2016. december – Ár ellen evezve

 


 
Ha Te változol, minden változik
Kattanj rá a filozófiára!


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Hunyadi Kultúrműhely, Budapest II., Margit krt. 64/b, fszt. 6.

Varázsolj karácsonyt 2016-ban is!
2016. november 21. – december 5.

Színházi est jótékony céllal
2016. december 3. szombat, 16.00

Mesedélután – Holle anyó
2016. december 8. csütörtök, 16.30

Káoszból rend: viking minta idealistáknak 2.
2016. december 10. szombat, 16.00

Polgári Természetőr Szolgálat
2016. december 11. vasárnap, 9.00
Budai Tájvédelmi Körzet

További budapesti programjaink
 

 
EGER
Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Egri programjaink
 
 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

Alkoss velünk!
Karácsonyi ajándékkészítés felnőtteknek és gyerekeknek

2016. december 11. vasárnap, 15.00

További győri programjaink
 

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Pécsi programjaink
 

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Szivárvány u. 3/a

Szegedi programjaink
 

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

A színek rejtelmei – elméletben és gyakorlatban
2016. december 10. szombat, 14.00 – 20.00

További székesfehérvári programjaink
 

   

Ár ellen evezve

elsodort fatörzs„Az a különbség egy vízen lebegő fatörzs és az ugyanabból az anyagból készült bárka között, hogy az utóbbinak vannak evezői és ár ellen is haladhat.”
(N. Sri Ram)

Fiatalkoromban hallottam ezeket a szavakat. A mondat nem Sri Ram valamelyik előadásán hangzott el, és nem tudom, könyvbe foglalta-e valaha is. Beszélgetés közben vetődött fel.

Sokat gondolkodtam róla, és akkoriban, amikor formát kezdtem adni a fennkölt eszméknek egy klasszikus értelemben vett filozófiai iskola keretei között, a fatörzs és a bárka képe mélyen hatott a gondolataimra, érzelmeimre és tetteimre.

Az emberek általában az élet vizébe vetett fatörzsekhez hasonlítanak. Eleinte még épek és szárazak, később megtörten és ázottan úsznak az árral, vagy betévednek valamelyik oldalágba a világ hatalmasainak sugallatait követve… Ott azután sodródnak, értelmetlenül ütköznek egymással, piszkosak és sárosak lesznek, nincsen sem határozott céljuk, sem kikötőjük, míg végül darabokra nem törnek, és el nem tűnnek az örök folyó felszínéről, amelyről azt sem tudják, honnan ered és merre tart.

Csupasz, széttöredezett, felhasadt fatörzsek, az ár hurcolja őket egyik parttól a másikig, és csak puszta tömegükkel állhatnak ellen neki. Sötét rönkök siklanak nyöszörögve, fáradhatatlan menetben s mégis holtfáradtan! Világosban a nap megmutatja felületükön a rothadás sötét jeleit, éjszaka pedig némán folyik tova az árnyéksereg, és csupán kivételesen billenti fel valamelyikük egyik végét a távoli csillagok felé.

A fatörzsek folyója!

Egyre többen vannak, ütköznek, megsértik, felmorzsolják egymást… a fatörzsek folyója! Mennyit gondolkodtam erről!

Az évek alatt azonban elsajátítottam a szinte feledésbe merült módszereit annak, hogyan kell kivésni és ezzel kikönnyíteni egy tömör fadarabot… a fát, amelyből mindannyian felépülünk.
Tovább olvasok

 

E havi számunkban:

 

Ár ellen evezve hősök
A nagy filozófiai kaland:
az ár elleni evezés
Azt mondták…
a példamutatásról
Hátrahagyott szólamok


együtt spirálban

 
Minden kedves Olvasónknak békés, boldog ünnepeket és eredményes új esztendőt kívánnak az idén 30 éves Új Akropolisz Filozófiai Iskola tagjai!
 



