Benned is él Héraklész? 2.0

  Filozófia Világnapja
  Kezdete
  2020.12.12. szombat 18:00
  Helyszín
  Virtuális videókonferencián
  Részvételi díj
  ingyenes

  Benned is él Héraklész? 2.0

  Online előadás beszélgetéssel

  Héraklész (vagy ahogy a római világban nevezték Herkules) története talán mindannyiunk számára ismert. Ha máshol nem is, de a népszerű, bohókás rajzfilmben biztosan találkoztunk már vele. De valójában ismerjük-e a valódi jelentőségét ennek a történetnek?

  A hétköznapi embert és a Hőst az különbözteti meg, hogy a hős vállalja a próbákat, és van hosszútávú célja. Ebből a gondolatból kiindulva vannak helyzetek, amikor a hétköznapi énünk cselekedik, de vannak olyanok, amikor a Hős az, aki győzedelmeskedik. Kérdés, hogy a hősi viszonyulás hogyan ébreszthető önmagunkban?

  Héraklész próbái ilyen helyzetet tükröznek, aminek az erkölcsi tanításait megértve, alkalmazhatjuk a saját életünkben.

  Az előadás és beszélgetés során két próbát nézünk meg, melyekben megvizsgáljuk a hiba okát, az okozatot, amit a hiba teremtett és megnézzük Héraklész megoldását, hogy azután hétköznapi példákat keressünk.

  A Krétai bika elfogásának történetében megvizsgáljuk, hogy mit kezdhetünk a kapott lehetőségeinkkel úgy, hogy abból ne egy Minotaurusz szülessen, hanem élni tudjunk a lehetőségeinkkel és valóban értékes tetté váljanak a cselekedeteink.

  Az Augeiasz istállóinak takarításánál pedig a mértékletesség szempontjából vizsgáljuk a szükséges és elégséges kérdéskörét, amit természetesen saját magunkra vetítünk.

  A beszélgetést online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb december 11. péntek estig a pecs[kukac]ujakropolisz.hu címre, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük!