2019. április | Bölcsesség ereje, gondolat hatalma

fejléc - 1904.jpg
 
Vedd kezedbe az életed!
Gyakorlati filozófiakurzus országszerte


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
Előadás gyakorlatokkal
Ideje: április 27. szombat, 10.00 órától kora délutánig
Részvételi díj: a program díjmentes
Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és természetvédelemről, és este beszélgess egy jót egészségünk megőrzéséről!

Föld Napja a Gellért-hegyen
Környezetvédelmi akció
Kezdete: 2019. április 28. vasárnap, 9.00–13.00 óráig
Részvételi díj: a program díjtalan

A legnagyobb filozófusok nemcsak szellemi magaslatokra törtek, hanem a tettek mezejére is léptek. Április 28–án viszont csak Gellért püspök szobráig kell felmásznod, hogy velünk ünnepeld a Föld napját szemétszedéssel és a díszkorlátok újrafestésével.
Ragadj ecsetet vagy szemeteszsákot, és ragadd meg a lehetőséget, hogy megszépítsd egy kicsit a várost, ahol élsz. És ha úgy érzed, egyedül csak keveset tudsz tenni – hozd el a barátaidat is!
Várjuk iskoláscsoportok, civil szervezetek jelentkezését, családok, baráti társaságok, kerületi lakosok és minden más önkéntes részvételét.

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

A barátságról – FILO-Teaház
Előadás gyakorlatokkal
Kezdete: 2019. április 12. péntek, 19.00
Részvételi díj: a program díjtalan

Van barátod? Miért tartod annak? Számíthatsz rá? Te mit adsz neki? Valóban rendszeres kapcsolatban vagytok? Kiállta e kapcsolat már az idő próbáját?
A barátság témáját a legnagyobb klasszikus filozófusok is örömmel járták körül. Minden korban keressük az egyik legmélyebb emberi igény megvalósulását. Miközben néha nem értjük rokonainkat, összeütközünk kollégáinkkal, osztály- vagy csoporttársainknak nehezen beszélünk a minket legjobban foglalkoztató kérdésekről, szeretnénk jó légkörben, nyíltan, őszintén beszélgetni, segítséget kérni és örömmel bizonyítani segítőkészségünket, tetterőnket valakinek – valahol... Milyen erő köti össze az embereket? Mikor tartósak a barátságok?
A barátság lehetőségét és jellemzőit járjuk körül, segítségül hívva Seneca, Cicero, Platón és költők gondolatait.

Teremts rendet az életedben!
Előadás gyakorlatokkal
Kezdete: 2019. április 27. szombat, 14.00–17.00 óráig
Részvételi díj: 3500 Ft
Kedvezménnyel: diákoknak 2500 Ft

Intenzív 3 órás szemináriumra invitálunk Téged, ahol elméletek helyett egyszerű gyakorlatok sorát ismerheted meg, és a tanácsokkal apró lépésekben, finoman hangolhatod át magad. Rend a lelke mindennek – tartja a mondás, és valóban, ha a céljaid és motivációid világosak, a környezetedben rend és harmónia van, stresszmentesebb és boldogabb életed lesz.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

Az erdő poézise
Versekkel és dalokkal kísért séta a Püspökerdőben
Kezdete: 2019. április 28. vasárnap, 9.00–12.00 óráig
Részvételi díj: 1000 Ft
Kedvezménnyel: Nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, diákoknak, álláskeresőknek 700 Ft
Találkozó: Győr, Aranypart II., a játszótérnél

Irodalmi részletekkel gazdagított püspökerdei sétánkat a szemlélődésnek, a megfigyelésnek szenteljük. A tavaszi erdő friss zöldjét csodálva a természetről, a fákról, az erdőről szóló versek, történetek és dalok hangoznak el, ezzel is segítve az elmélyülést és megértést.
Ha megihlet bennünket a látvány, akkor a program során mi magunk is alkotóvá válhatunk, ugyanis a vállalkozó kedvűek a japán haiku vers írását is kipróbálhatják.

