A filozófia lélekébresztő gyakorlatai

Esemény típus
Előadás gyakorlatokkal
Időpont
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a

szfvar-hir.jpgTízperces előadásokkal ünnepelte A filozófia világnapját az Új Akropolisz székesfehérvári központja 2020. november 19-én. Az online, ingyenes programon az előadók visszatértek a filozófia eredeti jelentéséhez, és „a bölcsesség szeretetét” (philo-szophia) a mindennapi életben útmutatást adó módszerként mutatták be. Ahogy a gyökereihez visszanyúló filozófia, úgy az előadások célja is az volt, hogy támpontot adjanak a valódi önismerethez és önmagunk formálásához.

Ezen az estén az Új Akropoliszban tanító és tanuló gyakorló filozófusok több olyan módszert, szellemi gyakorlatot mutattak be az érdeklődőknek, amelyek évezredek óta önmagunk művelésének bevált eszközei. A bemutatott gyakorlatok révén a hallgatók segítséget kaptak, hogyan ébresszék a bennük szunnyadó erőket és képességeket. Az elhangzottakból kiderült, hogyan érhetik el a belső rendezettséget és valósíthatják meg a folyamatos lelki-szellemi növekedést, valamint hogyan beszélgessenek önmagukkal ítélkezés és elfogultság nélkül. Az előadók többek között Seneca gondolatait alapul véve beszéltek a hála szerepéről, és arról, mit jelent meglátni a jót a mindennapokban.

Merész vállalkozás, de lelkesítő lehet és sok jó eredménnyel járhat az is, ha elgondolkodunk a halálról, és a témához kapcsolódóan az egyik előadásban kapott gyakorlatokkal napról napra jobbá tesszük önmagunkat. Beláthatjuk azt is, hogy az időnk véges, így könnyen eltékozolhatjuk, ha nem töltjük meg hősiesen, értékes tartalommal. Mindezt végül a tanító mesékről szóló tízperces követte, amely rávilágított arra, hogy mely tanmesékhez érdemes nyúlni, ha az élet kérdéseire keressük a választ. A történetek olvasásakor is jól jön a bátorság, hiszen tudnunk kell a szereplők döntéseinek okát az életünkre vetíteni, erényeit és hibáit pedig felismerni saját magunkban.

A szervezők a gyakorlatok éles kipróbálásának ösztönzésére létrehoztak egy zárt Facebook-csoportot is, amelyhez bárki csatlakozhat. A Bölcscselendzsen bárki megoszthatja saját tapasztalatait a különböző gyakorlatokról.