2023. május | Ember farkasnak farkasa

 
Létkérdések - Szívmérlegelés

Filozófiai teaház

Időpont: 2023.05.05 péntek, 19:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Eger, Törvényház u. 25. fszt. 2.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

Az ókori Egyiptom nagy ereje, hogy összekötötte az okokat a következményekkel, az életet a halállal, az emlékezetet a képzelet erejével. A Szívmérlegelés ábrázolásán keresztül támpontokat kaphatunk ahhoz is, hogyan élhetünk könnyebb, derűsebb szívvel - még próbáink idején is. Tetteink beszédesek - elsősorban számunkra. Maatot, a harmóniát és az igazságosságot elsősorban önmagunkban, bent keressük ezen az estén. Gyakorlatok után osztjuk meg tapasztalatainkat egy-egy asztalnál, ahol egy bögre tea is vár ránk.

A belső, lelki küzdelmekről

Előadás és beszélgetés

Időpont: 2023.05.19. péntek, 18:00 órától
Helyszín: Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.
Részvételi díj: a részvétel díjtalan

Ha akarjuk, ha nem, rendszeresen vagyunk küzdelmek részesei. Hol a külvilággal hadakozunk, hol önmagunkkal. Mindannyian szeretnénk biztosak lenni abban, hogy az erőfeszítéseink, belső vívódásaink nem lesznek hiábavalók. Ezek sok ezer éves igények, és érdemes átgondolnunk a régiek tanácsait, hátha nekünk is hasznunkra válhatnak.

Gellért-hegy, ahol város, ég és föld összeér

Történelmi és természetvédelmi séta a Gellért-hegyen

Időpont: 2023.05.27. szombat, 11:00 órától
Helyszín: Gellért-hegy (Találkozó a Szent Gellért téren, a Gellért-hotel előtti ivókút kupolájánál)
Részvételi díj: 1000 Ft, kedvezménnyel 700 Ft

Jártál már a Gellért-hegyen? De nem futólag, hanem úgy igazán! Gondoltad volna, hogy már az őskorban is lakott volt? Hogy neki köszönhetjük, hogy Budapest fürdőváros lehet? Tudod-e, hány névvel illették az évezredek folyamán? Hogy vannak növények, amik egyedül itt élnek az egész világon? Na és vajon kik voltak azok, akik a legendák szerint itt gyülekeztek teliholdas éjszakákon?


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Ember farkasnak farkasa

2023 áprilisában a média többek között attól volt hangos, hogy Magyarországon kilőtték azt a fiatal farkast, amely Svájcban szakadt el a falkájától, és légvonalban több mint 700 kilométert tett meg hazánkig. A cikk írásakor még nem lehet pontosan tudni, mi történt az állattal azóta, hogy a jeladója elvesztette a nyomát, csak hogy a hatóság természetkárosítás bűntette miatt nyomoz.

Az ügy kapcsán megannyi, az ismeretlen tettest szidalmazó vélemény látott napvilágot, hullámzottak a kedélyek, forrtak az indulatok. Túl azon, hogy napjainkban a legkisebb nézeteltérések is végeérhetetlen szócsatákba torkollhatnak a fórumokon, egy ilyen eset arra is remek apropó, hogy a természetvédők és természetbarátok vadászokkal és gazdákkal zajló vitája is új lendületet vegyen. A farkasok megítélése ugyanis nem egyöntetű.

[Tovább…]

dr. Bujáki MártonNálunk történt
 

Sasbérc a város felett – Gellért-hegyi sétát tettünk

A szenvedés okairól – buddhista tanok mentén

Áprilisban természet- és kultúrtörténeti sétát hirdettünk a Gellért-hegyre. A helyszínválasztás nem véletlen: a város szívében elhelyezkedő sasbérc huszadik éve helyszíne Föld-napi városszépítő akciónkak. És mivel amit megismerünk, ahhoz még közelebb kerülünk, ezért örömmel vágtunk bele a terület gazdag természeti és emberi örökségének feltérképezésébe.
Tovább
A Filo-Café eseménysorozat legújabb, beszélgetéssel egybekötött előadását 2023. április 28-án rendezték meg a budapesti Műterem Kávézóban. Az Új Akropolisz instruktora, Apáti János vezette kerekasztal-beszélgetésen Buddha tanításainak felelevenítésével keresték a résztvevők a lehetséges válaszokat a szenvedés okaira és azok megszüntetésének módjaira.
Tovább
 

Nálunk történt a Föld napján
 

Együtt a tisztaságért a Gellért-hegyen

Az Új Akropolisz KKE Ökológiai Csoportja 2023. április 22-én, a Föld napján környezetvédelmi akciót szervezett a Gellért-hegyre. A közel félszáz önkéntes résztvevő a tavasz eddigi legmelegebb napján elültetett 300 virágot, összegyűjtött 25 zsák szemetet és megtisztított csaknem 20 méternyi esővíz-elvezető árkot. Az egyesület a Főkert Zrt.-vel együttműködve hozta tető alá a programot, amelyen alpinisták is részt vettek.
Tovább

Tiszta Mecsek, tiszta Én!

Tisztító sétát tartottak a mecseki Dömörkapu–Kis-rét útvonalon 2023. április 22-én az Új Akropolisz pécsi önkéntesei. A Föld napjára időzített programon a résztvevők nemcsak az eldobált szemetet szedték össze, de arról is eszmét cseréltek, vajon mit jelent és miért fontos a környezetünk mellett az érzelmeink és gondolataink tisztán tartása. Sőt, arról is szó esett, hogyan veselkedhetünk neki belső világunk megszépítésének.
Tovább

Egységtől a ciklikusságig – természetvédelmi akció Győrött

A Föld napja alkalmából két összekapcsolódó programot tartottak Győrben az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntesei. 2023. április 20-án a természet hét törvényével ismerkedhettek meg a résztvevők, egy olyan rendszerrel, amely egyénileg és közösségileg egyaránt fontos kulcsokat ad a harmonikus és eredményes működéshez, együttműködéshez. Majd április 22-én, a Föld napján 13 önkéntes 2 óra alatt több mint 2 köbméter szeméttől szabadította meg a gorkijvárosi tavak környékét.
Tovább

 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Beszélgetés a belső szabadságról (Busan, Dél-Korea)

Busanban az Új Akropolisz előadással egybekötött beszélgetést szervezett, ahol a résztvevők Platón barlanghasonlatából kiindulva beszélgettek a szabadság élményéről. Bejárva „belső barlangunkat” mindenki felfedezheti, melyek a saját láncai, amelyek megkötik őt, és gátolják kiteljesedését. A beszélgetésen sok szó esett arról, hogyan ismerhetjük fel ezeket a láncokat, és a barlang kijáratát is, amely elvezet a belső szabadsághoz.

K
u
l
t
ú
r
a

Könyvklub a pótolhatatlan olvasmányokról (Belém, Brazília)

Az Új Akropolisz belémi tagjai Brazíliában öthónapos felolvasási sorozatot indítottak egy új könyvklub első programsorozataként. A kezdeményezés célja, hogy az emberek kedvet kapjanak ahhoz, hogy megismerjék, elolvassák azokat a műveket, amelyek pótolhatatlanok az emberiség fejlődésében. A filozófiai iskola instruktorai ismertették is a kiválasztott könyveket, amelyekből részleteket olvastak fel, többek között Seneca Az élet rövidségéről című művét, a Bhagavad-gítát vagy A tűz kapuit Steven Pressfieldtől.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Partmenti tisztítási akció (Mumbai, India)

Indiában önkéntesek tisztítottak meg egy mumbaii partszakaszt, hogy segítségük révén helyreállhasson az ember természetkárosító tevékenysége következtében felborult ökoszisztéma. A területen mangroveerdő terül el, amely egy különleges, gazdag élővilágnak otthont adó növénycsoportosulás. Az Új Akropolisz önkéntesei mindössze 3 óra alatt több mint 1200 kg szemetet távolítottak el a területről.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr, Pixabay

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2023