Hová bújjak én?

Mesedélelőtt Zöld Péter története nyomán
Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

zöld péter - tánc.jpgMit tesz az ember fia, ha menekülnie kell otthonról, majd egy várhoz érkezvén ezt hallja: „Gyere, mert kilencvenkilenc fej vár karóba húzva, a tied lesz a századik!”? Természetesen megijed. Tovább menekül, vagy – „egy életem egy halálom, lássuk, mi lesz!” – belép a várba. Zöld Péter az utóbbit választotta, ezért a Mesekör az ő történetét dolgozta fel 2019. január 27-én, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Rigó utcai műhelyében tartott foglalkozásán.

A próba, amelyet Zöld Péternek ki kell állnia, elsőre nem is hangzik nehéznek: úgy el kell bújnia a királylány elől, hogy ne lelhessen a nyomára. Csakhogy ennek a hercegkisasszonynak nagyon éles a szeme: elég, ha egy kicsit megdörgöli, máris mindenen átlát, és ha Péter három reggelen át hiába próbálkozik bármilyen rejtekhellyel, halál fia. Márpedig a mese hősére rátaláltak a hal gyomrában a tenger fenekén, sőt, a madár szárnya alatt is a nap mögött. Azonban az ifjú lélek bátorsággal és tiszta szívvel végül mindig elnyeri jutalmát: egy rózsabokor fogadta ágai közé, és úgy kinyílott, hogy fényesebb volt a napnál, így bárki akárhogy kereste volna, nem láthatta meg a próbatevőt. Végül nemcsak a fővesztéstől szabadult meg Zöld Péter, de elnyerte a királylány kezét is.

A gyerekek a mesére hangoló játékokkal próbára tették megfigyelőképességüket és memóriájukat. Volt, aki mindenből alaposan kivette a részét, más lurkók kíváncsian szemlélték társaikat. Miután meghallgatták a mesét, színpompás díszletet varázsoltak kartonpapírból, és saját készítésű bábjaikkal életre keltették Zöld Péter kalandjait.

Az Új Akropolisz Meseköre a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ Alföldi utcai kisiskolás és óvodás csoportjához is ellátogatott Zöld Péter történetével 2019. február 9-én. A gyermekotthon célja, hogy segítse a fiatalok jogainak érvényesülését, védelmet nyújtson nekik mindabban, ami veszélyt jelent a fejlődésükre. Olyan 18 év alatti gyerekek kerülnek ide, akik átmenetileg nem élhetnek a saját családjukkal, mert veszélyeztetettek vagy szüleik nem tudnak gondoskodni róluk. Az Új Akropolisz önkéntesei ezúttal mozgásos játékokat játszottak és rajzoltak a gyermekekkel, majd felolvastak egy mesét, és el is játszották velük. A fiatalok örömmel bújtak bele a madárka, a rózsabokor vagy a királylány bőrébe, és a felhőtlen játék remélhetőleg abban is segít, hogy a saját bőrükben is kicsit jobban érezzék magukat.