Filo-Café

Filozófiai kávéház
Kezdete
2019.03.22. péntek 20:00
Vége
2019.03.22. péntek 22:00
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

Filo-Café

A belső harc

Mindannyian ismerjük azt az állapotot, amikor belátjuk valamiről, hogy helyes, de még is nehezünkre esik megtenni. Lehet ez egy rossz szokás elhagyása vagy életmód váltás. Vagy megígérjük egy jó barátunknak, hogy segítünk neki hétvégén, de amikor emiatt korán kell kelni, a pokolba kívánjuk az egészet. Az is előfordul, hogy belül meg vagyunk győződve egy döntés, választás helyességéről, de a környezetünk, vagy éppen a társadalom nem támogatja ezt.
Életünk tele van ilyen és hasonló vívódásokkal, küzdelmekkel, kisebbekkel és nagyobbakkal egyaránt. Van, amikor csak annyi a tét, hogy megegyünk-e egy csokit vagy sem, máskor viszont életünk, sorsunk, jövőnk, önértékelésünk a tét.
Ezt hívjuk belső harcnak, amit a mesék, mítoszok és példázatok a jó és a rossz harcának írnak le. De bár tényleg ilyen egyszerű lenne! A valóságban gyakran éppen az a nehéz, hogy nem egyértelmű mi a jó, mi a rossz. A növekedés éppen azt jelenti, hogy ami tegnap még jó volt, helyes volt, az holnap már nem az. Talán mondhatjuk, hogy ilyenkor a múltunk csap össze a jövőnkkel, az, akik voltunk és vagyunk, azzal, akivé válni szeretnénk.
A szellemi növekedés elképzelhetetlen e nélkül a belső harc nélkül. A végső győzelem előtt a béke és harmónia csak úgy érhető el, ha ezt a harcot elodázzuk. De ki harcol kivel? Mit jelent győzni és hogyan lehet győzni ebben a küzdelemben? Ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni következő Filo-Café találkozónk során!

Előadó