2021. április | Minden zárva, de az elménk nyitva

fejlec_2021aprilis.jpg
 
Hova vezet az önismeret (hiánya)?
onismeret_kulcs.jpg

Előadás és online beszélgetés

április 17. szombat, 17.00 órától

Az ember, aki nem tudja kicsoda, honnan jött és merre tart, bajba sodorhatja magát döntéseivel, az élethelyzetekre adott reakcióival. Ez történt Szophoklész Oidipuszával és Alkibiadésszel is, a híres-hírhedt görög hadvezérrel. Ez megtörténhet bármelyik kor emberével és velünk is, ha nem tudjuk kik, mik vagyunk emberként általában. Ha nem tudunk helyesen válaszolni a Szfinx kérdéseire.

Azzal is tisztában kell lennünk, hogy mire terjed ki a tudásunk, és mire nem. Így megtalálhatjuk a legnagyobb hibák okát, nevezetesen azt, hogy azt hisszük, tudjuk azt, amiről valójában nincs tudásunk. Az első nagy lépés az önismeret útján, amikor megéljük a Szókratésznak tulajdonított mondat velejét: Tudom, hogy nem tudok.

Az Ismerd meg önmagad felhívása egy görög jósda üdvözlő szavai azoknak, akiket érdekelt a saját jövőjük. Az Ismerd meg önmagad mindenkori felhívás minden embernek, aki felelősséget vállal sorsa alakulásáért.

A programon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni e-mailben április 16-ig lehet a regisztracio[kukac]ujakropolisz.hu címen.

1% adó felajánlása

Köszönjük, hogy idén is támogatsz bennünket adód 1%-ának felajánlásával.
 

Adataink:

Név: „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42
Székhely: 1085 Budapest, Rigó u. 6-8.
Levelezési cím: 1447 Budapest, Pf. 592
 

Letölthető nyilatkozat: 1% .pdf
Legutóbbi közhasznúsági jelentésünket itt olvashatod.
További hasznos tudnivalókért kattints ide.

 

E havi számunkban:


Minden zárva, de az elménk nyitva

szivarvany_kitartas.jpgEmbert próbálók ezek a hónapok, és sokak szemében nem is elsősorban a járvány okozta félelem miatt. A különböző fórumokon, betelefonálós műsorokban az emberek arról panaszkodnak, hogy milyen szűk lett a világ. Zárva vannak az éttermek, teraszok, edzőtermek, színházak, mozik, könyvtárak, sőt az idei nyaralásunk is veszélybe került.

Persze megszokhattuk, hogy az életben olykor keresztülhúzzák a számításainkat, vagy egyszerűen csak a körülmények nem a legideálisabbak a céljaink eléréséhez. A legtöbben mégis megérezzük a mostani nagy hatású változásokat, még ha ezek átmenetiek is. Nemrég hallottam például a rádióban egy interjút az egyik világ- és Európa-bajnok úszónőnkkel, aki elmondta, hogy az utóbbi időkben megesett, hogy egyszer-egyszer nem mehetett le az uszodába.

Márpedig a sportjának ezen a szintjén akár egyetlen nap edzéshiány is a teljesítmény rovására mehet, hiszen a tökéletes technikát a testtel gyakoroltatni kell, és emlékeztetni is kell rá. Így egy kimaradt hétvége utáni első edzésnapon a technika felidézése az első lépés. Hasonlót hallani zenészberkekből is. Hagyományosan Liszt Ferencnek tulajdonítanak egy több változatban fennmaradt idézetet, amely valahogy így hangzik: „Ha egy napot nem gyakorlok, már megérzem. Ha kettőt, azt a zenekar is észreveszi. Ha hármat, azt pedig már a közönség is.”

Ismétlés, ismétlés. Manapság, mikor olyan szűk a mozgásterünk, olyan kevés a változatos programok adta lehetőség, és egyformának tűnnek a napjaink, talán még hangsúlyosabban úgy érezhetjük, hogy az ismétlés egyenlő a változatlansággal, az unalommal. Pedig még ha nem is élversenyzők vagy zenei virtuózok vagyunk, mindnyájan el szeretnénk érni valamit ebben az életben, és ehhez az ismétlés, a kitartás és az állandóság kulcsfontosságú eszközök.

[Tovább…]
Dr. Bujáki Márton

montazs_2021_apr.jpg
Marcus Aurelius: Elmélkedések
Idézetválogatás a vezérlő értelem természetéről


aurelius_nyagyito.jpgTiszteld véleményalkotó képességedet! Teljesen ettől függ, hogy vezérlő értelmed ment maradjon minden olyan ítélettől, amely nincs összhangban a természettel és az eszes lény alkatával. Ez biztosítja, hogy mások felfogásának ne hódoljunk be egykönnyen, hogy az embertársainkkal szemben jóindulatot, az istenekkel szemben pedig engedelmességet tanúsítsunk. (III/9.)

