2020. december | Benned a kulcs

  fejlec_2020dec.jpg
   
  Benned is él Héraklész? 2.0
  heraklesz.jpg

  Benned is él Héraklész? 2.0

  Online videokonferencia december 12-én, szombaton, 18.00 órától


  Héraklész (vagy ahogy a római világban nevezték: Herkules) története talán mindannyiunk számára ismert. Ha máshol nem is, a népszerű, bohókás rajzfilmben biztosan találkoztunk már vele. De ismerjük-e a történet mélyebb mondanivalóját?

  A hétköznapi embert és a hőst az különbözteti meg, hogy a hős felelősséget vállal a tetteiért, és miközben nemes célokért küzd, próbákat áll ki, megerősödik, mert megküzd saját gyarló természetével. Ebből a gondolatból kiindulva vannak helyzetek, amikor a hétköznapi énünk cselekszik, de olyanok is, amikor a hős győzedelmeskedik bennünk. Kérdés, hogy a hősi viszonyulás hogyan ébreszthető magunkban?

  Héraklész próbái olyan helyzeteket tükröznek, ahol a minden emberben meglévő hérosz kerekedik felül. Ezek erkölcsi tanításait megértve, az elveket mi is alkalmazhatjuk a saját életünkben. Az előadás és beszélgetés során két próbát elemzünk ki: kiderítjük, mi a tévedés alapja, abból milyen hibák fakadtak, és megnézzük, Héraklész milyen megoldást talált, hogy azután a mindennapi életből vett példákat keressünk.

  A Krétai bika elfogásának története kapcsán megvizsgáljuk, mit kezdhetünk a kapott lehetőségeinkkel úgy, hogy abból ne egy Minótaurosz szülessen, hanem élni tudjunk az alkalommal, és tetteink valóban előrevivőek és értékesek legyenek. A másik munkát, Augeiasz istállójának kitakarítását pedig a mértékletesség szempontjából (mi szükséges és mi elégséges) vesszük szemügyre.

  A beszélgetést online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb december 11. (péntek) estig a pecs[kukac]ujakropolisz.hu címen, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük!

   


  További programjaink országszerte:

  Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

  ÉLETRE SZÓLÓ FILOZÓFIA
  Mivé válhatok?
  eletreszolo.jpg

  Előadássorozat gyakorlatokkal

  Körutazásra hívunk, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva:

  • Hogyan válhatunk boldogabbá, jobbá és erősebbé?
  • Mi kell egy jó közösséghez?
  • Hogyan alakíthatjuk a jövőt?

  Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

  A sorozat havidíjas, az első alkalom díjmentes.

  Mennyi időt vesz igénybe? Heti 1x2 órát hétfő esténként, 5–6 hónapon keresztül.

  Kinek ajánljuk? A témák mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.

  Olyan gyakorlatokat is elsajátítunk, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink erősítésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat stb.

  A héten lehet még csatlakozni pécsi és székesfehérvári sorozatunkhoz!

   

  E havi számunkban:


  Én is pusztítsak, ha mindenki azt teszi? Mi mást tehetnék?

  platform2.jpgKépzeld el, hogy több százan éltek egymás alatt, és mindennap ugyanannyi élelmet kell beosztanotok. Először az első szinten élők ehetnek néhány percig, aztán a másodikon és így tovább, több száz emeleten át. Ha beosztanátok, mindenkinek jutna annyi étel, amely elég a túléléshez – a legtöbbeknek mégsem jut egy falat sem. Sokan éhen halnak, és a halottak helyére mindig érkezik új ember. Havonta véletlenszerűen más-más cellába kerülsz: egyszer a 74., máskor a 120., és valamikor talán a 6. szinten ébredsz fel.

  Ez a börtön a helyszíne a Galder Gaztelu-Urrutia rendezte The Platform (El hoyo – „A gödör”, 2019) című, a Netflixen sugárzott spanyol filmnek. Első látásra is barátságtalan intézmény, a főhős, Goreng mégis önként vonul be, hogy az ottlétért cserébe megkapjon egy tanúsítványt. Meg hogy az itt eltöltött hat hónap alatt leszokjon a dohányzásról, és végre kiolvassa a Don Quijotét. Mindenki csak egyetlenegy személyes tárgyat vihet magával, és ő ezt a könyvet, azaz az elmélyedést választotta. A legtöbben azonban inkább késsel, katanával, baseballütővel vagy más fegyverrel érkeznek, hiszen aki itt ébred fel, annak az első pillanattól veszélyben van az élete.

  Ebben az intézményben hírből sem ismerik a társadalmi szolidaritást, a humanizmust, a javak kiegyensúlyozott elosztását – vagy a könyörületet. Aki felső szintre kerül, mázlista, és annyit eszik, amennyit akar. Középen örülnek, hogy még jut nekik pár falat és nem halnak éhen. Odalent úgy tartják: ha túl akarnak élni egy hónapon át táplálék nélkül, embertelen tettre kényszerülnek. Goreng már az első Gödörben töltött napján kiképzést kap öreg, dörzsölt, kegyetlen cellatársától: akik alattuk élnek, szánni való szégyentelenek, mert az ő maradékukat falják, akik pedig felettük, azok aljas gerinctelenek, mert eleszik Gorengék elől az ételt.