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Időgazdálkodás workshop – Vállalj felelősséget az idődért!
Kezdete: 2019. április 13. szombat, 14.00–19.00 óráig
Részvételi díj: 3500 Ft
Kedvezménnyel: diákoknak 2500 Ft

Az időhöz való viszonyulásunk egy tanult folyamat eredménye, amely tulajdonképpen meghatározza hétköznapi életünket. Tudatos döntéseink viszont kiemelhetnek erről a szintről, és egy magasabb nézőpontot, valamint önismeretet adva győzelmekhez juttathatnak minket.
Az időgazdálkodás az időnk beosztásán túl magában foglalja céljaink meghatározását és a célok eléréséhez szükséges folyamat kidolgozását is.
A workshopon beszélünk az idő értékéről, továbbá áttekintjük az időperspektívákat, a döntés fontosságát, a célok tulajdonságait.

A korlátok és a nehézségek szerepe
Filozófiai kávéház
Kezdete: 2019. április 26. péntek, 20.00–22.00 óráig
Részvételi díj: a részvétel ingyenes

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Bölcsesség vagy ismeret?

Bölcsesség_Buddha_0.jpgBacon már évszázadokkal ezelőtt megállapította, hogy egyeseknek az ismeretszerzés véget ér kíváncsiságuk kielégítésénél. Egy 19. századi mester pedig hozzátette, hogy Bacon éppen olyan jól fogalmazta meg ezt a már-már elcsépelt igazságot, mint azok az elődei, akik megkülönböztették egymástól a bölcsességet és az ismeretet.

A tudományos, filozófiai, művészeti, szociológiai, politikai, közgazdaságtani és megannyi más területtel kapcsolatos ismeretek széleskörű elterjedése nem komolyságról, hanem a kíváncsiság kielégítésére létrehozott piacról tanúskodik. Ha nem mutatkozik kíváncsiság, vagy teljesen hiányzik, lesz, aki felébressze a szenzációhajhász propaganda illetve a kommunikációs eszközök széles körű és felelőtlen kiaknázásával.

Kár is beszélni róla, a tudásszomjat ily módon lehetetlen csillapítani. Az emberek többsége ugyanis nincs felkészülve arra, hogy ilyen sokféle téma mélyére ásson, ráadásul a fent említett területeken – és a nem említetteken is – folyamatosan változnak az álláspontok és vélemények aszerint, ahogyan újat fedeznek fel, vagy legalábbis annak tartják. Így tehát mind a témák, mind a kíváncsiság kérészéletű lesz…

Lépjünk azonban egy lépéssel beljebb, túl a puszta kíváncsiságon, az évekig tartó tanulás és munka során megszerzett és elmélyített ismeretek felé. Úgy tűnhet, ez a legmagasztosabb cél, de valójában ettől még távol járunk. Az ismeretek ugyanis az emberi teljességnek csupán bizonyos részére vonatkoznak: foglalkoztathatják például az elmét, a testet vagy az érzéseket, de aligha tudják megnyitni az intuíció lenyűgöző kapuit, feltárni a lélek rejtett kincseit, felébreszteni a tökéletességre irányuló vágyat, bármilyen témában is merüljünk el.

[Tovább…]
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

montázs_seneca.jpg
A gondolat hatalma

gondolat - galambok - arányos.jpg„Sok mindent gondolkodás nélkül csinálunk, nem mérjük fel a következményeket, nem gondoljuk végig, hány embert fog érinteni, amit teszünk. Semelyik tett sem lehet teljesen független. Ha valamit megmozgatunk, valami más is mozog vele együtt.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„A fizikai világ csupán tükre a mentálisnak. Az a baj, hogy ennek nem vagyunk mindig tudatában, hiszen a hétköznapok anyagisága elvakított, és megfeledkeztünk róla, hogy ugyanúgy gondoznunk kell a mentális világot, mint a fizikait. Ahogyan mozgatással edzhetjük az izmot, a mentális testünk alkotóelemeit is edzésben tarthatjuk, ha foglalkozunk velük.”
(Jorge Ángel Livraga)

„Ne gondolj a rosszra, mert a mélybe taszít. A jó gondolat ajándék, szárnyalás, magasba vágyódás – felemelkedés.”
(Hioszi Tatiosz)

