Együtt a tisztaságért a Gellért-hegyen

Esemény típus
Környezettisztítási akció
Időpont

Az Új Akropolisz KKE Ökológiai Csoportja 2023. április 22-én, a Föld napján környezetvédelmi akciót szervezett a Gellért-hegyre. A közel félszáz önkéntes résztvevő a tavasz eddigi legmelegebb napján elültetett 300 virágot, összegyűjtött 25 zsák szemetet és megtisztított csaknem 20 méternyi esővíz-elvezető árkot. Az egyesület a Főkert Zrt.-vel együttműködve hozta tető alá a programot, amelyen a Hexa-Alpin Kft. alpinistái is részt vettek.

Többéves hagyomány, hogy az Új Akropolisz Filozófiai Iskola a világ minden táján környezetvédelmi akcióval tiszteleg a Föld napja előtt. Magyarországon az önkéntesek idén Budapesten és öt másik városban szerveztek programot április 22-én. Egerben, Szegeden, Pécsett, Győrött, Székesfehérvárott és Veszprémben szemétszedési akciót, vagy egyéb, a természetről, ember és környezete harmonikus kapcsolatáról szóló előadást szerveztek az egyesület tagjai.

A fővárosban a Gellért-hegyen három fronton álltak helyt a szervezők, a résztvevő diákok és a többi lelkes önkéntes. A Főkert Zrt. munkatársainak segítségével egy csapat a Hegyalja út mentén álló virágládákat ültette tele virágokkal. Mások a Gellért püspök szobrának pár száz méteres körzetében zsákokba gyűjtötték a bokrokban, az úton, padok alatt és más eldugott helyen felgyűlt szemetet. Néhány férfi és fiatalember pedig az esővízelvezető-árok mélyén felhalmozódott hordalékot lapátolták ki, amellyel a négyórás munka alatt tíz köbméternyi földet mozgattak meg.

2023-ban ismét alpinisták is közreműködtek az akcióban. Négyen húzták fel a beülőt, és a szobor alatti vízesést vették gondozásukba, és kora délutánig több kilónyi palackot, üveget gyűjtöttek össze.

Az esemény idén is körpacsival zárult, ahol mindenki ad egy ötöst mindenkinek. Az immár hagyománnyá vált lezárás az önkéntesek együttműködését szimbolizálja, a köralkotás a közös célt jeleníti meg, amelyért szervezett formában, egymás erejét kiegészítve munkálkodnak a résztvevők. De egy láthatatlan szál is összeköti őket: szeretik a természetet és felelősséget éreznek iránta. Így rendszeresen tesznek is azért, hogy tisztábbá és szebbé változtassák külső és belső környezetüket egyaránt.

Előadó