2020. november | Visszailleszkedés a nagy egészbe

202011-fejlec.jpg
 
Hova vezet az önismeret (hiánya)?
Alkibiadésztől Oidipuszon át Apollónig
Oedipus.jpg

Élőben és online - előadás, beszélgetés, színjáték egy estében

Mit kell tudnunk magunkról ahhoz, hogy elmondhassuk: ismerjük magunkat? Platón és Szophoklész szerint többet annál, mint hogy mit kedvelünk, s mit nem, vagy hogy milyen szokásaink vannak. Az önismerethez tudnunk kell, honnan jövünk és merre tartunk. Tudnunk kell helyesen válaszolni a Szfinx kérdésére. Emellett tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az, amit tudunk és miről nincs tudásunk. Így elkerülhetjük a legnagyobb bajt, nevezetesen azt, hogy azt hisszük, tudjuk, amit voltaképpen nem tudunk. Ez a kétszeres tudatlanság határozta meg az ember helyzetét szemléltető két görög hős sorsát is. A neves hadvezér, Alkibiadész, nem jutott el addig a felismerésig, hogy tudja, hogy nem tud, Oidipusz, Thébai mitikus uralkodója viszont igen. Választásaik és haláluk módja, mintha a tudatlanság rabjaként tengődő és az önismerethez fokozatosan közeledő emberi életutat szimbolizálná. Hogyan jut el az ember az önismeretig? Alkibiadész hárította a kérdést és a törekvést. Végig azzal az énképpel azonosult, amit a környezete sugallt. Oidipusz azonban képes volt otthagyni királyi énjét, és bátran vállalta a fájdalmas befelé fordulást. Egyikük sodródott az árral, a másik visszafordult és elevezett a forrásig.

Találkozás a Szfinxszel – színi feldolgozás

Oidipusz tragédiája a hőssé váló ember története, aki képes szembesülni tudatlanságának következményeivel, és aki vállalja a megtisztulás és tanulás útját. Az ösvény elején és végén ott áll a rejtélyes Szfinx, aki kérdéseivel létünk gyökeréig hatol.

Kedves látogatónk! November 16. és 21. között országszerte számos, az antik görög filozófiát, kultúrát és mitológiát érintő előadással, beszélgetéssel várunk. Részletekért keresd fel honlapunkat vagy facebook-oldalunkat!


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

ÉLETRE SZÓLÓ FILOZÓFIA
Mivé válhatok?
eletreszolo.jpg

Előadássorozat gyakorlatokkal

Körutazásra hívunk, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva:

• Hogyan válhatunk boldogabbá, jobbá és erősebbé?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakíthatjuk a jövőt?

Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

Csatlakozni az első három alkalommal lehet:
1. alkalom: november 23. hétfő 18.30, téma: Hogyan ismerjük fel magunkban az emberi értékeket?
2. alkalom: november 30. hétfő 18.30, téma: Az ember és a természet felépítése
3. alkalom: december 7. hétfő 18.30, téma: India bölcsessége: hogyan viszonyuljunk a belső konfliktusainkhoz?

A sorozat havidíjas, az első alkalom díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 1x2 órát hétfő esténként, 5–6 hónapon keresztül.

Kinek ajánljuk? A témák mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.

Olyan gyakorlatokat is elsajátítunk, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink erősítésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat stb.

Részletekért kattints ide vagy ide.

 

E havi számunkban:


Hogyan éljük meg a halottak napját?

halottak_napja_sir.pngIsmét közeledik a halottak napja. A mi családunkban ilyenkor mindig rendbe rakjuk a sírokat, gyertyát gyújtunk az elhunytak emlékére, de mindehhez sosem társult számomra mélyebb lelki tartalom. És más kultúrák ünnepi szokásai sem mozgattak meg különösebben, mint például a halloween-rémségek vagy a mexikói daloló csontvázfigurák.

Mégis úgy gondoltam, az nem lehet véletlen, hogy ebben az időszakban a világ számos pontján a halottak felé fordul a figyelem. Miből eredhetnek ezek a szokások, milyen mélyebb, lényegi tartalom fűződik hozzájuk?

Október utolsó napja és november eleje már a kereszténység előtt is számos civilizáció kiemelt időszakának számított. Habár a különböző vallásokban és kultúrákban eltérő szimbólumok és rítusok kapcsolódtak az ekkor zajló ünnepekhez, a néphagyománynak mégis számos eleme hasonlóságot mutat a világ különféle területein. Hazánkban például a töklámpás készítése sem az utóbbi évtizedekben jelent csak meg, ezt mutatja Bálint gazda visszaemlékezése is:
„Gyermekkoromban azzal szórakoztunk a hosszú őszi estéken, hogy a jókora tököket kivájtuk, szemet, szájat vágtunk rá, és társaink rémületére este égő gyertyát állítottunk belé.”