  [Tovább…]
  dr. Bujáki Márton–Héjja Edit

  montazs_2020dec.jpg
  Elemi szellemek – könyvajánló

  elemi-szellemek.jpgA természeti szellemek… Mítosz? Fantázia? Valóság?
  J. A. Livraga írása a természeti, avagy elemi szellemekről egy világszerte elterjedt hagyományt közvetít, amelyről ennyire részletesen és körültekintően talán Paracelsus írt legutóbb. Ahogy Európában egyre kisebb területre szorultak a nagy erdők, a vadon, az ember ritkán látogatta vidékek, egyre inkább feledésbe merültek a finom anyagból felépülő lényekről szóló ismereteink is. Nem maradt más belőlük, mint a mesék mindentudó törpéi vagy a réteken táncot járó tündérei.
  A kérdés, hogy feleleveníthető-e még ez a tudás, szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy megmenthető-e a természet életmódunk pusztító hatásától.
  Ajánljuk mindenkinek, akit megérint a természet, és késztetést érez a megmentésére.

  [Tovább…]


  Nálunk történt
   

  A filozófia lélekébresztő gyakorlatai

  Héraklész régen és ma, a könyvekben és bennünk

  szfvar-hir.jpg

  pecsi_hir2.jpg

  Tízperces előadásokkal ünnepelte A filozófia világnapját az Új Akropolisz székesfehérvári központja 2020. november 19-én. Az online, ingyenes programon az előadók visszatértek a filozófia eredeti jelentéséhez, és „a bölcsesség szeretetét” (philo-szophia) a mindennapi életben útmutatást adó módszerként mutatták be. Ahogy a gyökereihez visszanyúló filozófia, úgy az előadások célja is az volt, hogy támpontot adjanak a valódi önismerethez és önmagunk formálásához.
  Tovább
  Héraklész munkáiról tartottak online filozófiai előadást a pécsi Új Akropoliszban. A római kultúrában Herkulesként ismert hősről mindenki hallott már, de arról nem mesélnek a kaland- és animációs filmek, hogy története valójában az egyéni fejlődés fontos lépcsőfokait mutatja be. Néhány főbb gondolat felvázolása után az előadást beszélgetés követte, ahol a résztvevők a különböző próbahelyzetekről, a múlt és a jövő, a mitológia és a ma emberének kihívásairól diskuráltak.
  Tovább
   

  Új Akropolisz a világban

  F
  i
  l
  o
  z
  ó
  f
  i
  a

  nki_filo.jpgEgyéni fejlődés és a Barlangmítosz (Moldovai Köztársaság)

  Az ember és társadalma kapcsolatának vizsgálatában megkerülhetetlen Platón Barlangmítosza. Az Új Akropolisz moldovai központjában éppen ezért ezt a mítoszt vizsgálták, amely feltárja a tudatlanságtól a bölcsességig vezető utat, és bemutatja a társadalmi-politikai befolyásolás mindenkori veszélyeit is. A beszélgetésen sorra vették, hogy a négy platóni alaperény, a szépség, jóság, igazság és igazságosság hogyan tükröződnek a filozófus megalkotta ideális állam rendszerében. A résztvevők zárásként egyénileg lerajzolták a barlangot, és igyekeztek mai társadalmunkat bemutatni a példázatban szereplő állomásokat alapul véve.

  K
  u
  l
  t
  ú
  r
  a

  nki_kult.jpegA sumer civilizáció (Alicante, Spanyolország)

  Az Új Akropolisz alicante-i központjában az „Elveszett világok” című előadássorozat legutóbbi állomásán a sumer kultúráról és társadalomról esett szó. A mezopotámiait a történelem legkorábbi civilizációjaként tartják számon. Ennek ellenére leleteit csak a 19. század közepén találták meg a bibliai mitikus városok nyomai után kutató régészek. Az előadó kiemelte, hogy a sumer társadalmat évszázadokon át bölcs papok irányították, így építették fel az első, az igazságosság eszméjén alapuló civilizációt.
   

  Ö
  n
  k
  é
  n
  t
  e
  s
  s
  é
  g

  nki_onk.jpegSzociális akció a szolidaritás jegyében (Brazília)

  Az Új Akropolisz brazíliai önkéntesei ebben a hónapban is folytatták a legkiszolgáltatottabb családokat segítő akciójukat. A Brazília több pontján is megrendezték gyűjtőakciójukat, ahol közel 3800 brazil realt és 700 dollárt tudtak élelmiszerekre és a mindennapi élethez elengedhetetlen termékekre költeni. Ezen kívül a fortalezai önkéntesek a járvány idején közel 750 adag ételt készítenek el a nélkülözőknek minden hónapban.

  További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
   

  A korábbi számok között itt böngészhetsz.
  Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

  Fotók: Új Akropolisz, Netflix

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020