2020. december | Benned a kulcs

fejlec_2020dec.jpg
 
Benned is él Héraklész? 2.0
heraklesz.jpg

Benned is él Héraklész? 2.0

Online videokonferencia december 12-én, szombaton, 18.00 órától


Héraklész (vagy ahogy a római világban nevezték: Herkules) története talán mindannyiunk számára ismert. Ha máshol nem is, a népszerű, bohókás rajzfilmben biztosan találkoztunk már vele. De ismerjük-e a történet mélyebb mondanivalóját?

A hétköznapi embert és a hőst az különbözteti meg, hogy a hős felelősséget vállal a tetteiért, és miközben nemes célokért küzd, próbákat áll ki, megerősödik, mert megküzd saját gyarló természetével. Ebből a gondolatból kiindulva vannak helyzetek, amikor a hétköznapi énünk cselekszik, de olyanok is, amikor a hős győzedelmeskedik bennünk. Kérdés, hogy a hősi viszonyulás hogyan ébreszthető magunkban?

Héraklész próbái olyan helyzeteket tükröznek, ahol a minden emberben meglévő hérosz kerekedik felül. Ezek erkölcsi tanításait megértve, az elveket mi is alkalmazhatjuk a saját életünkben. Az előadás és beszélgetés során két próbát elemzünk ki: kiderítjük, mi a tévedés alapja, abból milyen hibák fakadtak, és megnézzük, Héraklész milyen megoldást talált, hogy azután a mindennapi életből vett példákat keressünk.

A Krétai bika elfogásának története kapcsán megvizsgáljuk, mit kezdhetünk a kapott lehetőségeinkkel úgy, hogy abból ne egy Minótaurosz szülessen, hanem élni tudjunk az alkalommal, és tetteink valóban előrevivőek és értékesek legyenek. A másik munkát, Augeiasz istállójának kitakarítását pedig a mértékletesség szempontjából (mi szükséges és mi elégséges) vesszük szemügyre.

A beszélgetést online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb december 11. (péntek) estig a pecs[kukac]ujakropolisz.hu címen, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük!

 


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

ÉLETRE SZÓLÓ FILOZÓFIA
Mivé válhatok?
eletreszolo.jpg

Előadássorozat gyakorlatokkal

Körutazásra hívunk, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva:

• Hogyan válhatunk boldogabbá, jobbá és erősebbé?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakíthatjuk a jövőt?

Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

A sorozat havidíjas, az első alkalom díjmentes.

Mennyi időt vesz igénybe? Heti 1x2 órát hétfő esténként, 5–6 hónapon keresztül.

Kinek ajánljuk? A témák mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.

Olyan gyakorlatokat is elsajátítunk, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink erősítésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat stb.

A héten lehet még csatlakozni pécsi és székesfehérvári sorozatunkhoz!

 

E havi számunkban:


Én is pusztítsak, ha mindenki azt teszi? Mi mást tehetnék?

platform2.jpgKépzeld el, hogy több százan éltek egymás alatt, és mindennap ugyanannyi élelmet kell beosztanotok. Először az első szinten élők ehetnek néhány percig, aztán a másodikon és így tovább, több száz emeleten át. Ha beosztanátok, mindenkinek jutna annyi étel, amely elég a túléléshez – a legtöbbeknek mégsem jut egy falat sem. Sokan éhen halnak, és a halottak helyére mindig érkezik új ember. Havonta véletlenszerűen más-más cellába kerülsz: egyszer a 74., máskor a 120., és valamikor talán a 6. szinten ébredsz fel.

Ez a börtön a helyszíne a Galder Gaztelu-Urrutia rendezte The Platform (El hoyo – „A gödör”, 2019) című, a Netflixen sugárzott spanyol filmnek. Első látásra is barátságtalan intézmény, a főhős, Goreng mégis önként vonul be, hogy az ottlétért cserébe megkapjon egy tanúsítványt. Meg hogy az itt eltöltött hat hónap alatt leszokjon a dohányzásról, és végre kiolvassa a Don Quijotét. Mindenki csak egyetlenegy személyes tárgyat vihet magával, és ő ezt a könyvet, azaz az elmélyedést választotta. A legtöbben azonban inkább késsel, katanával, baseballütővel vagy más fegyverrel érkeznek, hiszen aki itt ébred fel, annak az első pillanattól veszélyben van az élete.

Ebben az intézményben hírből sem ismerik a társadalmi szolidaritást, a humanizmust, a javak kiegyensúlyozott elosztását – vagy a könyörületet. Aki felső szintre kerül, mázlista, és annyit eszik, amennyit akar. Középen örülnek, hogy még jut nekik pár falat és nem halnak éhen. Odalent úgy tartják: ha túl akarnak élni egy hónapon át táplálék nélkül, embertelen tettre kényszerülnek. Goreng már az első Gödörben töltött napján kiképzést kap öreg, dörzsölt, kegyetlen cellatársától: akik alattuk élnek, szánni való szégyentelenek, mert az ő maradékukat falják, akik pedig felettük, azok aljas gerinctelenek, mert eleszik Gorengék elől az ételt.