„Néha a legfurcsább ötlet, a legképtelenebbnek tetsző gondolat is oly erősen befészkeli magát az agyba, hogy az ember végül már megvalósíthatónak képzeli… Sőt: ha az ilyen ötlet erős, szenvedélyes kívánsággal párosul, akkor az ember végzetszerűnek, elkerülhetetlennek, a sors rendelésének tekinti, és lehetetlennek tartja, hogy meg ne valósuljon.”
(Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij)

„Egyetlen helyes gondolat megfordíthatja a sorsot.”
(Lucius Annaeus Seneca)

[Tovább…]

[További idézetválogatások]


Házunk táján
 

Hová bújjak én?
Mesedélelőtt Zöld Péter története nyomán

Harcművészet és filozófia –
taidzsucuedzésen jártunk

hír - zöld péter.jpg

hír - tamo.jpg

Mit tesz az ember fia, ha menekülnie kell otthonról, majd egy várhoz érkezvén ezt hallja: „Gyere, mert kilencvenkilenc fej vár karóba húzva, a tied lesz a századik!”? Természetesen megijed. Tovább menekül, vagy – „egy életem egy halálom, lássuk, mi lesz!” – belép a várba. Zöld Péter az utóbbit választotta, ezért a Mesekör az ő történetét dolgozta fel 2019. január 27-én, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Rigó utcai műhelyében tartott foglalkozásán.
Tovább
Taidzsucu... a szókép jelentése „a test használatának művészete”. Az Új Akropolisz Filozófiai Iskolában Hegedüs Zoltán minden hónap egy szombatján egyórás tréninget tart mindazoknak, akiket érdekel a harcművészetek valódi természete, és annak a lehetősége, hogy saját belső világukban is egyre jobban eltájékozódjanak. A február 23-i alkalomról az események sűrűjéből, valamennyi gyakorlatot a többi résztvevővel együtt végigpróbálva számolunk be.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news-filo.jpgFilozófia egy csésze kávé mellett (Santa Cruz, Bolívia)

A bolíviai Új Akropolisz szervezte beszélgetésen a résztvevők arról gondolkodtak közösen, vajon miként kerülheti el az ember, hogy „az idő börtönébe” jusson. Az elmélyedéshez a sztoikus filozófiából merítettek, amely segítségével megannyi frappáns ötlet és hasznos tanács született. A résztvevőket egy jó csésze kávé mellett könnyed hangulatban beszélgettek a komoly témáról.

 

K
u
l
t
ú
r
a

news-kult.jpg„Open Stage” fiatal művészeknek (Karmiel, Izrael)

Az izraeli Új Akropolisz tagjai a beszámoló szerint szívmelengető kulturális esten, egy forró punccsal fogadtak fiatal zenészeket, énekeseket és kézműveseket. Vendégül láttak két fiatal zenészt, akik csupa lelkesedéssel játszották el választott dalukat, egy művészt, aki szókimondásával is magára hívta a figyelmet, és az elektroakusztikus zenekart, amelynek „A nap, amikor megláttam a fényt” nevet adták a tagjai.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news-onk.jpgFiatal elmék képességfejlesztése (Mumbai, India)

Az Új Akropolisz önkéntesei 12–14 éves lányoknak tartottak foglalkozást az Angel Xpress Alapítvánnyal együttműködve, amely szervezet tanulókat ösztönöz iskola utáni tanulmányokra és tevékenységekre.
Az esemény rövid bemutatkozással és szórakoztató jégtörő gyakorlatokkal kezdődött, hogy az önkéntesek és a fiatal lányok könnyebben megtalálják a hangot a beszélgetéseken. Különböző közös foglalkozásokkal igyekeztek arra késztetni a lányokat, hogy felismerjék belső erejüket és tudatosítsák képességeiket.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 
Ajánló

Támogasd adód 1%-ával kulturális tevékenységünket!

1sza.jpgIdén is van lehetőség a személyi jövedelemadód 1%-ával valamely általad választott civil szervezetet támogatni. Ne mulaszd el, sok kicsi sokra megy! Ha úgy döntesz, hogy 2019-ben a mi munkánkat segíted adód 1%-ával, az alábbi adatokra lesz szükséged:

Név: Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület
Adószám: 19011510-1-42.

Tudj meg többet rólunk és tevékenységünkről!

 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehiratujakropoliszdothu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2019

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.