ELHALASZTVA!!! Hova vezet az önismeret (hiánya)? - Alkibiadésztől Oidipuszon át Apollónig

Előadás beszélgetéssel
Kezdete
2020.11.16. hétfő 18:30
Vége
2020.11.16. hétfő 20:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj
A rendezvény díjmentesen látogatható.

ELHALASZTVA!!! Hova vezet az önismeret (hiánya)? - Alkibiadésztől Oidipuszon át Apollónig

Élőben és online - előadás, beszélgetés, színjáték egy estében

Mit kell tudnunk magunkról ahhoz, hogy elmondhassuk: ismerjük magunkat? Platón és Szophoklész szerint többet annál, mint hogy mit kedvelünk, s mit nem, vagy hogy milyen szokásaink vannak. Az önismerethez tudnunk kell, honnan jövünk és merre tartunk. Tudnunk kell helyesen válaszolni a Szfinx kérdésére.
Emellett tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az, amit tudunk és miről nincs tudásunk. Így elkerülhetjük a legnagyobb bajt, nevezetesen azt, hogy azt hisszük, tudjuk, amit voltaképpen nem tudunk. Ez a kétszeres tudatlanság határozta meg az ember helyzetét szemléltető két görög hős sorsát is. A neves hadvezér, Alkibiadész, nem jutott el addig a felismerésig, hogy tudja, hogy nem tud, Oidipusz, Thébai mitikus uralkodója viszont igen. Választásaik és haláluk módja, mintha a tudatlanság rabjaként tengődő és az önismerethez fokozatosan közeledő emberi életutat szimbolizálná.
Hogyan jut el az ember az önismeretig? Alkibiadész hárította a kérdést és a törekvést. Végig azzal az énképpel azonosult, amit a környezete sugallt. Oidipusz azonban képes volt otthagyni királyi énjét, és bátran vállalta a fájdalmas befelé fordulást. Egyikük sodródott az árral, a másik visszafordult és elevezett a forrásig.

Találkozás a Szfinxszel – színi feldolgozás

Oidipusz tragédiája a hőssé váló ember története, aki képes szembesülni tudatlanságának következményeivel, és aki vállalja a megtisztulás és tanulás útját. Az ösvény elején és végén ott áll a rejtélyes Szfinx, aki kérdéseivel létünk gyökeréig hatol. 


Közreműködnek:
Barbély Gábor
Jankovics Márta
Mészáros Veronika
Pálosi-Magyar Myrtill
Szabados Éva
Vándor Géza

A rendezvényeinket látogatók biztonsága érdekében mindent megteszünk a Covid–19 járvány terjedésének megelőzéséért, előadótermünkben gondoskodunk a 1,5 méteres védőtávolság betartásának lehetőségéről. Zárt tereinkben kérjük, hogy látogatóink viseljenek arcmaszkot. Köszönjük az együttműködést!