[Tovább…]
Kecskés Zsuzsanna

montazs.png
A sokszínűség

sokszinuseg.jpgA sokszínűség gazdagít. Mi több, ha megfigyeljük, a réten egyetlen négyzetméteren a szurokfű, a lándzsás útifű, a kis ezerjófű, a füzények, orbáncfű, apróbojtorján, kakukkfű stb. hihetetlen sokféle növény együttélését, szembetűnő a külső forma változatossága: lilák, zöldek, sárgák, rózsaszínek, eltérő magasságúak, és árnyékot kedvelők vagy napra vágyók is akadnak közöttük. Más és más tápanyagot vesznek fel, más és más részüket hasznosítják az ott élő állatok és növények. Folyamatosan növekednek és folyamatosan adnak. S ha nem taroljuk le a rétet, csak elkérjük a természettől a szükséges szálakat, leveleket vagy virágokat, már akkor is, arról a kis talpalatnyi területről is egy egész család nagyjából egy hónapra elegendő gyógyfűkészlete gyűjthető be, hogy aztán gyógyító és egészségtámogató főzeteket, forrázatokat, olajakat, tinktúrákat készíthessünk belőlük.

[Tovább…]
Kassai Zita


Nálunk történt
 

A jellemformálás kilenc lépése

Felnőttem! De felnőtt is vagyok?

Ji_King.jpg

filo-chat.jpg

Az Új Akropolisz budapesti központjában a Ji Kingről tartottak előadást. Bár ezt a bölcseleti művet a legtöbben fontos döntéseik meghozatala előtt forgatják, a jellem formálásához is segítséget nyújt. A jellem a pozitív tulajdonságaink, meglévő erényeink egysége, a formálással pedig tovább tökéletesítjük önmagunkat. Apáti János azokat az egymásra épülő lépéseket vette sorra, amelyeket a Ji King az egyéni fejlődésben javasol.
Tovább
A felnőtté válásról tartottak beszélgetést a pécsi Új Akropoliszban. A résztvevők Platón gondolataiból kiindulva könnyed filozófiai társalgással merenghettek el a témáról. Az Filo-chaten többek közt arról is szó esett, hogy vajon valóban mind felnőtté válunk-e, amikor betöltjük a 18. életévünket, valamint arról is, mikor mondható, hogy megnyilvánulásunk „gyerekes”, mikor viselkedünk felnőttként, és mit jelent a felelősségvállalás.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Gyakorlati szeminárium a sztoicizmusról (Spanyolország, Zaragoza)

news_filo.jpgAz Új Akropolisz zaragozai központjában kétalkalmas online kurzust tartottak a sztoikus filozófia szerinti életvezetés hasznosságáról. A kurzust Hector Gil professzor vezette, a keleti és nyugati bölcselet összehasonlító tanulmányozásának szakértője. A résztvevők számos támpontot kaptak ahhoz, hogy a sztoikus filozófia segítségével felismerhessék, mit tudnak saját életükben befolyásolni és mit nem. Aki e kettő közt különbséget tud tenni, passzivitás helyett lelkesedéssel tud változtatni életkörülményein.

K
u
l
t
ú
r
a

Fényképész workshop (USA, Chicago)

news_kult.jpgA chicagói Új Akropolisz hallgatóinak a közelmúltban online workshopot tartott az Izraelben élő Pierre Poulain filozófus és fotóművész. Az online előadásnak „A döntő pillanat” címet adták, és az előadó nemcsak saját kalandos életéről, de a művészet és a filozófia szerves kapcsolatáról is beszélt. Mindkettőre igaz, hogy művelőjétől folyamatos éberséget követel, és hogy nagyban támaszkodik az intuícióra, amely nem puszta képzelgés, hanem a jelenségek mögötti lényeg meglátásának képessége. Az előadás angol nyelven itt visszanézhető.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Közösségi megsegítés São Paulóban (São Pauló nyugati része, Brazília)

news_onk.jpegSão Paulóban az Új Akropolisz önkéntesei élelmiszer- és tisztaságitermék-gyűjtést szerveztek szegénységben élő családok megsegítésére. Az akciónak hála 345 kg élelmet, 389 tisztasági terméket és több mint 700 maszkot osztottak szét a község 35 családjának. A szervezők meggyőződése, hogy mások megsegítése révén az ember maga is jobbá válik, így a hasonló akciók valamilyen módon mindkét fél életét gazdagítják.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, flickr, pixabay, canva

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020