Filozófiai kávéház

FiloChat - A Belső harc

Filozófiai beszélgetés gyakorlattal
Kezdete
2024.02.23. 18:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Mindannyian ismerjük azt az állapotot, amikor például belátjuk valamiről, hogy helyes, de mégis nehezünkre esik megtenni. Lehet ez egy rossz szokás elhagyása, vagy életmód váltás. Vagy megígérjük egy jó barátunknak, hogy segítünk neki hétvégén, de amikor emiatt korán kell kelni, a pokolba kívánjuk az egészet. Az is előfordul, hogy belül meg vagyunk győződve egy döntés, választás helyességéről, de a környezetünk, vagy éppen a társadalom nem támogatja ezt.

A tartós kapcsolatok titka a Ji King alapján

Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.08.24. 18:00

Augusztus 24-én ismét zsúfolásig megtelt a Műterem Kávézó az Új Akropolisz Filozófiai Iskola rendezte Filo-Cafén. Apáti János ezúttal arról tartott előadást, hogy a kínai Ji King tanácsait szem előtt tartva hogyan tehetünk szert tartós, tartalmas kapcsolatokra. A Változások könyveként is emlegetett írásműből többek között azt olvashatjuk ki, hogy a természet ciklusaihoz hasonlóan arra is más és másféle választ találhatunk, vajon mitől lesz tartós az adott viszony.

FiloChat - A nehézségek természetéről

Lehet-e helyesen viszonyulni a nehézségekhez?
Kezdete
2023.09.13. 18:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Életünk során több nehézséggel találkoztunk már. Voltak kisebbek, amiket másnapra már el is felejtettünk, de voltak nagyobbak is melyeket, amíg élünk, soha nem feledünk.  Amikor benne vagyunk, könnyen elveszthetjük a fejünket, érzelmeink elszabadulhatnak, fizikailag pedig meg sem tudunk moccanni. De vajon mi értelme van ezeknek a nehézségeknek és hogyan lehet helyesen viszonyulni hozzájuk?

A boldogsághoz vezető út

Epiktétosz tanítása szerint
Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.06.30. 18:00

Mit jelent boldognak lenni? Hogyan érhetjük el a lelki nyugalom állapotát? Vajon van rá biztos recept? – Többek közt ezekről a kérdésekről elmélkedtek azok, akik részt vettek a Műterem Kávézóban meghirdetett eseményen 2023. június 30-án, Apáti János, az Új Akropolisz előadója közreműködésével. A téma sok embert vonzott, a rekkenő meleg ellenére megtelt a helyiség érdeklődőkkel.

Az előadó mindenekelőtt körvonalazta Epiktétosz lélekterápiájának lényegét a hallgatóságnak. Ahogy a filozófus írta, nemcsak gondolataink, hanem az érzelmeink is képesek befolyásolni cselekedeteinket, ezért nem mindegy, hogy melyiket hagyjuk érvényesülni. Ahogy az sem mindegy, hogy amit teszünk, harmóniában van-e személyiségünkkel és lelkiismeretünkkel.

Sakkjátszma Ardzsuna szemével – avagy a belső, lelki küzdelmekről

Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.05.19. 18:00

Egy újabb lélekemelő beszélgetésen vehettek részt azok, akik 2023. május 19-én összegyűltek a budapesti Műterem Kávézóban. A hallgatóság mindennapi döntéseink nehézségeiről folytatott eszmecserét, valamint arról, mi segíthet bennünket a helyes választásban.

FiloChat - Felnőtté válni

Felnőttem! De felnőtt is vagyok?
Kezdete
2023.06.09. 18:00
Helyszín
Partisan cafe & bar, Pécs, Széchenyi tér 15.

Filozófiai beszélgetésünk során több témakör szempontjából járjuk körbe a felnőtté válás kérdését. Kezjük ezt a platóni a polgárral, aki a társadolmban tevékeny és felelősségteljes egyén. A filozófus gondolata szerint, senki sem születik polgárnak, hanem azzá kell válnia, megfelelő szintű egyéni erkölcsi és intellektuális növekedés révén.

A szenvedés okairól – buddhista tanok mentén

Helyszín
Műterem Kávézó
Időpont
2023.04.28. 18:00

A Filo-Café eseménysorozat legújabb, beszélgetéssel egybekötött előadását 2023. április 28-án rendezték meg a budapesti Műterem Kávézóban. Az Új Akropolisz instruktora, Apáti János vezette kerekasztal-beszélgetésen Buddha tanításainak felelevenítésével keresték a résztvevők a lehetséges válaszokat a szenvedés okaira és azok megszüntetésének módjaira.

A beszélgetés vezetője Buddha benáreszi beszédéből kiemelte az Első Nemes Igazságot, ahol a szenvedést tényként ismerjük el mint létezésünk alapvető részét. Ennek a felismerésnek a segítségével megérthetjük, meghatározhatjuk a fájdalmunk okát, és ha ezen túljutunk, odáig is elérhetünk, hogy ezt a fajta szenvedést képesek legyünk megszüntetni.
 

FiloChat - Felelősségvállalás

Önmagunkért, sorsunkért, világért
Kezdete
2023.04.28. 18:00
Helyszín
Partisan cafe & bar, Pécs, Széchenyi tér 15.

Filozófiai beszélgetésünk során több témakör szempontjából járjuk körbe a felelősségvállalás kérdését, kezdve a Sztoikusok nézeteivel, mely szerint nem élhetünk úgy a világban, hogy amit teszünk, az ne hagyjon nyomot valamilyen szinten.

A boldogságkeresés útjai

Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Időpont
2023.03.17. 18:00

2023. március 17-én az Új Akropolisz Filozófiai Iskola arról az embert évezredek óta foglalkoztató, örök talányról tartott előadást, hogy vajon hogyan lelhetünk rá boldogságunk kulcsára. A Budapesten, a 8. kerületi Műterem kávézóban megrendezett FiloCafén a kb. 30 résztvevő is hozzászólt a témához. A pezsgő beszélgetésen olyan megmozgató, elgondolkodásra késztető kérdések merültek fel, mint hogy mi az emberhez méltó boldogság, baj-e, ha olykor nem érezzük magunkat boldognak, vagy eldönthetjük-e, mitől tesszük függővé boldogságunkat.

FiloChat - Barátságról

A hétköznapi ismeretségtől a filozófiai barátságig
Kezdete
2023.03.31. 18:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Filozófiai beszélgetésünk során több témakör szempontjából járjuk körbe a barátságot, ahol a felmerülő gondolatok talán segítenek abban, hogy más szemmel nézzünk a barátunkra.