, mit helytelennek tart, nem teszi akkor sem, ha pénzzel, akkor sem, ha gyönyörrel, akkor sem, ha méltósággal volna összekötve.”
Seneca

„Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is — valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.”
Albert Schweitzer


„Ha a világra kiterjedő sötétségben mindannyian meggyújtjuk a reménynek és az erkölcsi tisztaságnak egyetlen kis lángját, fényéből sem csupán egyetlen ember, hanem mindenki részesül majd.”
Jorge Angel Livraga

Ha szívesen olvasnál még a témában gondolatokat, itt szemezgethetsz további idézetek között.

 


Házunk táján
 

Festményen a csend, gangon a zene

Mágia az ókorban A fehérló ifjú fiai
A zene világnapja Mágia az ókorban Fehérlófia Mesedélelőtt
Mi a kapcsolat művészet és bölcsesség között? Szavakkal, képekkel, dallamokkal kerestük a választ Kolláth Zsuzsanna képzőművész kiállításmegnyitóján és az Accelerando vonósegyüttes gangkoncertjén.
Tovább
Hakapeszi Maki, Giordano Bruno, Apuleius, no és a közönség segítségével eredtek a Mágia az ókorban című előadás előadói, Rusznák György és Hanol Balázs annak a nyomába, mi is az a mágia.
Tovább
Fehérlófia meséjével vártuk a kicsiket a Mesedélelőttök sorozat októberi alkalmán, ahol mozgással, énekléssel és csuhébábokkal dolgoztuk fel közösen a hős kalandjait.
Tovább


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Filozófusok a természetbenVitaest az emberi korruptságról (Ribeirão Preto, Brazília)

A 16. ribeirão pretoi könyvvásáron tartottak vitaestet Az emberi korruptság gyökerei és megoldásai címmel Louis Antonio Herce, a MAAT jogi intézet országos elnökének, Priscila Adruini, az Új Akropolisz ribeirão pretoi filiál koordinátorának és Caio Vinicius Osman filozófus és vállakozónak a részvételével. Az eseményt Edson Garcia Soares orvos, író és költő moderálta. A vita résztvevői a korrupció szó eredeti értelméhez nyúltak vissza, amely az egység megtörését, a széttöredezést foglalja magában, majd mindezt az emberen belül vizsgálták, amikor elkezd kiválni a természetből, a társadalomból, a családból és végül saját elveitől is eltávolodik.

 

K
u
l
t
ú
r
a

AntigonéAz Antigoné színrevitele az Isabel la Católica granadai városi színházban (Spanyolország)

Az Antigoné a történelem egyik legizgalmasabb színházi alkotása, mivel olyan konfliktusokkal szembesít, amelyekkel életünk során mindannyian szembenézünk, mert esélyünk sincs elkerülni őket.
Az Új Akropolisz Prométheusz színjátszó- és költőköre ezeket a mindenkori emberi kérdéseket vitte színre egy remek előadásban, amely lehetővé tette, hogy a közönség rácsodálkozzon az örök értékek közvetítésének erejére.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Ripoll folyó tisztításaVidrák a Ripoll folyóban: A Rius-projekt önkéntesei remek hírt ünnepeltek (Barcelona, Spanyolország)

Nagyszerű hírt kaptak a Rius-projekt és az Új Akropolisz önkéntesei: a vidrák visszatértek a Ripoll folyóba. Már több mint hét éve dolgozik együtt az Új Akropolisz a Rius-projekttel: örökbe fogadták a folyó egyik szakaszát, amelyet korábban mindenki csak ipari szennyvízcsatornaként ismert a rossz ökológiai körülmények miatt.
Az önkéntesek összeszedték a felhalmozódott szemetet és gondját viselték a növény- és állatvilágnak. A folyó állapota láthatóan javulni kezdett, és a friss hírek nagy örömöt jelentettek. Az, hogy egy vidracsapat újra megtelepedett a Ripoll folyóban, azt mutatja, hogy mostanra nagyon jó környezeti feltételeket találtak ott, köszönhetően több egyesületnek és a víz tisztítása érdekében telepített növényeknek.

 

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 
Ajánló

Varázsolj karácsonyt 2016-ban is!
Tartósélelmiszer-, téliholmi-, ruha- és játékgyűjtés az Új Akropolisz központjaiban

Gyűjtés rászorulóknakSzívesen felajánlanád másoknak kinőtt, feleslegessé vált ruháid, játékaid, túrafelszerelésed? Tartós élelmiszert vásárolsz? Tudsz eggyel többet is tenni a kosaradba? Itt a remek alkalom!

Filozófiai iskolánk központjaiban november 21. és december 5. között várjuk mindazokat, akik örömmel tennék egy kicsit gazdagabbá szükséget szenvedő embertársaik karácsonyát. A felajánlásokat budapesti és Baranya megyei rászorulókhoz juttatjuk el a budaörsi Menedékház Alapítványon, a pécsi Budai Városkapu Iskolán, az Utcafront Menedék Hajléktalan Személyek és Szenvedélybetegek Integrált Intézményén és a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán keresztül.

Amit partnereink leginkább várnak: téli felnőtt és gyermekruha és -cipő, játék, tartós élelmiszer (liszt, olaj, só, cukor, konzerv stb.), háztartási eszközök, pokrócok, sátrak, hálózsákok, nem használt (új) zokni, harisnya, fehérnemű.

További információ a gyűjtésről és a támogatott szervezetek részletes bemutatása itt olvashatók.

Előző gyűjtéseinkről itt olvashatsz beszámolókat:
2014, 2013, 2012 (1), (2), 2011 (1), (2), (3), Továbbiak


 
 


Nyomtatható formátum letöltése.
A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2016

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a [url:leiratkozás]leiratkozás[/url:leiratkozás] linken jelezheted.