A nagy filozófiai kaland: az ár elleni evezés

könyvajánló

Ár ellen evezveHa megkérdezünk valakit, milyennek képzeli a köztünk élő hősöket, valószínűleg felemleget majd tűzoltókat, rendőröket, orvosokat, akár szociális munkásokat, gyermeküket erejükön felül támogató szülőket vagy valamilyen testi, társadalmi hátrányon felülemelkedő példaképeket. Ám szinte biztos, hogy ez nem hangzana el: olyannak, mint egy filozófus. A közfelfogás szerint filozófusnak lenni ugyanis nem túl izgalmas vagy heroikus. Jorge Ángel Livraga Ár ellen evezve című könyvét olvasva azonban (amelynek címadó írása nyitotta e havi hírlevelünket) átértékelődhet bennünk ez a kép.

A szerző alapította Új Akropolisz Filozófiai Iskola 1957 óta a világ több mint 50 országában szólított meg fiatalokat és idősebbeket, serkentett közeli és távoli kultúrák megismerésére éppúgy, mint belső világuk feltérképezésére. A mozgalom 2016-ban ünnepli Magyarországon 30. évfordulóját, ennek tiszteletére jelenik most meg a 30 írást tartalmazó kötet. A közel 200 oldalon cikkek, előadások leirata és egy Livragával készült interjú is helyet kapott, hogy a gyűjtemény a lehető legtöbb formában közvetítse: a filozófia nem kanapén elmélkedés, még csak nem is kitartó könyvtárazás és pódiumokon tartott ékes szónoklat, hanem életmód. Olyan életmód, amelyet a bölcsesség szeretete hat át, és a filozófus (philoszophosz = a bölcsesség szerelmese) rendes „hős-szerelmesként” nem éri be ideáljának távoli csodálásával, hanem igyekszik élete minden pillanatát vele tölteni. Ezért hajlandó felülemelkedni saját önzésén, legyőzni a lustaságot, a tudatlanságot, nem enged a kor diktálta hamis eszményképeknek vagy a könnyű, de etikátlan megoldásokra csábító utaknak, ár ellen evezve is célja felé törekszik.

A kötet öt témakörbe: a filozófia, az ember, a szimbolizmus, a korunk és a hősiesség fejezetekbe csoportosította a kiválogatott szövegeket. Különböző szemszögből ugyan, de minden írás a világban tapasztalható társadalmi, erkölcsi, természeti, politikai nehézségekre reflektál. Többször is foglalkozik a környezetszennyezés, az egyre kegyetlenebb eszközökkel vívott háborúk, a fogyasztói társadalom gerjesztette vágyak vagy a technológiához való ellentmondásos viszonyból fakadó értékválság problémáival, de sosem áll meg a probléma ismertetésénél.

A filozófia lencséjén át, a természeti képek apropóján, Kelet és Nyugat mítoszait felelevenítve, művészeti alkotásokról mesélve vagy a tudományos fejlődés történetét áttekintve, olykor pedig az ezoterikus filozófia tanításainak néhány alapvetését bemutatva villantja fel a kiutat: az ember hihetetlen szellemi örökségét, amely belső változásra, fejlődésre inspirál, és mindehhez kipróbált fogódzókat kínál. Az író többször is hangoztatja, hogy a történelem bizonyította: nincs olyan rendszer, amely garantáltan igazságosabb, jobb hellyé tehetné a világot, de olyan rendszer sincs, amelyet a jó emberek ne tehetnének (és tettek volna már eddig is) igazságosabbá, jobbá.

Ezért számára a változás kulcsa az ember. Az az ember, aki gépiesség és birkaszellem helyett harmonikus, élettel teli rendezettséget teremt önmagában és maga körül is. Az, aki hisz az emberiséget emelő tudomány, művészet és együttélési formák létrejöttének vagy újrafelfedezésének lehetőségében és tesz is értük. Az, aki bízik magában, és ha kell, egyedül is nekivág az útnak, ám éppen ezért hamarosan társakra talál. Olyan útkeresőkre, akiket hasonlóan lelkesít a bölcsességszerető, hősies szellemi kaland: az ár elleni evezés.

