FILO-CAFÉ

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2019.04.26. péntek 20:00
  Vége
  2019.04.26. péntek 22:00
  Helyszín
  Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a
  Részvételi díj
  A részvétel ingyenes.

  FILO-CAFÉ

  A korlátok és a nehézségek szerepe

  A nehézségek szerepe

  Az élet nehézségeinek kiemelt szerepe van a hagyományos filozófiában. Egy egyiptomi történet szerint, amikor az emberi Lélek elalszik, akkor Szahmet, aki a karmának felel meg, karmaival az emberbe mar, hogy felébressze. Buddha is a szenvedésre alapozta a megszabadulásról szóló tanítását, ebben az esetben a szenvedést az élet alapvető, elkerülhetetlen nehézségeivel, a betegséggel, az öregséggel és az elmúlással azonosítva. Platón a neveléssel kapcsolatban kiemeli, hogy a fiatalokat fel kell készíteni az élet nehézségeire nevelésük során.

  A modern ember nem szereti a nehézségeket, hiszen ez nem egyeztethető össze a könnyű, stressz mentes életről szóló elképzeléseknek. Ma még sokan azt tanítják - bár mások már felismerték ennek az elképzelésnek a hibáit -, hogy a stressz megbetegít, tehát a nehézségeket kerülni kell. De a tapasztalat szerint azok, akik nem edzik magukat ezen a téren, megdöbbennek, amikor szembesülnek az elkerülhetetlennel és az élet lehetőségeit is elszalasztják.

  A klasszikus filozófia mesterei azonban azt tanítják, hogy a nehézségekre szükség van, mint ahogyan az immunrendszer is úgy képes felkészülni a betegségek ellen, hogy találkozik velük, a Léleknek és a személyiségnek is szüksége van a próbákra, a kihívásokra, hogy felébredjen és megerősödjön. Az élethez való aktív és intelligens viszonyulás révén megtanulhatjuk felébreszteni a mindenkiben ott szunnyadó belső harcost.

  Milyen szerepe van a nehézségeknek az életünkben? Hogyan lehet ezekre felkészülni?  Hogyan lehet felébreszteni és felfegyverezni a mindenkiben szunnyadó belső harcost?

  Ilyen kérdésekről fog szólni következő Café találkozónk!

  Előadó