A jellemformálás kilenc lépése

  Gyakorlati útmutató a Változások Könyvétől
  Esemény típus
  Előadás beszélgetéssel
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

  Ji_King.jpgAz Új Akropolisz budapesti központjában a Ji Kingről tartottak előadást, amelyet online is közvetítettek. Bár ezt a bölcseleti művet a legtöbben fontos döntéseik meghozatala előtt forgatják, a jellem formálásához is segítséget nyújt. A jellem a pozitív tulajdonságaink, meglévő erényeink egysége, a formálással pedig tovább tökéletesítjük önmagunkat. Apáti János azokat az egymásra épülő lépéseket vette sorra, amelyeket a Ji King az egyéni fejlődésben javasol. Aki követi ezeket a lépéseket, támpontokat kaphat ahhoz, hogyan ismerheti meg jobban önmagát és találhat rá a világban betöltött szerepére.

  A Ji King kilenc hexagrammal írja le a jellemfejlődés lépéseit. Az előadó elmondta, hogy ez nem egyetlen lendülettel végigjárandó út, sokkal inkább ismétlődő tanulási, csiszolódási folyamat. Apáti János a bevezető után ismertette a hexagramokat, majd röviden összefoglalta, milyen jellemformáló lépés kapcsolódik hozzájuk.

  • 10. A Fellépés − A jellem alapja
  A jellemformálás külső feltétele. Jó modor és udvariasság. Ez vezet el a kiegyensúlyozott magatartáshoz, ami nélkül nem kezdődhet el a belső munka.

  • 15. A Szerénység − A jellem fogódzója
  A jellemformálás belső feltétele. Megadja a tiszteletet mindenkinek. Ez az a helyes viszonyulás, amely révén mindenki megtalálhatja saját, őt megillető helyét és szerepét.

  • 24. A Visszatérés (A Fordulópont) − A jellem törzse
  Kezdetét veszi a jellemünk konkrét fejlesztése önmagunk állandó helyesbítése révén, amelynek köszönhetően egyre mélyebb önismeretre és önuralomra teszünk szert.

  • 32. A Tartósság − A jellem szilárdsága
  A jellemünk egységét hozza létre a szabályokat betartó sokrétű mozgásnak és tapasztalásnak köszönhetően. A szilárdság az állandó átalakulás és nem a merevség állapota.

  • 41. A Csökkenés − A jellem ápolása
  Az ösztönök befolyásának csökkentéséről van szó a szellemi élet javára. Mindig a nehéz tennivalókkal kell kezdeni. Ezzel elkerülhetjük a fölösleges károkat.

  • 42. A Gyarapodás −A jellem gazdagsága
  A személyiség szerves növekedését a hasznos, értékes folyamatok előmozdítása révén érhetjük el. Ez a megerősödés, a mindennemű jó szolgálatának ideje.

  • 47. A Szorultság (A Kimerülés) − A jellem próbája
  Meg kell tanulnunk legyőzni az akadályokat azzal, hogy a nehézségeket kihívásnak tekintjük. Ennek köszönhetően megtanuljuk csökkenteni a bennünk lévő haragot.

  • 48. A Kút − A jellem terepe
  Megtanuljuk megkülönböztetni, mi a helyes és mi helytelen. Így gazdag, adakozó személyiséggel, ha tapodtat sem tágítunk célunktól, akkor is erős hatást fejthetünk ki másokra.

  • 57. A Szelíd (A Szél, Az Átható) − A jellem működése
  Erős belső egység alakul ki és a sajátos körülmények felismerése révén bölcs alkalmazkodásra leszünk képesek. Már helyesen mérlegeljük az eseményeket és háttérben tudunk maradni.

  Előadó