Ha a józan ész szabályainak megfelelő módon, buzgón, határozottan, békés lélekkel azt teszed, amit a pillanat kíván, ha sem jobbra, sem balra nem nézel, hanem géniuszodat olyan tisztán igyekszel megőrizni, mintha már vissza kellene adnod; ha még hozzá mit sem vársz és mitől sem remegsz: ha úgy cselekszel, hogy tevékenységed mindig összhangban áll a természettel, és minden szavadban – megnyilatkozásodban beéred a hősi időkre emlékeztető igazsággal, akkor boldogan élsz. Már pedig ebben senki meg nem akadályozhat. (III/12.)

Van-e világos értelmed? – Igen! – Miért nem élsz vele? Mert, ha ez betölti feladatát, mi másra van még szükséged? (IV/13.)

„Vajon mire használom most lelkemet?” – Ezt a kérdést kell feltennem minden alkalommal, és meg kell vizsgálnom, mi megy most végbe abban a részemben, amit vezérlő értelemnek neveznek. S kinek a lelke az én lelkem? Csak nem gyermeké vagy sihederé, vagy asszonyé, vagy zsarnoké, vagy vadállaté? (V/11.)

[Tovább…]
 


Nálunk történt
 

Tavaszi megújulás – praktikus tanácsok

Emlékezem, tehát vagyok

tavasz_NYEA.jpg

emlekezet_NYEA.jpg

Március legelső napján az Új Akropolisz székesfehérvári tagjai online nyilvános előadást tartottak a tavasz erejéről, és arról, hogy ha mélyen megértjük az évszakban rejlő lehetőségeket, hogyan hathat ez jótékonyan saját életünkre. Dr. Nagy Alinda és Klatsmányi Péter arról beszéltek, hogy ahogy az előttünk álló időszak a megújulást, a tisztulást hordozza magában, az ember a természet részeként ugyancsak megragadhatja ezt az erőt.
Tovább
Márciusban az emlékezet erejéről tartottak online beszélgetést az Új Akropolisz győri tagjai. Az emlékezet az egyik olyan képesség, amely emberré teszi az embert, azonban nem is olyan egyszerű csak úgy előrántani a megfelelő emléket elménk sok száz fiókjából. Szó esett arról, hogy vajon mit kezdhetünk a mélyre eltemetett emlékekkel, hogyan oldhatjuk fel megkövesedett érzelmi mintázatainkat, és hogy hogyan válhat az emlékezet az önmagunkhoz vezető úttá.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Seneca: A boldogságról (Szófia, Bulgária)

news_filo.jpgBulgáriában az Új Akropolisz tagjai ingyenes online előadást szerveztek a boldogságról, és az örök kérdésről, hogy milyen utakon érhetjük el ezt a vágyott állapot. A hallgatók Seneca „A boldogságról” című munkájából vett idézetek alapján hasznos, gyakorlatias tanácsokat kaphattak. Szó esett többek között arról is, hogy a filozófia útján a kereső nem a körülményekben találja meg öröme forrását, hanem azoktól függetlenül is megleli. Mindehhez az egyik kulcs, hogy az önismeret révén képessé váljunk érzelmeink és gondolataink irányítására, és ezáltal egyfajta belső, békés állapot elérésére.

K
u
l
t
ú
r
a

Sztoicizmus: gyakorlati filozófia a jobb életért (Argentína)

news_kult.jpgAz Új Akropolisz tagjai Argentínában online szemináriumot tartottak a sztoikusok örökül hagyta gyakorlati filozófiáról, mint egy jobb és kiegyensúlyozottabb élet lehetőségéről. Ez a Görögországból útra kelt, és leginkább Rómában meghonosodott irányzat holisztikus képet adott az emberről és környezetéről. Ennek köszönhetően praktikus tanácsokat fogalmazott meg az utunkba kerülő nehézségek legyőzéséhez. Az utókor úgy tartja számon a sztoikus filozófiát, mint amely alkalmas arra, hogy alkalmazásával átvészeljünk olyan nehéz időket, mint amelyben ezek az elvek születtek, vagy mint amelyben ma is élünk.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Önkéntes tevékenység ökológiai gazdálkodásban (Tajpej, Tajvan)

news_onk.jpgTajvanban az Új Akropolisz önkéntesei eltöltöttek egy napot Tajpejben, ahol megismerkedhettek az ökológiai gazdálkodással. A külvárosi „Vöröstalaj-farmon” a résztvevők sokat tanultak az olyan hagyományos mezőgazdasági módszerekről, amelyek a természet saját törvényeihez alkalmazkodnak, így az élőlények és az ember harmonikus együttélését teszik lehetővé. Az önkéntesek elmondták, hogy az ember és a természet ilyesfajta kapcsolatának feltárása szívet melengetően hatott rájuk, és arra inspirálta őket, hogy újraértelmezzék a külső és a belső környezet, a makro- és a mikrokozmosz harmonikus együttélésének lehetőségeit.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021