Festményen a csend, gangon a zene

Esemény típus
Kiállítás
Időpont
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
Mi a kapcsolat művészet és bölcsesség között? Erről beszélgetett október 1-jén a Hunyadi Kultúrműhelyben Kolláth Zsuzsanna képzőművész kiállításmegnyitóján az alkotó és Méry Beáta képzőművész, és a maguk csendes módján erről meséltek a kiállított képek is, szótlan hangjaikkal erre feleltek a délutáni napsütésben az Accelerando vonósegyüttes húrjain felcsendülő Bach, Mozart és más dallamok.

Az október 15-éig látogatható tárlatra a művész olyan témákat válogatott össze, mint Parszifál, a bátorság mintapéldája, aki kalandjai végén már mindenféle jutalomról megfeledkezve áll ki a jó ügyért. De megelevenednek templomok, mitológiai alakok, a sárkányölő Mihály, egy másik világba nyíló kapuk is, egyéni lelki utazások, falak, amelyek az önismeret útját övezik. Grafikák, festmények, fotók, szitanyomatok tanúskodnak a belső világba tett utazás állomásairól, vizuálisan megjelenített tanulságairól. Beszélnek itt a formák, a színek, és – különösen – a tartalom.

Kolláth Zsuzsanna a megnyitón elmondta, hogy bármilyen témát válasszon is, a hiteles ábrázoláshoz elengedhetetlen az alapos kutatás. „Tulajdonképpen én csak a tudásomat és a technikát adom hozzá a kép születéséhez… a művésznek hagynia kell, hogy a gondolat tisztán átjusson, és csak csatorna ahhoz, hogy az elfogulatlanul közvetíteni kívánt valóság jelenhessen meg a vásznon” – így kapcsolódik össze művészet és bölcsesség.

A kötetlen beszélgetés után a terem mögötti gangot bensőséges akusztikával árasztotta el a muzsika. A vonósegyüttes tagjai – Szalai Ildikó (hegedű), Bátki László és Varga Ferenc (hegedű és brácsa), Bántai Erzsébet és Kelenhegyi Eszter (cselló) – elkalauzolták a látogatókat az európai zene évszázadaiba. A különleges nyitány után a koncert a Hunyadi Kultúrműhely falai között folytatódott, ahol közel egyórás kalandozásra hívták a résztvevőket Bach, Vivaldi, Haydn, Mozart, Schubert, Brahms, Csajkovszkij, Liszt és Bartók dallamai.


Bujáki Márton