[Jorge Ángel Livraga: Ár ellen evezve, ford. Deák Szilvia, Új Akropolisz, 2016, 184 oldal, keménykötés]

 

Kovács-Torma Réka
 
Azt mondták… a példamutatásról

hősök„Tanuld és tanítsd a jobbat!”
Thalész

„Óvakodj a kritizálástól, inkább mutass jó példát, és ne foglalkozz mások viselkedésével. Mindenki bíráskodjon saját negatív érzelmei felett, és a felett, hogy nem szolgálhat követendő életpéldával.”
Jorge Ángel Livraga

„Egyáltalán ne vitatkozz többé arról, hogy milyennek kell lennie a jó embernek, hanem légy olyan.”
Marcus Aurelius

„Tekints arra az emberre, aki feltárja előtted hibáidat úgy, mintha rejtett kincset tárna fel. Ő a bölcs, aki megmutatja neked az élet veszedelmeit. Kövesd: aki követi, csak jót lát és semmi rosszat.”
Dhammapada

„Tűzz magad elé egy jellemet mintaképül, és ahhoz igazodj, akár egyedül vagy, akár az emberek között!”
Epiktétosz

gyertyák„Hallgasd meg a fenyő, a bambusz és a szilvafa tanítását. A fenyő örökzöld, szilárd gyökerű és tiszteletre méltó. A bambusz erős, rugalmas és törhetetlen. A szilvafa virága szívós, illatos és elegáns.”
Ueshiba Morihei

„A tanár híddá feszül s biztatja tanítványait, keljenek át rajta; majd miután megkönnyítette a számukra az átjutást, boldogan összeroskad, arra buzdítva őket, hogy maguk építsenek hidakat.”
Nikosz Kazantzakisz

„Kell, hogy történjenek olyan csodák, amiket tíz nemzedék megemlegessen. Példákat kell adni ennek a nemzetnek, amik a szíveket megerősíték.”
Jókai Mór

Ha szívesen olvasnál még a témában gondolatokat, itt szemezgethetsz további idézetek között.

 

Karácsonyi könyvajándék

Kedves Olvasónk!

Szeretettel ajánljuk figyelmedbe karácsonyi könyvakciónkat. December 1–15-ig vagy a készlet erejéig minden kiadványunk – a most megjelenő Ár ellen evezve című könyv kivételével – az eredeti ár 50%-áért kapható. A honlapon feltüntetett árak nem tartalmazzák a kedvezményt.
Jó böngészést kívánunk a karácsonyi ajándékok kiválasztásához, a megajándékozottaknak pedig jó olvasást a fa alatt!

A szerkesztőség

 


Házunk táján
 

Színjáték vagy valóság?
Misztériumszínház Keleten és Nyugaton

Mit ér egyetlen gyertya lángja? Rózsakirályfi
Színház tanácsok Rózsakirályfi Mesedélelőtt
Az ókori görög, a középkori japán nó-színház mágikus, lélekformáló műhelytitkaiba kaphattak betekintést színházi szemináriumunk résztvevői, akik saját "maszk-élménnyel" is gazdagodhattak.
Tovább
A filozófia világnapján arról gondolkodtak közösen a résztvevők, hogy mit tehetnek ők nap mint nap, hogy a gyűlölet és kirekesztés helyét az együttműködés és a közös emberi értékek felismerése vegye át.
Tovább
Mozgással, énekkel, agyagozással élték át a 2–4 éves gyerekek Rózsakirályfi meséjét Mesedélelőttök sorozatunk novemberi alkalmán.
Tovább


Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Arisztotelész éve „Törekvés a boldogságra” és „Az arany középút keresése” Arisztotelész évében (Varsó, Lengyelország)

Az UNESCO 2016-ot Arisztotelész évének nyilvánította a filozófus születésének 2400. évfordulója tiszteletére. Ebből az alkalomból a lengyel Új Akropolisz két előadást is szervezett Törekvés a boldogságra és Az arany középút keresése címmel. Mindkét előadáshoz filozófiai workshopok is kapcsolódtak, amelyek azt hangsúlyozták, mennyire fontos szerepet játszanak az erények a mindennapokban.

