Apáti János

Hol tanít
Budapest

Mit tanít: Bevezetés a keleti és nyugati bölcsességbe, Szimbolizmus
Végzettsége: informatikatanár, ELTE
Foglalkozása: informatikus
Kedvenc területe, érdeklődési köre: mesekutatás, Ji King

A tartós kapcsolatok titka a Ji King alapján

Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.08.24. 18:00

Augusztus 24-én ismét zsúfolásig megtelt a Műterem Kávézó az Új Akropolisz Filozófiai Iskola rendezte Filo-Cafén. Apáti János ezúttal arról tartott előadást, hogy a kínai Ji King tanácsait szem előtt tartva hogyan tehetünk szert tartós, tartalmas kapcsolatokra. A Változások könyveként is emlegetett írásműből többek között azt olvashatjuk ki, hogy a természet ciklusaihoz hasonlóan arra is más és másféle választ találhatunk, vajon mitől lesz tartós az adott viszony.

A boldogsághoz vezető út

Epiktétosz tanítása szerint
Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.06.30. 18:00

Mit jelent boldognak lenni? Hogyan érhetjük el a lelki nyugalom állapotát? Vajon van rá biztos recept? – Többek közt ezekről a kérdésekről elmélkedtek azok, akik részt vettek a Műterem Kávézóban meghirdetett eseményen 2023. június 30-án, Apáti János, az Új Akropolisz előadója közreműködésével. A téma sok embert vonzott, a rekkenő meleg ellenére megtelt a helyiség érdeklődőkkel.

Az előadó mindenekelőtt körvonalazta Epiktétosz lélekterápiájának lényegét a hallgatóságnak. Ahogy a filozófus írta, nemcsak gondolataink, hanem az érzelmeink is képesek befolyásolni cselekedeteinket, ezért nem mindegy, hogy melyiket hagyjuk érvényesülni. Ahogy az sem mindegy, hogy amit teszünk, harmóniában van-e személyiségünkkel és lelkiismeretünkkel.

FILO-Café: Hogyan kerüljük el a viszályokat - a Ji King alapján

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2023.09.22. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Az előadás és beszélgetés során arra keressük a választ, hogy hány féle viszály van és azokhoz hogyan érdemes viszonyulni és legfőképpen hogyan lehet megelőzni őket.

Szeptember 22-én pénteken Budapesten, a Műterem kávézóban.

FILO-Café: A tartós kapcsolatok titka - a Ji King alapján

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2023.08.24. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Ez alkalommal annak járunk utána, hogy hogyan lehet úgy alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez, társunkhoz, hogy közben ne veszítsük el önmagunkat. Mi az, amiből nem engedhetünk és mi az amiből engednünk kell. Mik az alapvető társas szerepek, amelyeket be kell tölteni ha hosszabb távon gondolkodunk.

Augusztus 24-én csütörtökön Budapesten, a Műterem kávézóban.

FILO-Café: Hogyan formáljuk jellemünket - a Ji King alapján

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2023.07.20. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Saját jellemünk formálása a legbiztosabb útja a boldogság keresésének és az örömteli, sikeres együttműködésnek. A feladat ugyanakkor nem egyszerű, de a lelki folyamatainknak és fejlődésünknek is szabályai vannak, amelyet évezredek óta kutattak a bölcsek. Ez alkalommal azt vesszük sorra, hogy mit mi után érdemes szem előtt tartani, és egyáltalán hova is tart ez az út, hogyan vehetjük kezünkbe a sorsunkat.

Július 20-án csütörtökön Budapesten, a Műterem kávézóban.

Sakkjátszma Ardzsuna szemével – avagy a belső, lelki küzdelmekről

Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.05.19. 18:00

Egy újabb lélekemelő beszélgetésen vehettek részt azok, akik 2023. május 19-én összegyűltek a budapesti Műterem Kávézóban. A hallgatóság mindennapi döntéseink nehézségeiről folytatott eszmecserét, valamint arról, mi segíthet bennünket a helyes választásban.

A szenvedés okairól – buddhista tanok mentén

Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.04.28. 18:00

A Filo-Café eseménysorozat legújabb, beszélgetéssel egybekötött előadását 2023. április 28-án rendezték meg a budapesti Műterem Kávézóban. Az Új Akropolisz instruktora, Apáti János vezette kerekasztal-beszélgetésen Buddha tanításainak felelevenítésével keresték a résztvevők a lehetséges válaszokat a szenvedés okaira és azok megszüntetésének módjaira.

A beszélgetés vezetője Buddha benáreszi beszédéből kiemelte az Első Nemes Igazságot, ahol a szenvedést tényként ismerjük el mint létezésünk alapvető részét. Ennek a felismerésnek a segítségével megérthetjük, meghatározhatjuk a fájdalmunk okát, és ha ezen túljutunk, odáig is elérhetünk, hogy ezt a fajta szenvedést képesek legyünk megszüntetni.
 

FILO-Café – A belső, lelki küzdelmekről (Ardzsuna mítosza alapján)

Előadás és beszélgetés
Kezdete
2023.05.19. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Ha akarjuk, ha nem, rendszeresen vagyunk küzdelmek részesei. Hol a külvilággal hadakozunk, hol önmagunkkal. Mindannyian szeretnénk biztosak lenni abban, hogy az erőfeszítéseink, belső vívódásaink nem lesznek hiábavalók.

Május 19-én pénteken Budapesten, a Műterem kávézóban.

FILO-Café – A lelki nyugalomról (Epiktétosz lélekterápiája alapján)

Előadás és beszélgetés
Kezdete
2023.06.30. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

Epiktétosz nyolc lépésre bontja le az élethelyzettől a végső, "boldognak vagy szerencsétlennek érzem-e magam" érzelemig vezető utat. Megmutatja, hogy e lépések közül valójában két helyen tudunk hatékonyan beavatkozni ahhoz, hogy a végén boldogok legyünk. Ha ezt nem ismerjük fel és nem avatkozunk be időben a megfelelő helyeken és módon, akkor csak a körülményeken fog múlni, hogy szerencsétlennek vagy boldognak érezzük-e magunkat a végén.

Június 30-án pénteken Budapesten, a Műterem kávézóban.

FILO-Café – A szenvedés okairól (Buddha tanításai alapján)

Előadás és beszélgetés
Kezdete
2023.04.28. 18:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.

 

Nincs ember, aki ne szenvedett volna valamikor. Elkerülhetetlennek tűnik, nem mindig ismerjük fel az okát, sokszor nem értjük mi végett létezik egyáltalán. Márpedig amíg az okokat nem tisztázzuk, addig esélyünk sincs arra, hogy megszüntessük.

Április 28-án pénteken Budapesten, a Műterem kávézóban.