Héraklész régen és ma, a könyvekben és bennünk

Esemény típus
Előadás beszélgetéssel
Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

pecsi_hir2.jpgHéraklész munkáiról tartottak online filozófiai előadást a pécsi Új Akropoliszban. A római kultúrában Herkulesként ismert hősről mindenki hallott már, de arról nem mesélnek a kaland- és animációs filmek, hogy története valójában az egyéni fejlődés fontos lépcsőfokait mutatja be. Néhány főbb gondolat felvázolása után az előadást beszélgetés követte, ahol a résztvevők a különböző próbahelyzetekről, a múlt és a jövő, a mitológia és a ma emberének kihívásairól diskuráltak.

„Az ókorban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy egy mítosz ne csak szórakoztató legyen – mondta el Dancs Tamás, a program szervezője –, hanem tanító jellegű lelki valóság is. Olyan, ahol találkozhatunk a legalapvetőbb emberi nehézségekkel, ahol megtalálhatjuk a belső fejlődéssel kapcsolatban önmagunknak feltett kérdéseinkre a választ, és mindezt függetlenül korunktól, nemünktől, társadalmi hovatartozásunktól, vallásunktól, politikai nézetünktől. Ennek felderítéséhez nem kell mást tennünk, mint felfejteni a szimbolikus történetek jelentésrétegeit, hogy bölcsességüknek köszönhetően ma is aktuális, örök emberi értékekre leljünk.”

Az online előadáson ezért többek között arról is beszélgettek, hogy Héraklész próbáit vajon hogyan ültethetjük át a mindennapi életünkbe, mit tanulhatunk ebből a mítoszból. Ehhez néhány munkát részletesen is elemeztek, és kiderült, hogy abból, ahogyan pl. a hérosz befogta Diomédész vad, emberevő kancáit, arról tanulhatunk, hogyan tartsuk kordában szenvedélyes részünket, amely már nem cselekvésre sarkall, hanem a racionális részt marcangolva gáncsot vet céljaink elérésének. Ezután a résztvevők közösen elképzelték, hogy korunkban milyen feladatok várnák Héraklészt, avagy melyek a ma emberének legnagyobb kihívásai. Ha ezeket felismerjük, ez egyéni és közösségi fejlődésünk fontos kulcsa lehet, hiszen a nehézségek tudatosításával jobban megértjük a mítoszok kínálta megoldási javaslatokat is.

Előadó