A szenvedés okairól – buddhista tanok mentén

Esemény típus
Filozófiai kávéház
Időpont
Helyszín
Műterem Kávézó

A Filo-Café eseménysorozat legújabb, beszélgetéssel egybekötött előadását 2023. április 28-án rendezték meg a budapesti Műterem Kávézóban. Az Új Akropolisz instruktora, Apáti János vezette kerekasztal-beszélgetésen Buddha tanításainak felelevenítésével keresték a résztvevők a lehetséges válaszokat a szenvedés okaira és azok megszüntetésének módjaira.

A beszélgetés vezetője Buddha benáreszi beszédéből kiemelte az Első Nemes Igazságot, ahol a szenvedést tényként ismerjük el mint létezésünk alapvető részét. Ennek a felismerésnek a segítségével megérthetjük, meghatározhatjuk a fájdalmunk okát, és ha ezen túljutunk, odáig is elérhetünk, hogy ezt a fajta szenvedést képesek legyünk megszüntetni.

Ehhez pedig Buddha szintén kulcsot adott, amely nem más, mint a Nemes Nyolcrétű Ösvény: a helyes nézetek, a helyes elhatározás, a helyes beszéd, a helyes cselekvés, a helyes életmód, a helyes törekvés, a helyes figyelem és a helyes elmélyülés.

Az előadáson a hallgatóságban több kérdés is felmerült a témával kapcsolatban, mint például: Létezik haszontalan szenvedés? Tudjuk-e értékelni a pozitív dolgokat az életben, ha nincs szenvedés? Vajon van-e „mértékegysége”, optimális mértéke a szenvedésnek, és ha igen, mekkora is lehet ez valójában? Apáti János Szent Benedek regulájából idézett, amely többek között mértéket szabott a szerzetesek borivási szokásainak is. Mindenki más-más mennyiséget ihatott, mivel másként hatott az egyes szerzetesekre a nemes ital. Ez a párhuzam rávilágított arra, hogy a szenvedésünket nem lehet másokéval összehasonlítani, hiszen más-más életet élünk, eltérőek a személyiségjegyeink, különbözik a neveltetésünk, más elveket vallhatunk és így tovább.

Segíthetünk viszont egymásnak abban, hogy felfejtsük a szenvedésünk okait, sőt élettapasztalataink és gondolataink megosztásával inspirálhatjuk társainkat, még akár lehetséges megoldókulcsokat is adhatunk egymásnak, hogy sikerrel vegyük, tanulási lehetőségnek fogjuk fel egyéni élethelyzeteinket. És soha ne feledjük: egyszer minden elmúlik. Még a szenvedés is.

Előadó
Szerző