 

K
u
l
t
ú
r
a

kórusA zene világnapjának ünnepe a zágrábi főkönyvtárban (Horvátország)

Az Új Akropolisz Enodia kórusa a fővárosi könyvtárban tisztelgett egy bemutatóval A zene világnapján. Az eseménnyel az UNESCO 1975-ös kezdeményezéséhez csatlakozott a horvát szervezet, hogy népszerűsítse a zenét mint minden emberhez tartozó, egyetemes művészeti formát és értéket. A zene szárnyán című programban hét darabot adtak elő. A fellépést egy rövid előadás előzte meg a zene mitikus és történelmi gyökereiről, a múzsákról mint az öröklét inspirálóiról, Püthagorasz harmóniáról szóló tanairól és arról, hogy milyen szerepet játszik a zene az ember belső lényének átnemesítésében.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

fogorvosi nap Fogászati napok Planes de la Lagunában (Santa Ana, El Salvador)

Az Új Akropolisz több más szervezettel közösen fogászati napokat szervezett, ahol három nap alatt több mint 200 alacsony jövedelmű embert láttak el. A 17 Puerto Ricó-i önkéntes (akik között 8 fogorvos és 2 fogászati asszisztens volt) beszélt is a szájhigiéniáról, a korszerű eljárásokról és a megelőzés fontosságáról. A gyerekek fogkeféket és fogkrémet is kaptak az eseményen, amelyhez az Új Akropolisz a logisztikai, jogi és szervezési teendők ellátásával járult hozzá.

 

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 
Ajánló

Hátrahagyott szólamok

Kocsis Zoltán„Az örök érvényűségre kell törekedni, nem a véglegességre. Arra, hogy az adott pillanatban a lehető legőszintébben és leghitelesebben átadhassuk a közönség számára azt az élményt, amely a művel való első találkozáskor és a darabbal foglalkozás során folyamatosan ér bennünket. Nem tudok elképzelni ennél magasabb célt.”
(Kocsis Zoltán)

Kocsis Zoltán szinte egész életét a zene bűvöletében töltötte és mindeközben a mesterévé vált. Hároméves korában kezdett el zongorázni, karrierje nyitányaként pedig 18 évesen megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-zongoraversenyét. Kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző. Kollégája, Fischer Iván, akivel a Budapesti Fesztiválzenekart alapította, így írt róla: „Zenei óriás volt, a ritka zsenik egyike. Hatása egész generációjára felmérhetetlen.”

Néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezetőjeként interjút adott az Új Akropolisz Filozófiai Iskola egyik zeneértő tagjának. A beszélgetés során többek között olyan kérdésekre válaszolt, mint hogy hogyan lehet megszerettetni valakivel a muzsikát, és hogy miért lehet jobb nem pusztán hallgatni, hanem művelni is a zenét? Mitől válik valaki zenésszé? Hogyan képes egy minőségi alkotás hatni a társadalomra? Egyáltalán: mi adja meg valaminek az értékét?

Kocsis Zoltán már nincs közöttünk, de hátrahagyott szavaiban és alkotásaiban tovább él szellemisége, művészi géniusza. Az itt megosztott interjúval rá emlékezünk.




 
 


Nyomtatható formátum letöltése.
A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2016

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a [url:leiratkozás]leiratkozás[/url:leiratkozás] linken jelezheted.