ELHALASZTVA!!! Hova vezet az önismeret (hiánya)? - Alkibiadésztől Oidipuszon át Apollónig

  Előadás beszélgetéssel
  Kezdete
  2020.11.16. hétfő 18:30
  Vége
  2020.11.16. hétfő 20:00
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
  Részvételi díj
  A rendezvény díjmentesen látogatható.

  ELHALASZTVA!!! Hova vezet az önismeret (hiánya)? - Alkibiadésztől Oidipuszon át Apollónig

  Élőben és online - előadás, beszélgetés, színjáték egy estében

  Mit kell tudnunk magunkról ahhoz, hogy elmondhassuk: ismerjük magunkat? Platón és Szophoklész szerint többet annál, mint hogy mit kedvelünk, s mit nem, vagy hogy milyen szokásaink vannak. Az önismerethez tudnunk kell, honnan jövünk és merre tartunk. Tudnunk kell helyesen válaszolni a Szfinx kérdésére.
  Emellett tisztában kell lennünk azzal, hogy mi az, amit tudunk és miről nincs tudásunk. Így elkerülhetjük a legnagyobb bajt, nevezetesen azt, hogy azt hisszük, tudjuk, amit voltaképpen nem tudunk. Ez a kétszeres tudatlanság határozta meg az ember helyzetét szemléltető két görög hős sorsát is. A neves hadvezér, Alkibiadész, nem jutott el addig a felismerésig, hogy tudja, hogy nem tud, Oidipusz, Thébai mitikus uralkodója viszont igen. Választásaik és haláluk módja, mintha a tudatlanság rabjaként tengődő és az önismerethez fokozatosan közeledő emberi életutat szimbolizálná.
  Hogyan jut el az ember az önismeretig? Alkibiadész hárította a kérdést és a törekvést. Végig azzal az énképpel azonosult, amit a környezete sugallt. Oidipusz azonban képes volt otthagyni királyi énjét, és bátran vállalta a fájdalmas befelé fordulást. Egyikük sodródott az árral, a másik visszafordult és elevezett a forrásig.

  Találkozás a Szfinxszel – színi feldolgozás

  Oidipusz tragédiája a hőssé váló ember története, aki képes szembesülni tudatlanságának következményeivel, és aki vállalja a megtisztulás és tanulás útját. Az ösvény elején és végén ott áll a rejtélyes Szfinx, aki kérdéseivel létünk gyökeréig hatol. 


  Közreműködnek:
  Barbély Gábor
  Jankovics Márta
  Mészáros Veronika
  Pálosi-Magyar Myrtill
  Szabados Éva
  Vándor Géza

  A rendezvényeinket látogatók biztonsága érdekében mindent megteszünk a Covid–19 járvány terjedésének megelőzéséért, előadótermünkben gondoskodunk a 1,5 méteres védőtávolság betartásának lehetőségéről. Zárt tereinkben kérjük, hogy látogatóink viseljenek arcmaszkot. Köszönjük az együttműködést!