Tiszta Mecsek, tiszta Én!

Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Tisztító sétát tartottak a mecseki Dömörkapu–Kis-rét útvonalon 2023. április 22-én az Új Akropolisz pécsi önkéntesei. A Föld napjára időzített programon a résztvevők nemcsak az eldobált szemetet szedték össze, de arról is eszmét cseréltek, vajon mit jelent és miért fontos a környezetünk mellett az érzelmeink és gondolataink tisztán tartása. Sőt, arról is szó esett, hogyan veselkedhetünk neki belső világunk megszépítésének.

A filozófiai iskola tagjai az akcióval arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy környezetünk tisztaságával szorosan összefügg az emberek pszichés állapota, kiegyensúlyozottsága is. Ha hullámoznak az érzelmek, zakatolnak a gondolatok, ami miatt állandó kimerültséget érez az ember, akkor lankad a figyelem, beszűkül a tudatunk, és a külvilágot is csak nehézségeink szűrőjén át leszünk képesek érzékelni.

A sétán olyan egyszerű gyakorlatokat sajátíthattak el a jelenlévők, amelyek segítenek lecsendesíteni a belső viharokat, és éberebben megkülönböztetni egymástól a körkörös, meddő és az előre vivő, termékeny gondolatokat. Többek között megfigyelték a forrás vizét, ahogy csobog és a bőrükhöz ér, és csendben hallgatták az erdő neszeit. Mivel az ember is a természet szülötte, a környezetünk elmélyült érzékelése segít, hogy a bennünk zajló változásokat is jobban megértsük, tiszta fejjel, tiszta szívvel cselekedhessünk nap mint nap.

Előadó
Szerző