Magyar örökségünk

Állandó a változóban

Zenés-verses est
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Időpont
2017.12.09. 16:00

Mi lehet állandó az időben, a természetben és az emberben? Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola tagjai a Weöres Sándor, Reményik Sándor és Kahlil Gibran műveiből összeállított zenés irodalmi esten és az azt követő beszélgetésen azokról az örök értékekről és érzésekről szavaltak és muzsikáltak, amelyek az állandóság bizonyosságát adják a folytonos változásban.

XVII. Történet- és mesepályázat – 2011


Történet- és Mesepályázat 2011
 
Erénynek erejével

A kommunikáció korszakában, amikor a neten keresztül a világnak szinte bármely pontján élő emberekkel is pillanatok alatt kapcsolatot teremthetünk, vajon milyen viszonyt ápolunk mindazokkal, akikkel naponta keresztezzük egymás útját? Halljuk és meghallgatjuk őket, vagy csak mondjuk a magunkét? Ha tudod, mit jelent megállni, elcsendesedni és észrevenni az emberi kapcsolatok apró csodáit, ragadj billentyűzetet, írd meg és küldd be meséd, történeted.

A XVII. Történet- és mesepályázatunkra olyan írásokat várunk, amelyek bemutatják a közösségi élmények és értékek szerepét korunkban – vagy bármely más képzelt vagy valós történelmi korban –, és segítenek a ma emberének az elszigeteltség leküzdésében, az igazság, szépség és jóság keresésében.

A részletes kiírást lásd itt.

Az Új Akropolisz XVI. Történet- és mesepályázata - 2010

Történet és Mesepályázat, Erénynek erejével
Erénynek erejével

A számítógépes szuperhősök, robotemberek és űrlények korában vannak a tarsolyodban valódi, hiteles emberi értékeket ábrázoló történetek?

Ha még nem vetetted őket papírra, vagy nem kattogtak a billentyűzet gombjai az ujjaid alatt...
Ha az asztalfiókodból előkerülhetnek félbehagyott, félkész vagy már majdnem befejezett, de egy ideje ott lapuló írások...

XV. Történet- és mesepályázat - 2009

Kelts életre egy mesehőst, írd meg egy hős történetét!

A pályázat lezárult. Az eredmény közzététele itt olvasható.

XV. Történet és MesepályázatAz idei történet- és mesepályázatunk fő célja, hogy visszanyúljunk a mese klasszikus értékeihez, mitikus gyökereihez. A bölcs Platón azt tanította, hogy a jó mesék híven írják le a világ lényeinek-dolgainak igazi, legmélyebb természetét. Legyen szó akár varázsmeséről, igaz vagy kitalált történetről, a hősök küzdelmes útjukon nehézségekkel, megpróbáltatásokkal találkoznak.

Mesék a Hungaroringről

Helyszín
Mogyoród, Hungaroring
Időpont
2008.05.31. 09:00
Meseházunk 2008. május 31-én részt vett az Evo Soft által szervezett családi rendezvényen a Hungaroringen. Délelőtt 9 órától 17 óráig vártuk a gyerekeket a mesevilágba, hogy saját kezűleg elkészíthessék és magukra öltsék a Mezőszárnyasi című népmese jelmezeit.

XIV. Történet- és mesepályázat - 2008

Kedves Pályázóink és Szavazók!

2008. június 7-én, szombaton, megrendeztük az eredményhirdetést. A jelenlévők között üdvözölhettük szinte valamennyi kiírásnak megfelelt és a legjobbak közé beválogatott írásmű szerzőjét, családtagjaikat és barátaikat. Vidékieket, budapestieket egyaránt. Az Ünnepi Könyvhét alkalmából tartott rövid, reneszánsz témájú könyvbemutatónk után beérkezési sorrendben, egyenként értékelte a zsűri a közönségszavazásra bocsátott pályamunkákat, kiemelve erényeiket, megemlítve hiányosságaikat. A fődíjat, egy laptopot – melyet olyan pályázó nyert el, aki a megjelent pályázati felhívásra lelve kezdett el intenzíven foglalkozni a kiszemelt korszakkal – egyik szponzorunk személyesen adta át.

XIII. Történet- és mesepályázat – 2007

Időpont
2007.06.12. 16:00
13. alkalommal rendeztük meg idén Göncz Árpád védnökségével Történet- és mesepályázatunkat, amelynek eredményhirdetését 2007. június 2-án, szombaton, 16 órától tartottuk.

XII. Történet- és mesepályázat - 2006

„Amikor megkaptam a kiemelt pályaműveket, még mindig nem tudtam, hogy baj van. De amikor elkezdtem olvasni őket, akkor már tudtam. Baj van, mert ahogy olvastam őket, kiderült, hogy jön a következő írógeneráció.”