[Tovább…]
dr. Bujáki Márton–Héjja Edit

montazs_2020dec.jpg
Elemi szellemek – könyvajánló

elemi-szellemek.jpgA természeti szellemek… Mítosz? Fantázia? Valóság?
J. A. Livraga írása a természeti, avagy elemi szellemekről egy világszerte elterjedt hagyományt közvetít, amelyről ennyire részletesen és körültekintően talán Paracelsus írt legutóbb. Ahogy Európában egyre kisebb területre szorultak a nagy erdők, a vadon, az ember ritkán látogatta vidékek, egyre inkább feledésbe merültek a finom anyagból felépülő lényekről szóló ismereteink is. Nem maradt más belőlük, mint a mesék mindentudó törpéi vagy a réteken táncot járó tündérei.
A kérdés, hogy feleleveníthető-e még ez a tudás, szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy megmenthető-e a természet életmódunk pusztító hatásától.
Ajánljuk mindenkinek, akit megérint a természet, és késztetést érez a megmentésére.

[Tovább…]


Nálunk történt
 

A filozófia lélekébresztő gyakorlatai

Héraklész régen és ma, a könyvekben és bennünk

szfvar-hir.jpg

pecsi_hir2.jpg

Tízperces előadásokkal ünnepelte A filozófia világnapját az Új Akropolisz székesfehérvári központja 2020. november 19-én. Az online, ingyenes programon az előadók visszatértek a filozófia eredeti jelentéséhez, és „a bölcsesség szeretetét” (philo-szophia) a mindennapi életben útmutatást adó módszerként mutatták be. Ahogy a gyökereihez visszanyúló filozófia, úgy az előadások célja is az volt, hogy támpontot adjanak a valódi önismerethez és önmagunk formálásához.
Tovább
Héraklész munkáiról tartottak online filozófiai előadást a pécsi Új Akropoliszban. A római kultúrában Herkulesként ismert hősről mindenki hallott már, de arról nem mesélnek a kaland- és animációs filmek, hogy története valójában az egyéni fejlődés fontos lépcsőfokait mutatja be. Néhány főbb gondolat felvázolása után az előadást beszélgetés követte, ahol a résztvevők a különböző próbahelyzetekről, a múlt és a jövő, a mitológia és a ma emberének kihívásairól diskuráltak.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

nki_filo.jpgEgyéni fejlődés és a Barlangmítosz (Moldovai Köztársaság)

Az ember és társadalma kapcsolatának vizsgálatában megkerülhetetlen Platón Barlangmítosza. Az Új Akropolisz moldovai központjában éppen ezért ezt a mítoszt vizsgálták, amely feltárja a tudatlanságtól a bölcsességig vezető utat, és bemutatja a társadalmi-politikai befolyásolás mindenkori veszélyeit is. A beszélgetésen sorra vették, hogy a négy platóni alaperény, a szépség, jóság, igazság és igazságosság hogyan tükröződnek a filozófus megalkotta ideális állam rendszerében. A résztvevők zárásként egyénileg lerajzolták a barlangot, és igyekeztek mai társadalmunkat bemutatni a példázatban szereplő állomásokat alapul véve.

K
u
l
t
ú
r
a

nki_kult.jpegA sumer civilizáció (Alicante, Spanyolország)

Az Új Akropolisz alicante-i központjában az „Elveszett világok” című előadássorozat legutóbbi állomásán a sumer kultúráról és társadalomról esett szó. A mezopotámiait a történelem legkorábbi civilizációjaként tartják számon. Ennek ellenére leleteit csak a 19. század közepén találták meg a bibliai mitikus városok nyomai után kutató régészek. Az előadó kiemelte, hogy a sumer társadalmat évszázadokon át bölcs papok irányították, így építették fel az első, az igazságosság eszméjén alapuló civilizációt.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

nki_onk.jpegSzociális akció a szolidaritás jegyében (Brazília)

Az Új Akropolisz brazíliai önkéntesei ebben a hónapban is folytatták a legkiszolgáltatottabb családokat segítő akciójukat. A Brazília több pontján is megrendezték gyűjtőakciójukat, ahol közel 3800 brazil realt és 700 dollárt tudtak élelmiszerekre és a mindennapi élethez elengedhetetlen termékekre költeni. Ezen kívül a fortalezai önkéntesek a járvány idején közel 750 adag ételt készítenek el a nélkülözőknek minden hónapban.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Netflix

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020