FOO! Filozófia!

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola a Fishing on Orfű fesztiválon
Esemény típus
Fesztivál
Időpont
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

erenykerekAz idei Fishing on Orfűn a zenei programok mellett a Civil Ligetben az emberi jogokkal kapcsolatos előadások, beszélgetések várták az érdeklődőket. Ebben az évben az Új Akropolisz Filozófiai Iskola KKE is meghívót kapott a fesztiválra, és az Egyesület önkéntesei mindennap új filozófiai kérdéskörrel, kvízekkel, az Erénykerékkel, fesztiválkihívásokkal, társasjátékokkal, olvasósarokkal készültek a programra.

Az ország legnagyobb, kizárólag magyar fellépőket felsorakoztató zenei fesztiváljára már jó előre elfogytak a bérletek és a napijegyek, így szép számmal akadtak látogatók a civil szervezetek sátrainál. Ahány érdeklődő, annyiféle könyvet emelt le a polcról: volt itt kötet Platóntól, értekezés az önismeret fontosságáról, a hétköznapok hőséről, füzetek Marcus Aureliusról vagy Giordano Brunóról és más izgalmas filozófiai témákról.

fishingA társasjátékok jó alkalmat nyújtottak arra, hogy a felvetődő kérdések mentén komolyabb kérdésekről is kialakuljanak beszélgetések és korábban ismeretlen emberek között is együttműködés teremtődjön. A játékosok ugyanis különböző feladványokat oldottak meg, amelyek az elme, a logika vagy épp a hatékony tanácskozás képességét tették próbára.

Egy-egy próbatételre is vállalkozhattak a lelkes érdeklődők. Az e gyesület önkéntesei számos fesztiválkihívást eszeltek ki, amelyeknek hála még többen mosolyogtak egymásra Orfűn, még több kedves és jó szó hangzott el, vagy többen hívták fel régi jó ismerősüket, esetleg páran rokonszenves idegeneket is megleptek ajándék sörrel.

A stand legnépszerűbb látványossága azonban mégis csak az Erénykerék volt, ahol a látogatók egy-egy jó tulajdonságot pörgethettek ki maguknak, ezzel vállalva, hogy egy teljes napig megfigyelik és maguk is gyakorolják a kapott erényt. Sokan visszatértek a színes sorskerékhez, és új pörgetéssel kezdték a reggelt, hogy egyetlen nap se teljen el kihívás nélkül az erénygyakorlás terén.

Az Új Akropolisz tagjai közel 300 érdeklődővel beszélgettek a négynapos fesztivál ideje alatt. Az eszmecserékben számos gondolat megfogalmazódott azzal kapcsolatban, hogy a nagy filozófusok gondolatai a mai napig segíthetik egyéni és közösségi fejlődésünket, ha a hatékonyabb együttműködést, a nagyobb belső szabadságot, az emberhez méltó felelősségvállalást keressük.

Szerző